Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

Προκάλεσε οργή η συνέντευξη της κόρης του καταζητούμενου δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν

 


Πριν λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε στο YouTube μια συνέντευξη διάρκειας 42 λεπτών με τη Μαρία Βοροντσόβα, τη μεγαλύτερη κόρη του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Μόλις τώρα την πρόσεξαν στο διαδύκτιο και προκάλεσε αντιδράσεις.

Η 38χρονη Βοροντσόβα απάντησε σε διάφορες ερωτήσεις στο podcast #ProNauku (Υπέρ της Επιστήμης), το οποίο απευθύνεται σε νεαρούς επιστήμονες και νεοφυείς επιχειρήσεις. Τα ερωτήματα έθετε ο Βγιάτσεσλαβ Σουλένιν, επικεφαλής του Κέντρου για Καινοτόμες Τεχνολογίες της Μόσχας, ο οποίος είχε εντολή να παρουσιάσει την κόρη του καταζητούμενου δικτάτορα Βοροντσόβα ως κορυφαία ερευνήτρια στο Εθνικό Ερευνητικό Ιατρικό Κέντρο για την Ενδοκρινολογία του ρωσικού Υπουργείου Υγείας και ως αναπληρώτρια κοσμήτορα του Τμήματος Βασικής Ιατρικής σε ένα από τα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας.

Από τη στιγμή πάντως που τα μέσα πήραν είδηση τη συνέντευξη, το βίντεο μέτρησε εκατοντάδες χιλιάδες προβολές. Η Βοροντσόβα μίλησε για θέματα που άπτονται των επιστημών, της ιατρικής, όπως και για έρευνά της στον τομέα της γενετικής – επισημαίνοντας επί τη ευκαιρία πως στη Ρωσία «η ανθρώπινη ζωή εξακολουθεί να αποτελεί για εμάς την ύψιστη αξία».

Η Βοροντσόβα ίδρυσε το 2019 στη Μόσχα την εταιρεία Nomeco, η οποία επενδύει δισεκατομμύρια στην ανάπτυξη τεχνολογιών στον τομέα της υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ομάδας του φυλακισμένου Αλεξέι Ναβάλνι η Βοροντσόβα έβγαλε 232 εκατομμύρια ρούβλια από μερίσματα ως μέτοχος της Nomeco – μόνο το 2020. Πιο πρόσφατα στοιχεία δεν υπάρχουν. Πέραν αυτών παίρνει από τη Nomeco και έναν μισθό που φτάνει τα 700.000 ρούβλια τον μήνα.

Σύμφωνα πάντα με την ομάδα του Ναβάλνι όλα τα χρήματα που έχει στη διάθεσή της η Nomeco προήλθαν από τη SOGAZ Medizina – μία εταιρεία στις κλινικές της οποίας έχουν νοσηλευτεί επιφανείς Ρώσοι πολιτικοί και επιχειρηματίες από τον στενότερο κύκλο του Πούτιν. Τον Αύγουστο του 2022 κορυφαία στελέχη της Nomeco αγόρασαν τις κλινικές.

Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής η Ε.Ε., η Μεγάλη Βρετανία και οι Η.Π.Α. επέβαλαν κυρώσεις και στις δύο κόρες του Ρώσου προέδρου, παγώνοντας τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και απαγορεύοντάς τους την είσοδο στις χώρες αυτές, με αποτέλεσμα η κόρη του δικτάτορα να κρυφτεί στην χώρα της και μόνο.

Η συνέντευξη προκάλεσε αρκετές οργισμένες αντιδράσεις στη Ρωσία. Ο δημοσιογράφος Αντρέι Σαχάροβ έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως η Βοροντσόβα «κάνει πως ανησυχεί, μιλάει με κλισέ. Ρωτήστε τους ειδικούς να μάθετε πόσο κοστίζει το δαχτυλίδι που φοράει».

Παρόμοιες ήταν οι αντιδράσεις και των γερμανικών μέσων. «Η κόρη του Πούτιν δίνει μία περίεργη συνέντευξη σχετικά με την ‘αξία της ανθρώπινης ζωής’» τιτλοφορούνταν άρθρο του Der Spiegel, με τους Γερμανούς δημοσιογράφους να επικρίνουν την Βοροντσόβα που δεν έθιξε καθόλου τον πόλεμο στην Ουκρανία.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου