Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

Μπούμερανγκ για Μαξίμου οι επιθέσεις Καρτερού κατά του «Ε.Τ.»



Μεγάλη αναστάτωση και έντονη κινητικότητα επικρατούν στο πρωθυπουργικό επιτελείο μετά το καίριο χτύπημα ενάντια στον επικοινωνιακό μηχανισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ., όπως αποδεικνύει η αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής για το sms που εστάλη από το Μαξίμου προς υπουργούς, βουλευτές και στελέχη με οδηγίες για το τι να λένε όταν εμφανίζονται στα ΜΜΕ για την εθνική τραγωδία στο Μάτι.

Η ακραία αντίδραση του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Θανάση Καρτερού να εξαπολύσει απειλές και να ασκήσει πιέσεις στην ΕΣΗΕΑ για λήψη πειθαρχικών μέτρων εναντίον του Ελεύθερου Τύπου αφενός λειτούργησε ως επιβεβαίωση του δημοσιεύματος, αφετέρου φέρνει στο προσκήνιο και μια συζήτηση που εξελίσσεται εδώ και καιρό αλλά περιορίζεται εντός των τειχών και αφορά την αποτελεσματικότητα του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης.

Σε ό,τι φορά το επίμαχο δημοσίευμα, και μόνο το γεγονός ότι το περιεχόμενο του sms που αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής την περασμένη εβδομάδα έχει χρησιμοποιηθεί κατά τμήματα ή στο σύνολό του από υπουργούς, βουλευτές και στελέχη καθ’ όλο το τελευταίο διάστημα σε εμφανίσεις τους στις τηλεοράσεις ή τα ραδιόφωνα, που έγιναν μετά την αποστολή του, αποτελεί απόδειξη γνησιότητας και απαντά με επάρκεια στην αγωνιώδη προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να το απαξιώσει και να το ακυρώσει.

Ακριβώς επειδή αποκάλυψε με ισχυρό και άμεσο τρόπο σε ολόκληρη την ελληνική κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε ακόμα και μια εθνική τραγωδία με δεκάδες νεκρούς -και αγνοούμενους εκείνη την ώρα- με επικοινωνιακούς όρους. Προς ώρας, η τακτική του Θ. Καρτερού έχει αποτύχει πλήρως έναντι της ελληνικής κοινής γνώμης, ακόμα και έναντι των υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ. Εχει όμως πετύχει να κλείσουν τα στόματα εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Τακτικοί συνομιλητές μας για το ρεπορτάζ αρνούνται ακόμα και να σχολιάσουν την αντίδραση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού εναντίον του Ελεύθερου Τύπου.

Μας είπαν, ωστόσο, ότι έχει εξελιχθεί πλέον σε πολύ μεγάλο θέμα «που έχει φτάσει μέχρι το γραφείο του Τσίπρα», «έχει ενεργοποιήσει νέες εστίες κριτικής ενάντια στο επικοινωνιακό επιτελείο και τον Θ. Καρτερό». Εξηγούν δε ότι και μόνο το γεγονός ότι υπήρξε διαρροή ενός άκρως απόρρητου κειμένου που διανέμεται σε έναν κλειστό κύκλο ανθρώπων -που δεν ήταν και το πρώτο- σημαίνει και το «ξήλωμα του πουλόβερ». Και γι’ αυτόν το λόγο την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση θα φωνάζει προς τα έξω για σκευωρίες και προβοκάτσιες, θα λάβει σκληρά προληπτικά μέτρα και θα αναζητήσει και εξιλαστήρια θύματα που θα επιχειρηθεί να τους φορτωθεί η διαρροή. Ετσι εξηγούν και την ακραία αντίδραση του Θ. Καρτερού, την οποία διαβάζουν πρώτα ως μια προσπάθεια να υπερασπιστεί τον εαυτό του και την πολύ σημαντική θέση που κατέχει στο πρωθυπουργικό επιτελείο και δευτερευόντως να λειτουργήσει ως ασπίδα του πρωθυπουργού.

Οι ίδιοι άνθρωποι μας εξηγούν πως δεν είναι τυχαίο ότι σε ένα θέμα που καθιστά μείζον η επίσημη αντίδραση του Μαξίμου έχει εκδηλωθεί τέτοια απροθυμία στήριξης από υπουργούς, βουλευτές και στελέχη. Με εξαίρεση την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγγου και κάποιους ακόμα μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού, κανένα στέλεχος της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ δεν βγήκε να ακολουθήσει δημοσίως τον Θ. Καρτερό στην ακραία επίθεσή του ενάντια στον Ελεύθερο Τύπο ή ακόμα ακόμα και στην υπεράσπιση της άποψής του ότι το sms είναι «πλαστό», αποτελεί «κατασκεύασμα» κ.λπ. Ούτε καν όταν μπήκε στο παιχνίδι της πολιτικής αντιπαράθεσης η αξιωματική αντιπολίτευση με ανακοινώσεις της δεν υπήρξαν στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουν τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, πέραν των λίγων φανατικών του πολύ στενού κύκλου. Τόσοι άνθρωποι που μιλούν όλες αυτές τις ημέρες στα ΜΜΕ με διάφορες αφορμές δεν έχουν πει κουβέντα για το sms του Μαξίμου ή έχουν περιοριστεί σε μία τυπική αναφορά, όταν σε άλλα θέματα είναι άκρως μαχητικοί και σηκώνουν το βάρος της πολιτικής και επικοινωνιακής αντιπαράθεσης.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φώτης Κουβέλης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο εξάδελφος του πρωθυπουργού και σύμβουλός του επί διπλωματικών θεμάτων Γιώργος Τσίπρας, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής και τόσοι άλλοι βουλευτές και στελέχη μίλησαν αυτές τις ημέρες στα ΜΜΕ χωρίς να πουν ούτε λέξη για το περιβόητο sms. Αλλά ακόμα και όσοι δεν έχουν μιλήσει δεν θα μπορούσαν να το κάνουν, εφόσον ήθελαν να στηρίξουν το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού;

Οι συγκάτοικοι του Θ. Καρτερού στο Μαξίμου, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σταθάκης, αναγνωρίσιμοι βουλευτές όπως ο Νίκος Φίλης και τόσοι άλλοι, αν ήθελαν να καταθέσουν την άποψή τους και αυτή να καταγραφεί ως στήριξη Καρτερού, δεν θα μπορούσαν να το κάνουν; Ανά πάσα στιγμή;

Η αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου για το sms του Μαξίμου έδειξε και κάτι άλλο που ναι μεν είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ του… ΣΥΡΙΖΑ, αλλά άγνωστο στο ευρύ κοινό. Το γεγονός ότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ ο Θανάσης Καρτερός έχει λίγους φίλους και πολλούς εχθρούς εντός του κυβερνώντος κόμματος. Αρκετά στελέχη εντός του ΣΥΡΙΖΑ προβάλλουν το γεγονός ότι ο κ. Καρτερός έχει μια πολύ επιθετική πένα και επιτελικές ικανότητες που ο Αλέξης Τσίπρας θα χρειαστεί στον πόλεμο που διεξάγει αλλά και αυτόν που έρχεται εν όψει εκλογών. Περισσότεροι όμως είναι εκείνοι που τον θεωρούν «πατέρα» τραγικών λαθών που ήδη έχουν γίνει και έχουν στοιχίσει τόσο στην κυβέρνηση όσο και προσωπικά στον Αλ. Τσίπρα.

ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ

Αντιδράσεις και εντός του ΣΥΡΙΖΑ για την επικοινωνιακή διαχείριση

Η αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου για το sms του Μαξίμου, πέραν της οργής της κοινής γνώμης, ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της κριτικής εναντίον της επικοινωνιακής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και των εμπνευστών της και εντός των τειχών. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο συνάντησε τη λυσσαλέα αντίδραση του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ.

Η εικόνα που επιχείρησε από την αρχή να οικοδομηθεί, ότι η φονική πυρκαγιά στο Μάτι δεν ήταν καν φονική, δηλαδή δεν υπήρχαν νεκροί ενώ υπήρχαν και η κυβέρνηση το γνώριζε ή ότι ήταν αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής ή των δυτικών ανέμων που ποτέ δεν φυσούν στην Αττική, όπως δήθεν έλεγε η έκθεση της Πυροσβεστικής, ή προσχεδιασμένη ενέργεια εμπρηστών που ποτέ δεν αποδείχθηκε, γύρισε μπούμερανγκ εναντίον της κυβέρνησης. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο κεντρικά επιχειρήθηκε να αλλάξει η αρχική γραμμή και υιοθετήθηκε η επόμενη, δηλαδή να εμφανιστούν ως βασική αιτία της καταστροφής τα αυθαίρετα που πρέπει να γκρεμιστούν, να εκδιωχθούν οι «υπεύθυνοι» από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία κ.λπ.

Αυτή η επικοινωνιακή πολιτική συναντά ισχυρές αντιδράσεις και εντός ΣΥΡΙΖΑ όπως και εκείνη που προσπαθεί να πείσει ότι το Μνημόνιο τελείωσε αλλά οι δεσμεύσεις μένουν και είναι και πιο αυστηρές από πριν, ότι βγαίνουμε στις αγορές οσονούπω αλλά το δεκαετές κινείται σταθερά πάνω από το 4%, ότι η ανεργία μειώνεται ενώ στην πραγματικότητα αυξάνεται η απλήρωτη part time εργασία ή ότι οι επενδυτές περιμένουν στην ουρά, η λαοπρόβλητη κυβέρνηση στηρίζεται από την πλειονότητα των Ελλήνων και όλα τα κακώς κείμενα προκύπτουν από τον πόλεμο των ΜΜΕ (ό,τι ακριβώς λέει και κάνει ο Τραμπ στις ΗΠΑ), φέρνει μέσα σε δάφνες και στέφανα τους αιχμαλώτους Ελληνες στρατιωτικούς μετά από 167 ημέρες κράτησής τους στην Ελλάδα μετά από αθόρυβες και μεθοδικές προσπάθειες, όταν οι ίδιοι παραδέχονταν δημοσίως ότι δεν ξέρουν πότε θα γυρίσουν στην Ελλάδα τα δύο παιδιά, ότι η σύλληψή τους ήταν προσχεδιασμένη από τον Ερντογάν και βασίστηκε σε πολιτικά κίνητρα, όταν λίγες ημέρες πριν η Αθήνα καταργούσε με υπογραφή της τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία σε μια κίνηση προφανούς πολιτικής διαμαρτυρίας…

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ

Λάσπη και φίμωση κάθε αντίθετης φωνής

Η αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής για το sms του Μαξίμου ανέδειξε απλώς την καθημερινότητα αυτής της κυβέρνησης που παραμένει ο αδιάψευστος μάρτυρας. Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει στη γραμμή που έχει χαράξει από το ξεκίνημά της, δηλαδή να ελέγξει τον Τύπο, να φιμώσει κάθε αντίθετη φωνή. Οσο βαδίζουμε προς τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις θα σκληραίνει τη στάση της. Οι απειλές και οι επιθέσεις όπως και η λάσπη θα πολλαπλασιαστούν, ώστε να καταφέρει να διαχειριστεί την περίοδο ως τον επόμενο Μάιο ή Οκτώβριο.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου