Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Κόβονται οι συντάξεις το 2019 και με τη «βούλα» Τσακαλώτου


Αυξημένη εποπτεία σε σχέση με τις άλλες χώρες και όχι αξιολόγηση θα έχει η Ελλάδα την επόμενη μέρα, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο «Κόκκινο», ενώ σχετικά με τις περικοπές των συντάξεων από το 2019 «ξέκοψε» ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει να μη μειωθούν.

Ο υπουργός Οικονομικών έκλεισε έτσι τα σενάρια που ήθελαν την κυβέρνηση να «παρακαλάει» τους δανειστές να μεταθέσουν για αργότερα την περικοπή των συντάξεων, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει εκλογικό χρόνο.

«Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν είναι ώρα για αυτήν τη συζήτηση. Κάθε πράγμα στην ώρα του. Να κλείσει η δ' αξιολόγηση, το είδος της παρακολούθησης και το χρέος, και μετά θα το δούμε» είπε, σε άλλη γραμμή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Πρόσθεσε δε ότι «ούτε εμείς το ζητήσαμε, ούτε κανένας άλλος» να ανασταλεί η εφαρμογή του μέτρου κατά ένα εξάμηνο.

Παραδέχτηκε ότι «είναι θέμα οι συντάξεις, βεβαίως έχουν κοπεί, βεβαίως σε μερικούς ανθρώπους έχουν κοπεί παραπάνω από ό,τι πρέπει, πολύ παραπάνω, αλλά δεν μπορεί όμως να ξοδεύουμε σχεδόν όσο ξοδεύουν ως ποσοστό για τις συντάξεις άλλες χώρες και πιο προωθημένες χώρες από εμάς, και να μην πληρώνουμε σχεδόν τίποτε στις άλλες δαπάνες που χρειάζεται»... 

Ως παράδειγμα τέτοιων δαπανών ανέφερε «επιδόματα στα παιδιά, η συζήτηση που υπάρχει για επίδομα στα νέα ζευγάρια, είτε για νοίκι είτε αν έχουν πάρει σπίτι με δάνειο που πληρώνουν» ή τα σχολικά γεύματα, τη «Βοήθεια στο Σπίτι» κ.λπ.

Αναφορικά με τις περικοπές των συντάξεων από το τέλος του 2018 είπε ότι δεν είναι ώρα για αυτή τη συζήτηση και πρόσθεσε: είχε ένα δίκιο το ΔΝΤ «για να γίνει σοβαρή συζήτηση και να μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Τι έλεγα εγώ παλιά; Πήγαινα στους Ευρωπαίους και τους έλεγα: "Δεν μπορείτε να κόψετε τις συντάξεις, διότι η θεία μου η τάδε στην Πρέβεζα βοηθάει το άνεργο παιδί της, βοηθάει τα εγγόνια της στο φροντιστήριο, βοηθάει το άλλο παιδί της στο νοίκι που είναι στην Αθήνα". Και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έλεγε ότι "πρέπει να φτιάξετε κι ένα κοινωνικό κράτος". Δηλαδή δεν είναι σωστό η σύνταξη της γιαγιάς να μην είναι για τη γιαγιά και να πηγαίνει σε όλη την υπόλοιπη οικογένεια. Πρέπει να φτιάξετε κι ένα κοινωνικό κράτος»...

Ενώ για τα 88 προαπαιτούμενα της δ' αξιολόγησης δήλωσε ότι υπάρχουν κάποια με τεχνικές δυσκολίες που μπορεί να καθυστερήσουν, «αλλά αυτό καμία σχέση δεν έχει με παράταση του μνημονίου».

Επιτήρηση μετά το μνημόνιο

Ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε συγκρατημένος για την επόμενη μέρα του προγράμματος και όπως είπε «πάντα έλεγα- νομίζω κι ο Αλέξης- ότι δεν θα υπάρχει ένα πράγμα που θα φύγουμε από το σημερινό καθεστώς και θα πάμε σε άλλο με καθόλου επιτήρηση.  Αλλο 3, 4 επισκέψεις κι άλλο αξιολογήσεις με προαπαιτούμενα υποστήριξε και έκανε λόγο για διαστρέβλωση με σκοπιμότητα των όσων έχει πει.

«Νομίζω ότι η διαφορά με το ό,τι ισχύει σήμερα, είναι ότι θα ελέγχουν μόνο την επίτευξη των στόχων και όχι πώς θα τους πιάσουμε. Δεν θα έχουν μεγάλο λόγο». Πρόσθεσε ότι η επιτήρηση θα είναι λίγο πιο αυξημένη από της Πορτογαλίας.

Ανάπτυξη και χρέος

Σχετικά με το αναπτυξιακό σχέδιο είπε πως περιλαμβάνει ζητήματα που η κυβέρνηση θέλει να υλοποιήσει (συλλογικές συμβάσεις, κατώτατος μισθός, κοινωνικές δράσεις) ενώ «παράλληλα γνωστοποιεί στις αγορές και στους δανειστές τι θέλουμε να κάνουμε ώστε να μην υπάρξουν εκπλήξεις» πρόσθεσε και συμπλήρωσε:

Εχουμε εντοπίσει και μεταρρυθμίσεις που αφορούν το οικονομικό κλίμα, όπως οι καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη, η γραφειοκρατία». «Είμαστε ανοικτοί στις επενδύσεις μέσα από κανόνες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι πολλά ζητήματα που αφορούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους παραμένουν ανοιχτά. Η συζήτηση συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί και αυτή μέχρι τις 21 Ιουνίου, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι τώρα η γερμανική πλευρά ήθελε ήπια μέτρα για το χρέος, αλλά δεν πίεζε για δύσκολα κοινωνικά μέτρα. Από την άλλη, το ΔΝΤ θέλει σημαντική ελάφρυνση χρέους,

«Μπορεί να βοηθήσει να πάρουμε περισσότερα για χρέος. Να δοθεί καθαρός δρόμος για να ξέρουν οι αγορές. Περισσότερο καίγεται εκείνο να συμμετάσχει παρά οι Ευρωπαίοι, άρα είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτή τη φορά δεν θα επιβάλει παράλογα πράγματα».



Πηγή: iefimerida.gr 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου