Ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε ότι δεν ήξερε ιστορία, η απλά δεν ξέρει ιστροία και απέφυγε χθες Πέμπτη να χαρακτηρίσει «γενοκτονία» τις αποδεδειγμένες σφαγές των Αρμενίων που διαπράχτηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αντιστρέφοντας τη θέση του Δημοκρατικού προκατόχου του Τζο Μπάιντεν που είχε κάνει σαφέστατη αναφορά.
Οι ΗΠΑ είναι μία από τις 34 χώρες που έχουν αναγνωρίσει επίσημα την γενοκτονία των Αρμενίων οπότε το να αποφεύγεις να το πεις για να μην στεναχωρήσεις τον Τούρκο είναι για γέλια.
Ανάμεσα στις χώρες που έχουν αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων είναι εκτός των ΗΠΑ,
Αργεντινή
Βέλγιο
Καναδάς
Χιλή
Κύπρος
Ελλάδα
Γαλλία
Γερμανία
Ιταλία
Λεττονία
Λιθουανία
Λίβανος
Ολλανδία
Πολωνία
Ρωσία
Σλοβακία
Σουηδία
Ελβετία
Ουρουγουάη
Βατικανό
Βενεζουέλα
Αρμενία
Αυστρία
Βολιβία
Τσεχία
Συρία
Βραζιλία
Βουλγαρία
Λιβύη
Λουξεμβούργο
Παραγουάη
Πορτογαλία
Η Τουρκία, διαψεύδει πάντα πως διαπράχτηκε γενοκτονία κι επιδιώκει να εμποδίσει κάθε διεθνή αναγνώρισή της, κάτι που δεν έχει καταφέρει.
Στο μήνυμα που κατά παράδοση δημοσιοποιούν κάθε χρόνο οι πρόεδροι των ΗΠΑ για την επέτειο, ο Τραμπ αναφέρεται «στη μνήμη των υπέροχων ψυχών που υπέστησαν μια από τις χειρότερες καταστροφές του 20ού αιώνα», χωρίς να αναφέρει το γενοκτονία.
Το 2021, ο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος Aμερικανός πρόεδρος που αναγνώρισε τη γενοκτονία αποτίνοντας ρητώς «φόρο τιμής σε όλους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία η οποία είχε αρχίσει πριν από 106 χρόνια σαν σήμερα».
«Η υπαναχώρηση του προέδρου Τραμπ από την αναγνώριση εκ μέρους των ΗΠΑ της αρμενικής γενοκτονίας αποτελεί επονείδιστη συνθηκολόγηση μπροστά στις τουρκικές απειλές», στηλίτευσε ο Αράμ Χαμπαριάν, εκτελεστικός διευθυντής της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής της Αμερικής (ANCA), σε ανακοίνωση της οργάνωσης.
1,5 εκατ. άνθρωποι σφαγιάστηκαν μεταξύ του 1915 και του 1916, όταν οθωμανικές δυνάμεις κατέστειλαν την αρμενική χριστιανική μειονότητα, που αντιμετώπιζε συλλήβδην ως φιλορωσική και προδοτική.
Η Αρμενία και η μεγάλη αρμενική διασπορά, που έχει αξιοσημείωτη επιρροή, αγωνίζονται για δεκαετίες προκειμένου να υπάρξει διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας. Μέχρι σήμερα 34 κράτη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βραζιλίας, της Ρωσίας και της Ελλάδας, την έχουν αναγνωρίσει επίσημα.



0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου