Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

18 χρόνια φυλακή για ισόβια, κακούργημα η αιμομιξία – Όλες οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

 


Το νομοσχέδιο για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Πρόκειται για αλλαγές που παρακολουθούν την κοινωνική πραγματικότητα, απαντούν στα ζητούμενα των πολιτών, αποδεικνύουν όμως και την ετοιμότητα αυτής της κυβέρνησης να παρεμβαίνει όπου χρειάζεται και να διορθώνει τα λάθη του παρελθόντος», τόνισε στην αρχή της συνεδρίασης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

-Οι προτεινόμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα αφορούν:

Α. Γενετήσια εγκλήματα και άλλα ιδιαίτερης απαξίας:

-Για ορισμένα αδικήματα ιδιαίτερης απαξίας (π.χ. βιασμός και κατά της γενετήσιας ελευθερίας, ναρκωτικά, ανθρωποκτονία, ληστεία, εκβίαση):

Απαιτείται πραγματική παραμονή σε σωφρονιστικό κατάστημα ίση με τα 3/5 της ποινής (από 2/5) που ισχύει και με ευεργετικό υπολογισμό τα 4/5 της ποινής (από 3/5).

Σε περίπτωση καταδίκης σε  ισόβια κάθειρξη, το κατώτατο όριο παραμονής πραγματικής έκτισης στο σωφρονιστικό κατάστημα είναι 18 έτη (από 16).

Δεν επιτρέπεται η απόλυση υπό τον όρο της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής με ηλεκτρονική επιτήρηση (αντίθετα με σήμερα).

-Για ορισμένα αδικήματα ιδιαίτερης απαξίας (π.χ. ομαδικός βιασμός, βιασμός ανηλίκου, θανατηφόρα ληστεία, ανθρωποκτονία) προβλέπεται μόνον η ποινή της ισόβιας κάθειρξης (σήμερα εναλλακτικά με πρόσκαιρη κάθειρξη).

-Για το αδίκημα της γενετήσιας πράξης μεταξύ συγγενών αυστηροποίηση των  ποινών σε όλες τις περιπτώσεις:

Επανέρχεται η κακουργηματική μορφή της αιμομιξίας (που με τον Ποινικό Κώδικα ΣΥΡΙΖΑ έγινε πλημμέλημα για όλους τους τρόπους τέλεσης).

-Για την προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και για την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας για τους ανηλίκους αυτεπάγγελτη δίωξη (διωκόταν κατ’ έγκληση για ενηλίκους και ανηλίκους).

-Η προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας όταν τελείται στο πλαίσιο σχέσης εξάρτησης (εργασία κλπ):

Διώκεται αυτεπάγγελτα (πριν με έγκληση).

Τιμωρείται μόνο με φυλάκιση (πριν διαζευκτικά με χρηματική ποινή).

-Για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας σε βάρος ανηλίκου αναστέλλεται η παραγραφή έως την ενηλικίωση και για 1 έτος, εφόσον η πράξη είναι πλημμέλημα και 3 έτη εφόσον είναι κακούργημα (πλημμέλημα 18+1=19 ετών, κακούργημα 18+3=21 ετών).

Β. Περιβαλλοντικά εγκλήματα

-Για περιβαλλοντικά εγκλήματα (εμπρησμός δασών, πλημμύρα, έκρηξη) αυστηροποιείται το πλαίσιο ποινών και προβλέπεται:

Διεύρυνση αξιόποινων περιπτώσεων

Πρόσκαιρη κάθειρξη έως 10 έτη στην περίπτωση που ο δράστης είχε ίδιο όφελος

Κάθειρξη σε περίπτωση εμπρησμού δάσους που είχε  επιβαρυντικές επιπτώσεις  στο περιβάλλον.

-Σε ό,τι αφορά τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας: Προβλέπεται αρμοδιότητα και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διατάσσει την διεξαγωγή της ανάκρισης και την εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο κατ’ απόλυτη προτεραιότητα για υποθέσεις εξαιρετικής φύσης ή επί κακουργημάτων που αφορούν εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

«Στο Υπουργικό συζητήσαμε τις σημαντικές αλλαγές που θα εισηγηθεί το Υπ. Δικαιοσύνης σχετικά με τον Ποινικό Κώδικα. Στο εξής αυξάνεται η προστασία των ευπαθών και των ανηλίκων, όπως και των θυμάτων κακοποίησης και έμφυλης βίας, ενώ η απόλυση καταδίκων υπό όρους αυστηροποιείται» ανάφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκη στο twitter.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου