Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Απειλές Τσαβούσογλου: Νέες εντάσεις αν η ΕΕ λάβει αποφάσεις εναντίον μας

 



O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας απείλησε με νέες εντάσεις σε περίπτωση που η Ε.Ε αποφασίσει να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας.

«Τώρα η ΕΕ πρέπει να λάβει μία απόφαση για τις σχέσεις με την Τουρκία. Ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής, μπορεί να συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων. Είτε θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με κατανόηση αμοιβαίας ωφέλειας σε πολλούς τομείς όπως η μετανάστευση, η Τελωνειακή Ένωση, η απελευθέρωση των θεωρήσεων είτε η ΕΕ, τασσόμενη στο πλευρό δύο ΄κακομαθημένων’ μελών, που τώρα τα υποστηρίζει και η Γαλλία, θα λάβει αποφάσεις με άδικο τρόπο, και οι εντάσεις θα συνεχιστούν. Αυτές οι αποφάσεις, ανεξάρτητα από κυρώσεις ή οτιδήποτε άλλο, δεν θα συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων. Δεν θα συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος ούτε στην Κύπρο ούτε στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου. Τα πράγματα θα αντιστραφούν», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε συζήτηση για την ανατολική Μεσόγειο που διοργανώθηκε στην Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε και την Ελλάδα καθώς τόνισε πως «διεξάγει μεγάλη εκστρατεία. Πηγαίνει εκεί (Ε.Ε) και ‘κλαίει’. Ωστόσο, εκπλήσσονται όταν τους λέμε ότι πρέπει πρώτα να υπογραφεί μια προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και ημών προτού μπορέσουμε να την φέρουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης. Αναγνωρίζει η Ελλάδα τις εξουσίες του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης σε αυτά τα θέματα; Όχι, δεν το κάνει. Δεν αναγνωρίζει τις εξουσίες του Διεθνούς Δικαστηρίου της Δικαιοσύνης σε θέματα που σχετίζονται με ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας, με τον εναέριο χώρο και με το καθεστώς αποστρατικοποιημένων νησιών. Η ΕΕ εκπλήσσεται όταν το λέμε αυτό. Γιατί; Επειδή αυτή (η Ελλάδα) γνωρίζει ότι όταν φτάσουμε εκεί, θα υπάρξουν αρνητικές αποφάσεις σχετικά με τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις τους».


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου