Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Προσφυγόπουλα με τάσεις αυτοκτονίας



Σοκ προκαλεί η έκθεση της διεθνούς οργάνωσης Save the children για τα προσφυγόπουλα που βρίσκονται εγκλωβισμένα σε κέντρα φιλοξενίας στη χώρα μας: έχοντας χάσει κάθε ελπίδα ότι θα φύγουν από την Ελλάδα, γίνονται επιθετικά, στρέφονται στα ναρκωτικά ή φθάνουν ακόμα και στο σημείο να κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας.

Η οργάνωση χαρακτηρίζει τις συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας ως «εξευτελιστικές», υποστηρίζοντας πως παραπέμπουν σε κράτηση και αναγκάζουν τους πρόσφυγες να συγκρούονται για είδη πρώτης ανάγκης, όπως κουβέρτες, τρόφιμα, ζεστό νερό και πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη.

«Οι συνθήκες διαβίωσης τούς έχουν κάνει να χάσουν τις ελπίδες τους και να νιώθουν σαν ζώα και αντικείμενα - όχι ακριβώς άνθρωποι, αλλά κατώτερα ανθρώπινα όντα», αναφέρει μέλος της ΜΚΟ Praksis, όπως σημειώνεται στην έκθεση της οργάνωσης που δημοσιεύει η εφημερίδα Independent.

«Οι συνθήκες μετατρέπουν τα παιδιά από νεαρούς ανθρώπους που είναι ήρεμοι και γεμάτοι όνειρα, σε ανθρώπους που θέλουν να βλάψουν περιουσίες, άλλους, καθώς και τους εαυτούς τους», υποστήριξε ένα άλλο μέλος της Praksis.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι περισσότερα από 5.000 ανήλικα παιδιά ζουν σε άθλιες συνθήκες που οδηγούν σε μια αυξανόμενη κρίση ψυχικής υγείας. Είναι ενδεικτικό ότι παιδιά από την ηλικία των 9 ετών αυτοτραυματίζονται και από την ηλικία των 12 ετών κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας (μερικές φορές μάλιστα μαγνητοσκοπώντας τον εαυτό τους), ενώ γίνεται χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ από τους εφήβους που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από εμπόρους στα κέντρα φιλοξενίας.

Αθλιες συνθήκες 

Όπως αναφέρει η Save the Children, κάποια από τα ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται στους καταυλισμούς ζουν «σε κατάσταση 24ωρης επιβίωσης» και κοιμούνται σε βάρδιες προσπαθώντας να παραμείνουν ασφαλή, την ίδια ώρα που κάποια άλλα παιδιά εξαφανίζονται ή πληρώνουν διακινητές για να φύγουν από τα ελληνικά νησιά.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, οι νέες αιτήσεις ασύλου στην Ελλάδα υπερτριπλασιάστηκαν το 2016, φθάνοντας τις 49.875 από τις 11.370 αιτήσεις είχαν γίνει το 2015. Τα στοιχεία αυτά κατατάσσουν την Ελλάδα στη δεύτερη θέση των χωρών της Ε.Ε. με τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου σε αναλογία με τον πληθυσμό τους. Πρώτη έρχεται η Γερμανία με 8.789 αιτήσεις ασύλου ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων, δεύτερη η Ελλάδα με 4.625 αιτήσεις ασύλου και τρίτη η Αυστρία με 4.587.


Πηγή : newsonly.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου