Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Βενιζέλος στον ΣΚΑΪ: Να αρθεί άμεσα το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων


Την άμεση άρση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων για την υπόθεση Novartis ζήτησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στον απόηχο του εμπιστευτικού εγγράφου που έδωσε στη δημοσιότητα η Καθημερινή. 

Σύμφωνα με το επίμαχο έγγραφο, οι δύο από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες που ενοχοποίησαν με τις καταθέσεις τους τους δέκα πολιτικούς, είναι ακριβώς τα ίδια πρόσωπα με τους μάρτυρες που προτάθηκαν από δικηγορικό γραφείο για κατάθεση στις ΗΠΑ, προσδοκώντας οικονομικά οφέλη σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη όφειλε να γνωρίζει, το γνώριζε κατά τεκμήριο, ότι «αυτοί που προσέρχονταν αυτοβούλως σε αμερικανικές διαδικασίες να καταθέσουν προσδοκούν ποσοστό από το οικονομικό όφελος που θα έχει το αμερικανικό δημόσιο με τα πρόστιμα που θα επιβάλλει». 

«Το έγγραφο αποδεικνύει ότι οι κουκουλοφόροι μάρτυρες κακώς χαρακτηρίστηκαν δημοσίου συμφέροντος, γιατί προσέκρουαν στις προϋποθέσεις της ποινικής δικονομίας του τότε άρθρου 45Β που δε θέλει ο μάρτυρας να έχει ο ίδιος όφελος ή προσδοκία οφέλους από την απόφαση αυτή» διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος.

Το έγγραφο αποδεικνύει ότι οι κουκουλοφόροι μάρτυρες κακώς χαρακτηρίστηκαν δημοσίου συμφέροντος


Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος καλεί και την Προανακριτική Επιτροπή να «πάρει τα πράγματα στα χέρια της όπως δικαιούται και όπως οφείλει». «Να καλέσει τους μάρτυρες αυτούς και να τους εξετάσει χωρίς την προστασία του μάρτυρα δημόσιου συμφέροντος, να καλέσει τον (πρώην αντιπρόεδρο της Novartis Hellas) κ. Φρουζή επιτέλους να καταθέσει σε ένα αρμόδιο όργανο, να καλέσει τους εμπλεκόμενους υπουργούς, εμπλεκόμενα πρόσωπα από  δικαστικό σώμα, γιατί εδώ δεν έχουν ενεργήσει μονοί τους οι εισαγγελείς διαφθοράς, υπήρχαν εγκρίσεις των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, συνεχής ενημέρωση της τότε εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, και πρέπει κι ο σημερινός εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να βοηθήσει ενεργώντας με μεγαλύτερη έμφαση και μεγαλύτερο δυναμισμό στο πλαίσιο του νόμου ώστε να αποσαφηνιστεί αυτή η πρωτοφανής δικονομική κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι άκυρη όλη η προδικασία, μην έχετε καμία αμφιβολία επ’ αυτού υπάρχει θέμα δικαιοδοσίας των τακτικών ποινικών δικαστηρίων στα θέματα αυτά και κακώς η σημερινή βουλή μετά τις εκλογές δεν έχει αποκαταστήσει τη δικονομική τάξη. Το κρίσιμο ζήτημα είναι η Επιτροπή που διενεργεί την προκαταρκτική να πάρει την υπόθεση στα χέρια της» σημείωσε. 

Το έγγραφο έχει πάει στη Βουλή και είναι στα χέρια όλων των μελών της Επιτροπής Προκαταρτικής Εξέτασης

Όπως τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «πήραν διεθνές σκάνδαλο που αφορούσε ιατρικές συμπεριφορές και ιατρικά κυκλώματα και το μετέτρεψαν σε μεγάλο πολίτικο όχημα για να χτυπήσουν τους εμβληματικούς πολιτικούς αντιπάλους…»

Για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά την παρουσία των κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου αναρωτήθηκε αν «το επιχείρημα ότι μπορεί να είμαι και μάρτυρας και εισαγγελέας μπορεί να έχει καμία λογική. «Ο κ. Σαμαράς θα μπορούσε να είναι μέλος; Εγώ θα μπορούσα; Ο κ. Λοβέρδος; Το ίδιο ισχύει και για τους δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ» παρατήρησε.  

 Ποιος ήρθε σε επαφή με ποιον πρώτα στις ΗΠΑ και μετά στην Ελλάδα ποιος έκανε τη διασύνδεση 

Επισήμανε ακόμα ότι το έγγραφο «έχει πάει στη Βουλή και είναι στα χέρια όλων των μελών της Επιτροπής Προκαταρτικής Εξέτασης, όλων των κομμάτων και όλων των συνεργατών. «Όλοι το ξέρουν το έγγραφο αυτό» είπε. 

«Πριν σχηματιστεί ο προανακριτικός φάκελος δικογραφίας, πριν εμφανιστούν οι μάρτυρες και καθίσουν και καταθέσουν και αποκτήσουν το καθεστώς της ανωνυμίας και στη συνέχεια του δημόσιου συμφέροντος έγινε κάποια συνεννόηση κάποιοι πήγαν και με κάποιους συνεννοήθηκαν… Θα ήταν πολύ σημαντικό να μάθουμε τη ροη αυτών των γεγονότων. Ποιος ήρθε σε επαφή με ποιον πρώτα στις ΗΠΑ και μετά στην Ελλάδα ποιος έκανε τη διασύνδεση αυτή, ποιος πήγε τους μάρτυρες αυτούς στην εισαγγελία διαφθοράς, ποτέ ενημερώθηκε η εισαγγελία του Αρείου Πάγου ποτέ ενημερώθηκαν οι επιθεωρητές της Δημόσιας Διοίκησης ποτέ ενημερώθηκε η κυβέρνηση και σε ποιο επίπεδο. Αυτό είναι το κομβικό σημείο» παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος. 


Πηγή: skai.gr




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου