Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Γιλντιρίμ:Υπάρχουν 130 αμφισβητούμενες βραχονησίδες στο Αιγαίο



Μετά τις ευθείες απειλές του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, τη... σκυτάλη πήρε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Συνέχεια στις εμπρηστικές δηλώσεις δίνει η Τουρκία μετά την μη έκδοση των «oκτώ» και την πτήση Καμμένου πάνω από τα Ιμια. Μετά τις ευθείες απειλές του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, τη... σκυτάλη πήρε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ. Ο ίδιος αμφισβήτησε ανοικτά 130 βραχονησίες, είπε ότι έχει στείλει επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα για τους «Οκτώ» τούρκους στρατιωτικούς χωρίς να έχει λάβει απάντηση και προειδοποίησε με τη... σειρά του την Αθήνα ότι σκοπίμως αυξάνει την ένταση. Οι δηλώσεις του μάλιστα έγιναν σε δημοσιογράφους και ενώ βρισκόταν στην Τουρκία η Ανγκελα Μέρκελ. 

Ο Γιλντιρίμ μάλιστα κάνει λόγο για 130 βραχονησίδες που είναι υπό αμφισβήτηση στο Αιγαίο. Σχολίαζοντας, δε, τις δηλώσεις Καμμένου για το Αιγαίο είπε ότι «δεν έχουν κανένα νόημα για εμάς» προσθέτοντας, σύμφωνα με την Χουριέτ, ότι υπάρχουν 130 βραχονησίδες το καθεστώς κυριότητας των οποίων δεν είναι βέβαιο. Παράλληλα απείλησε εμμέσως την Αθήνα λέγοντας ότι «εμείς απαντούμε στις προκλητικές κινήσεις που έρχονται από την άλλη πλευρά με χαμόγελο. Δεν θα πρέπει να το ερμηνεύουν λάθος αυτό». Η Τουρκία, είπε «έχει τη δύναμη να απαντήσει σε κάθε εχθρική ενέργεια» και μίλησε για «προβλήματα στο Αιγαίο με μακρά ιστορία». Δεν επιλέγουμε τους γείτονές μας πρόσθεσε ο τούρκος πρωθυπουργός μιλώντας στα δημοσιογράφους.


Για τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς είπε «έχω στείλει επιστολη στον κ. Τσίπρα γι' αυτό. Σε αυτήν εκφράζω εκ νέου την προσδοκία μας για την έκδοση αυτών των ανθρώπων με την επανεξέταση των σχετικών αποφάσεων στο πλαίσιο του νόμου» και κάλεσε την Αθήνα να προχωρήσει στην έκδοσή τους.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ‘Χουριέτ’ κάλεσε τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, ‘να συνετιστεί’,  να μαζέψει το μυαλό στο κεφάλι του όπως λέει χαρακτηριστικά, απειλώντας  πως αν συμβεί κάποιο ατύχημα δεν θα μπορεί να διορθωθεί.  

Η τουρκική προκλητικότητα πυροδοτεί αντιδράσεις τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ), μετά τις απειλές του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για «πιθανό ατύχημα» με αφορμή τα Ίμια.


Πηγή: thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου