Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Οδηγοί σε δήμους χωρίς επαγγελματικό δίπλωμα, μέσω ΑΣΕΠ



Το μπαλάκι στους δημάρχους έχει ρίξει η κυβέρνηση όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί με τα αποτελέσματα του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα.

Οι προσωρινοί πίνακες με τους επιτυχόντες που έχουν αναρτηθεί, όπως φαίνεται, έχουν πολλά λάθη τα οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στις διαδικασίες που έγιναν εσπευσμένα. Για παράδειγμα σε δήμο εμφανίστηκε επιτυχών για να αναλάβει καθήκοντα οδηγού, χωρίς ωστόσο να διαθέτει επαγγελματικό δίπλωμα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουν υπολογιστεί ως πολύτεκνοι που κερδίζουν μόρια, άνθρωποι που έχουν ενήλικα τέκνα.

Οι δήμοι έχουν τη διακριτική ευχέρεια να προσλάβουν όσους έχουν επιτύχει με βάση τα αποτελέσματα των προσωρινών πινάκων που έχουν δημοσιευτεί ή να αναμένουν τους τελικούς επιτυχόντες μετά τη διασταύρωση των στοιχείων. Τα τελικά αποτελέσματα πιθανότατα θα είναι έτοιμα το καλοκαίρι, καθώς πρέπει να ελεγχθεί εξαιρετικά μεγάλος αριθμός εγγράφων.

Εφόσον όμως οι δήμαρχοι καλέσουν τώρα κάποιον να αναλάβει εργασία και αποδειχθεί ότι αυτός δεν διαθέτει τα κατάλληλα προσόντα για τη θέση, δεν μπορούν να προχωρήσουν στην πρόσληψη του επόμενου πρώτου επιλαχόντα για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Οπως ανέφεραν στην «Κ» εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, είναι πολύ πιθανό τους επόμενους μήνες να σημειωθούν σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας, εφόσον κανένας αιρετός δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη να απασχολήσει κάποιον ειδικά σε θέση ευθύνης και στη συνέχεια να αποδειχθεί ότι δεν πληροί τις αναγκαίες προϋποθέσεις και δεν έχει τα προσόντα που απαιτεί η θέση. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι στις υπηρεσίες καθαριότητας συμβαίνουν ορισμένες φορές ατυχήματα, οπότε είναι απαραίτητη μεγάλη τυπικότητα όσον αφορά τους εργαζομένους.

Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Πειραιά σε σχέση με τα απορρίμματα που παραμένουν συσσωρευμένα στους δρόμους της πόλης. Οπως ανέφερε, δημιουργήθηκαν σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό εξαιτίας του ότι οι συμβάσεις 250 εργαζομένων στην καθαριότητα (οι οποίοι αποτελούν και το 60% των εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων) έληξαν στο τέλος Μαρτίου, ενώ οι νέοι ξεκίνησαν σταδιακά να προσέρχονται στην εργασία τους. Ο Δήμος Πειραιά, πάντως, τονίζει ότι σύντομα τα προβλήματα στην καθαριότητα –που οφείλονται στην κεντρική διοίκηση και όχι στον δήμο– αναμένεται να εξομαλυνθούν.


ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου