Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Υπόθεση Καλογρίτσα: Σε δεινή θέση Παππάς και ΣΥΡΙΖΑ – Πληροφορίες και για νέες αποκαλύψεις

 


ΚΑΤΙ περισσότερο από μια δοκιμασία για τον Ν. Παππά εκτιμάται ότι θα είναι η συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για το «ΣΥΡΙΖΑ Channel», τα βοσκοτόπια και τα 3.000.000 ευρώ της CCC.

Μεθαύριο το πρωί στις 9.00 ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση και η ψήφιση της πρότασης της Ν.Δ. για τη συγκρότηση Προανακριτικής, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στη δικογραφία που σχηματίστηκε μετά τις καταγγελίες και τη μήνυση του Χρ. Καλογρίτσα. Οσοι έχουν πρόσβαση στα στοιχεία ή γνωρίζουν περισσότερα απ’ όσα έχουν γίνει γνωστά (πέραν των email και των καταθέσεων του Χρ. Καλογρίτσα για White House-White Porscha κ.λπ.), αντιλαμβάνονται ότι δεν τίθενται υπό έρευνα μόνο οι τυχόν ποινικές ευθύνες του κατονομαζόμενου Ν. Παππά. Μαζί, όπως έλεγε στέλεχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, ερευνάται και η καρδιά του συστήματος εξουσίας του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ καθόλου τυχαίο υπ’ αυτήν την έννοια ότι ο Α. Τσίπρας με την πρότασή του για «πολιτικό μορατόριουμ» επεδίωξε ουσιαστικά, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, να μη γίνουν η μεθαυριανή συζήτηση και η ψηφοφορία. Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι ανασύρθηκε -όχι με πρωτοβουλία της Κουμουνδούρου- μια τοποθέτηση του Ε. Τσακαλώτου τον Αύγουστο του 2017 στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ηχητικό της παρέμβασης του Ε. Τσακαλώτου, που ακούστηκε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά», ο τότε υπουργός Οικονομικών ακούγεται να μιλά για τα «τρία θανάσιμα αμαρτήματα» του ΣΥΡΙΖΑ: 1. Η ανάπτυξη ανάρμοστων σχέσεων υπουργών της Αριστεράς με οικονομικούς παράγοντες. 2. Το σχέδιο άλωσης των ΜΜΕ με τη στήριξη αμφιλεγόμενων επιχειρηματιών στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. 3. Η προσπάθεια χειραγώγησης της ελληνικής Δικαιοσύνης με την επιλογή «ημετέρων» δικαστικών λειτουργών. Αυτή η παλιά τοποθέτηση του Ε. Τσακαλώτου εκτιμάται ότι «επικαιροποιήθηκε» λόγω των επερχόμενων εξελίξεων, αλλά και των προσυνεδριακών εντάσεων. Συνοδεύεται μάλιστα με την επισήμανση ότι «ο κόσμος πιστεύει πως Παππάς σημαίνει Τσίπρας και αυτό μάς κάνει κακό».

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ Παππά-Τσακαλώτου (και τούμπαλιν) ποτέ δεν ήταν καλές. Το αντίθετο μάλιστα. Οι συγκρούσεις τους κατά καιρούς ήταν και πυκνές και θυελλώδεις. Αλλωστε δεν ήταν λίγες οι φορές, που όταν ο Ε. Τσακαλώτος και οι «53» ήθελαν να στείλουν μήνυμα στον τότε πρωθυπουργό, μιλούσαν για τον Ν. Παππά. Καθώς στο πρόσωπό του αναγνώριζαν, εκτός από το «δεξί χέρι» του τότε πρωθυπουργού, το πρόσωπο-κλειδί σε σειρά σκοτεινών υποθέσεων. Από το μυστηριώδες ταξίδι στη Βενεζουέλα μαζί με γνωστό Κύπριο δικηγόρο, ο οποίος φιγουράριζε στα Panama Papers, μέχρι τη σχέση του με τον «συμμαθητή» του Μ. Πετσίτη, γνωστό και ως «Μανόλο».

ΣΤΟ ενδιάμεσο βέβαια ο Ν. Παππάς-όπως και το μιντιακό σύστημα που είχε δημιουργήσει με εξέχοντα ρόλο σε γνωστούς διατεταγμένους δημοσιογράφους- χειρίστηκε την επίμαχη υπόθεση με τις τηλεοπτικές άδειες, η οποία κατέληξε μεν σε φιάσκο, αλλά μεθαύριο είναι το βασικό αντικείμενο της Προανακριτικής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο καταγγέλλων Χρ. Καλογρίτσας φέρεται να έχει στη διάθεσή του -και να είναι πρόθυμος να τα καταθέσει- κι άλλα στοιχεία πέραν αυτών που έχει ήδη καταθέσει. Ξεχωριστό κεφάλαιο στην «ιστορία βοσκοτόπια» είναι και η ακριβής διαδρομή των 3.000.000 ευρώ της CCC τα οποία φέρονται να κατέληξαν στην έκδοση της εφημερίδας «Ντοκουμέντο», η οποία αργότερα κατέληξε στον Κ. Βαξεβάνη. Ο Ε. Τσακαλώτος και ορισμένοι άλλοι από την «Ομπρέλα», όπως π.χ. ο Π. Σκουρλέτης, δεν έχουν ξεχάσει τις σκληρές προσωπικές επιθέσεις που έχουν δεχθεί κατά καιρούς, τόσο από τον ίδιο τον δημοσιογράφο όσο και από την εφημερίδα του.

ΟΜΩΣ οι λόγοι για τους οποίους η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κρατήσει αποστάσεις από τον Ν. Παππά φαίνεται πως είναι αρκετοί περισσότεροι. Καθώς εκκρεμεί και η υπόθεση με τις κασέτες του Σ. Μιωνή. Στις οποίες ο τέως υπουργός φέρεται να μιλάει για «μαγαζιά» και «πολλά λεφτά», αδειάζοντας και τον Δ. Παπαγγελόπουλο, στον οποίο αποδίδεται «outsourcing» και κάποιο μικρότερο «μαγαζί». Στο σημείο αυτό μπορεί να αποκτήσει ρόλο κι ένας άλλος πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής έχει δηλώσει δημοσίως ότι έχει στοιχεία για συγκεκριμένες υποθέσεις, οι οποίες ευνοήθηκαν από την άρον άρον αλλαγή του Ποινικού Κώδικα πριν από τις εκλογές του 2019. Κι έχει προσφερθεί μάλιστα να καταθέσει ενώπιον των αρμόδιων αρχών, εφόσον κληθεί. Οι πληροφορίες λένε ότι η τοποθέτηση του κ. Κοντονή εξετάζεται σοβαρά από τις εισαγγελικές αρχές. Ενώ όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα από την εποχή της σκευωρίας της Novartis λένε «ότι ο Κοντονής ήταν σε κόντρα και με τον Παπαγγελόπουλο και με το Μ. Μαξίμου και για αυτό αντικαταστάθηκε από τον Μ. Καλογήρου, ο οποίος απολάμβανε και απολαμβάνει της απολύτου εμπιστοσύνης του Α. Τσίπρα».

ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση η έρευνα που αναμένεται να ξεκινήσει μετά τη συγκρότηση της Επιτροπής μπορεί να κρύβει εκπλήξεις, αλλά και αθέατες διασυνδέσεις. Η τακτική την οποία αναμένεται να ακολουθήσει η πλειοψηφία αναμένεται να είναι η ίδια που ακολουθήθηκε και με την υπόθεση Novartis: Τα στοιχεία που υπάρχουν και θα προκύψουν να οδηγήσουν στην υπόθεση και σε συμπεράσματα και όχι το ανάποδο. Δηλαδή η έρευνα να υπηρετεί προειλημμένες αποφάσεις και προκαθορισμένα συμπεράσματα. Αλλωστε, κατά κοινή ομολογία, αυτή η μέθοδος που ακολουθήθηκε και στη Novartis αποδείχθηκε και θεσμική και αποτελεσματική.


ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου