Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Από πρώτη Ιανουαρίου κατάφερε η κυβέρνηση να πίνουμε πικρό το καφέ μας ακόμα και με ζάχαρη



Αυτή η κυβέρνηση από την ημέρα που δυστυχώς την εξέλεξαν οι εξαπατημένοι μόνο τον αέρα δεν έχει φορολογήσει για να βρει λεφτά να καλύψει την ανικανότητα της να φέρει την όποια ανάπτυξη στην χώρα.

Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης κατά την εισαγωγή του καφέ με ταρίφα 2 έως 4 ευρώ ανά κιλό, μεταφράζεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, σε ανατιμήσεις 10 λεπτών ανά σερβιριζόμενο καφέ σε καταστήματα εστίασης και κατά 25% στην τιμή λιανικής στο ράφι.

Τον περασμένο Μάιο η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει τα δημοσιονομικά μέτρα της πρώτης αξιολόγησης και να μετριάσει την δυσφορία των δανειστών που έχει επιφέρει η πλήρης ανικανότητας της, ψήφισε μεταξύ άλλων και την επιβολή του συγκεκριμένου φόρου ο οποίος κλιμακώνεται ανάλογα με την κατηγορία καφέ.

 Στον ωμό, μη καβουρδισμένο καφέ ο φόρος είναι δύο ευρώ ανά κιλό, στον καβουρδισμένο αυξάνεται σε τρία ευρώ και για τον στιγμιαίο καφέ καθώς και τα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα καφέ ο φόρος είναι τέσσερα ευρώ ανά κιλό.

 Τα προσδοκώμενα από το υπουργείο Οικονομικών έσοδα ανέρχονται σε 62 εκατ. ευρώ, αλλά το  πιθανότερο σενάριο είναι να μειωθούν οι εισφορές λόγω της άνθησης του παράνομου εμπορίου και της φοροδιαφυγής που είναι σίγουρο ότι θα συμβεί.

Παράδειγμα για το τι θα επιφέρει μιά τέτοια άυξηση είναι με τα στοιχεία του καπνού το διάστημα 2009-2015 οι φόροι στα καπνικά αυξήθηκαν κατά 58%, αλλά τα έσοδα από φόρους στον καπνό μειώθηκαν κατά 6,5%. 

Στο ίδιο διάστημα η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο εκτοξεύθηκαν στα ύψη με τα διαφυγόντα έσοδα να φτάνουν πέρυσι τα 750 εκατ. ευρώ.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου