Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Επιστρέφονται τα ποσά που κόπηκαν σε 5.500 δικαιούχους συνταξιούχους χηρείας

 


Οι συνταξιούχοι που διαπίστωσαν περικοπή στη σύνταξή τους θα πρέπει να προσκομίσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2021 τη σχετική υπεύθυνη δήλωση στο αρμόδιο υποκατάστημα στο οποίο ανήκουν.

Τα ποσά που παρακρατήθηκαν από τις συντάξεις χηρείας του Ιουνίου 2021 κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων θα επιστραφούν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων από τον e-ΕΦΚΑ μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Ειδικότερα 5.500 συνταξιούχοι χηρείας που έσπευσαν χθες να πληρωθούν τις συντάξεις του Ιουνίου καθώς διαπίστωσαν ότι είχαν υποστεί περικοπές και δε μπορούσαν να εξηγήσουν το γιατί.

Οι περικοπές εφαρμόστηκαν σε 5.500 συνταξιούχους χηρείας του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται η λαμβάνουν και άλλη σύνταξη δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του νόμου που τις προέβλεπε εξαιτίας της έλλειψης λογισμικού.

Οι διατάξεις αυτές προβλέπουν πως στον επιζώντα σύζυγο, και στις περιπτώσεις όπου ο θάνατος του συζύγου επήλθε μετά την 13/5/2016, καταβάλλεται η αναλογούσα σύνταξη του θανόντα σε ποσοστό 70% για μία τριετία.

Μετά την πάροδο όμως της τριετίας, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη, η σύνταξη λόγω θανάτου μειώνεται κατά 50% (δηλαδή λαμβάνει το 35% της σύνταξης του θανόντα), το ποσό δε αυτής δεν μπορεί να υπολείπεται των κατωτάτων ορίων συντάξεων θανάτου (360 ευρώ).

Εξαιτίας της καθυστέρησης υλοποίησης του λογισμικού από την ανάδοχο εταιρία, η εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά με τις καταβολές συντάξεων Ιουνίου που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα.

Ο e-ΕΦΚΑ διευκρινίζει ότι αν έγιναν ορισμένες περικοπές εκ παραδρομής ενώ οι συνταξιούχοι χηρείας δεν εργάζονται, η περικοπή αυτή είναι προσωρινή και ο e-ΕΦΚΑ δεσμεύεται να εξετάσει τις περιπτώσεις αυτές κατά προτεραιότητα. 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου