Σάββατο 15 Απριλίου 2023

Η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή των διατάξεων του νόμου «Δουλειές Ξανά»

 



Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή των διατάξεων του νόμου «Δουλειές Ξανά» που αφορούν στην εκκαθάριση των μητρώων από τους καταχραστές δικαιωμάτων και μέτρων στήριξης για τους πραγματικά άνεργους. Για τον σκοπό αυτό η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και πέτυχε να κηρυχθεί παράνομη η απεργία, που είχε αποφασίσει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων της ΔΥΠΑ  (από τις 12 Απριλίου) με στόχο -όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή της- «να εμποδίσει με κάθε τρόπο την επιβολή ποινών στους ανέργους».

Όπως επισημαίνει ο Υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, οι συνδικαλιστές της ΔΥΠΑ που  επιδιώκουν τη μη εφαρμογή του νόμου, εγείρουν με τη στάση τους σειρά ερωτημάτων:

  • Ποιες ήταν οι ρυθμίσεις που τους ενόχλησαν τόσο πολύ; Τα εισοδηματικά κριτήρια που καθιερώθηκαν από την 1η Ιανουαρίου για τις παροχές της ΔΥΠΑ. Η διαγραφή από τα Μητρώα όταν ένας άνεργος αρνείται συνέχεια δουλειές. Η επιβολή προστίμου σε δήθεν ανέργους που εργάζονται κανονικά και κοροϊδεύουν τη ΔΥΠΑ.
  • Θεωρούν λογικό και δίκαιο να υπάρχουν εγγεγραμμένοι στα Μητρώα της ΔΥΠΑ οι οποίοι λαμβάνουν ωφελήματα (ειδική μοριοδότηση στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, Κοινωνικός Τουρισμός, εκπτωτική πολιτική για τις συγκοινωνίες, τα θέατρα κτλ) και ταυτόχρονα έχουν εισοδήματα 40-50.000 ευρώ; (13.000 είχαν δηλώσει μόνοι τους εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ).
  • Θεωρούν λογικό και δίκαιο κάποιοι να εργάζονται κανονικά και να δηλώνουν άνεργοι στη ΔΥΠΑ;
  • Θεωρούν λογικό και δίκαιο να μην εφαρμόζεται, όπως εφαρμόζεται σήμερα με τον νόμο «Δουλειές Ξανά», το σύστημα των 3 προσφορών και των 3 αρνήσεων, με βάση το οποίο ένας άνεργος διαγράφεται από τα Μητρώα της ΔΥΠΑ, όταν η ΔΥΠΑ του προσφέρει 3 κατάλληλες για αυτόν δουλειές και τις απορρίψει; Και μάλιστα δουλειές αντίστοιχες με τις σπουδές του και κοντά στο σπίτι του;

Όπως ξεκαθάρισε ο Κ. Χατζηδάκης, «εάν, παρά την απόφαση του Δικαστηρίου, υπάρξουν υπάλληλοι που αρνηθούν την εφαρμογή του νόμου για την εκκαθάριση των μητρώων από τους κατά φαντασία ανέργους, θα υπάρξουν παραπομπές στα πειθαρχικά».




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου