Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Εισαγγελέας: Να αθωωθούν όλοι οι κατηγορούμενοι για το Βατοπέδι, δεν προέκυψε δόλος




Mε πρόταση αθώωσης έκλεισε η αυλαία του Τριμελούς Εφετειου Κακουργημάτων στην υπόθεση του Βατοπεδίου.

Η εισαγγελέας Βασιλική Κρίνα, υποστήριξε ότι δεν προέκυψε δόλος για τους κατηγορουμένους καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι για κανέναν δεν στοχειοθετούνται οι αξιόποινες πράξεις που τους οδήγησαν στο εδώλιο.

Η κ. Κρίνα επισήμανε ότι ουσιαστικά οι κατηγορούμενοι εκτελούσαν κυβερνητικές αποφάσεις και ως εκ τούτου ήταν πεπεισμένοι ότι εκτελούσαν σύννομες ενέργειες.

Όσο για το ζήτημα της κυριότητας της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων, αν και όπως η εισαγγελέας κατά τη άποψη της ανήκουν στο δημόσιο, εντούτοις αρμόδια να λύσουν το ζήτημα ειναι τα πολιτικά δικαστήρια.

Για τον ηγούμενο Εφραίμ και τον μοναχό Αρσένιο η εισαγγελέας τόνισε:

«Οι επαφές που είχαν με κατηγορούμενους δεν αποδεικνύουν ότι οι μοναχοί τους εξώθησαν στην τέλεση αξιοποίνων πράξεων. Πίστευαν και πιστεύουν ότι οι παραλίμνιες εκτάσεις και η Βιστωνίδα τους ανήκει. Πώς μπορείτε να δεχθείτε ότι έγκριτοι επιστήμονες, για κανέναν από τον οποίους δεν διαπιστώθηκε θρησκοληψία, ότι πείστηκαν να συμβάλλουν στην μείωση της περιουσίας του δημοσίου χωρίς οικονομικό όφελος ή άλλο κίνητρο από δύο μοναχούς που είχαν απαρνηθεί τα εγκώσμια;», είπε η κ.Κρίνα. Κλείνοντας η εισαγγελέας σε προσωπικό τόνο είπε απευθυνόμενη πλέον στους δικαστές:

«Από την πρώτη στιγμή που έμαθα ότι κληρώθηκα εισαγγελέας δεν με ενδιέφερε αν στην υπόθεση τοποθετήθηκε ταμπέλα. Αν αποτέλεσε σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου. Με ενδιέφερε μόνο αν η συμπεριφορά των κατηγορουμένων όπως αποτυπώνεται στο βούλευμα στοιχειοθετεί τις αξιόποινες πράξεις που τους αποδίδονται και αν αυτές αποδεικνύονται. Κατά τη γνώμη μου δεν αποδεικνύονται. Προτείνω να κηρυχθούν όλοι οι κατηγορούμενοι αθώοι.»

Στο κλείσιμο της αγόρευσης της η εισαγγελέας δέχθηκε το χειροκρότημα του κοινού, ενώ ο συνήγορος του μοναχού Αρσένιου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος έκανε λόγο «για μία απόλυτα ορθή αγόρευση και τεκμηριωμένη στα νομικά και πραγματικά ζητήματα της υπόθεσης.»


Σοφία Φασουλάκη
Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου