Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

Times: Η Τουρκία είναι μεγαλύτερη απειλή από το Ιράν για την Μοσάντ



Μεγαλύτερη απειλή η Τουρκία παρά το Ιράν

Η συνεχής αναζήτηση του Ερντογάν για αποδιοπομπαίους τράγους και εχθρούς τον αφήνει χωρίς φίλο στην περιοχή, γράφει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος. 

Ο διοικητής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών (Μοσάντ) Γιόσι Κοέν αφιερώνει μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς του στην αναχαίτιση του Ιράν και ιδιαίτερα στο σαμποτάρισμα του πυρηνικού του προγράμματος. Ωστόσο, πριν από 20 μήνες άφησε έκπληκτους τους συνομιλητές του όταν τους εκμυστηρεύθηκε τις μύχιες ανησυχίες του: «Η ιρανική ισχύς είναι εύθραυστη. Η πραγματική απειλή έρχεται από την Τουρκία».

Την εντυπωσιακή αυτή πληροφορία παραθέτει ο αρθρογράφος των Times Ρότζερ Μπόις στο χθεσινό φύλλο της βρετανικής εφημερίδας. 

Οπως αναφέρει, ο Κοέν μοιράστηκε αυτή την εκτίμηση με τους ομολόγους του από Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία και Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, στη διάρκεια σύσκεψης η οποία, φυσικά, δεν δημοσιοποιήθηκε. 

Το νόημα της τοποθέτησής του, πάντα σύμφωνα με τον Βρετανό αναλυτή, δεν ήταν να υποβαθμίσει την απειλή που αντιπροσωπεύει το Ιράν για το Ισραήλ, αλλά να υπογραμμίσει τους κινδύνους για την περιφερειακή σταθερότητα που σωρεύει η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν. Επιτέλους, το Ιράν μπορεί να αναχαιτιστεί με κυρώσεις, εμπάργκο και δολιοφθορές από το Ισραήλ και τους συμμάχους του. Με την Τουρκία, μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, τα πράγματα είναι σαφώς δυσκολότερα.

«Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, οι Δυτικοί έβλεπαν την Τουρκία ως υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. Ωστόσο (επί προεδρίας Ερντογάν) η χώρα αυτή επαναπροσδιορίστηκε ως ακυβέρνητο σκάφος της Δύσης», γράφει ο Ρότζερ Μπόις.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου