Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

«Όχι» στην έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών



Το Συμβούλιο απέρριψε σήμερα το τρίτο κατά σειρά αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση των στρατιωτικών, που πέρασαν στη χώρα μας μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία το καλοκαίρι του 2016. 

Το Δικαστήριο έκρινε σε ό,τι αφορά στα τρια πρώτα αδικήματα που οι τουρκικές αρχές αποδίδουν τους 8 στρατιωτικούς, εισάγονται απαραδέκτως καθώς οι τουρκικές αρχές δεν εισφέρουν νέα στοιχεία στο τρίτο αιτημά τους περί έκδοσης. 

Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα πέντε αδικήματα που η Τουρκία καταλογίζει στους στρατιωτικούς, αυτά  κατά τους Έλληνες δικαστές, είτε είναι παντελώς αόριστα είτε βάση της νομοθεσίας δεν επιτρέπεται η έκδοσή τους.  

Σύμφωνα με την απόφασή του δικαστηρίου, σε κάθε περίπτωση υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι οι «8» δεν θα έχουν μια δίκαιη δίκη στην Τουρκία ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια, απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά. 

Είχε προηγηθεί και η αρνητική εισήγηση της εισαγγελέως κ. Κύβελου η οποία στην αγόρευσή της τόνισε ότι από το τρίτο κατά σειρά αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση των 8 στρατιωτικών, δεν προκύπτει κανένα νέο στοιχείο που να επιτρέπει την έκδοση τους. Παράλληλα, η εισαγγελέας τόνισε ότι δεν υπάρχουν τα εχέγγυα εκείνα που θα τους εξασφαλίσουν μια δίκαιη δίκη, επισημαίνοντας ακόμη ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να υποστούν βασανιστήρια. 






0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου