Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

«Ανώμαλη» προσγείωση της κυβέρνησης για εκταμίευση και υπερταμείο



«Πολύ καλό Eurogroup» λέει ο Τσακαλώτος - Έχασαν τα 1,7 δισ. επειδή δεν είχαν δώσει 10 εκατ. ευρώ σε ιδιώτες που τους χρωστάει το κράτος

«Άπιαστο όνειρο» αποδείχθηκε και πάλι για την κυβέρνηση η ολοκλήρωση της α΄αξιολόγησης, που θα συνεχίζεται και τον Οκτώβριο ενώ έπρεπε να έχει λήξει από χθες, Δευτέρα, για να ξεκινήσει άμεσα η β΄αξιολόγηση και, κατόπιν, η συζήτηση για το χρέος. Αντί να δοθεί εφάπαξ η δόση των 2,8 δισ. «έσπασε» σε δύο κομμάτια και δεν αναμένεται να εκταμιευθεί ούτε σεντ από τα 1,7 δισ. πριν τις 24 Οκτωβρίου. 

Επιπλέον το Eurogroup εξέδωσε και ανακοινωθέν καλώντας την κυβέρνηση να τοποθετήσει διοίκηση στο υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Αυτό θα γίνει, όπως φαίνεται, στη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου  που ξεκινά στις 18 Οκτωβρίου, αφού πρώτα τελειώσει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά το χθεσινό Eurogroup:

-εγκρίθηκε μια «κουτσή» δόση για την Ελλάδα. Από τα 2,8 δισ. που ανέμενε ο κύριος Τσακαλώτος, θα δοθούν μόνον τα 1,1 δισ. που συνδέονται με τα 15 προαπαιτούμενα και θα πάνε για πληρωμή του χρέους.

Μέχρι την Κυριακή, μία μέρα πριν το Eurogroup, Έλληνας αξιωματούχος έλεγε από την Ουάσιγκτον ότι είναι λάθος η εικόνα πως δεν έχουνε τελειώσει τα 15 προαπαιτούμενα, ότι η Έκθεση Συμμόρφωσης της Ελλάδος έχει κλείσει, πως «δεν είναι στον αέρα» η εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ και ότι δεν υπάρχει νομική βάση για να παραπεμφθεί η απόφαση σε επόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας - ESM.

-Στα 15 προαπαιτούμενα ήταν και ο διορισμός διοίκησης του νέου υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Ενώ εδώ και μισό μήνα κυβερνητικές πηγές λένε συνεχώς πως η εκκρεμότητα αυτή «έχει κλείσει», δεν έχει ακόμα ανακοινώσει επισήμως ποια είναι τα πρόσωπα που θα το στελεχώσουν. Και ήρθε χθες το Eurogroup και εξέδωσε ανακοίνωση που καλεί την Ελλάδα να τελειώνει με το θέμα αυτό και να διορίσει άμεσα το Διοικητικό Συμβούλιο. Ζητάει μάλιστα να τεθεί σε λειτουργία το υπερ-Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας πριν από το τέλος του 2016, και όχι τον Ιανουάριο του 2017 όπως έλεγαν ως τώρα στην κυβέρνηση.

-Η έγκριση για τα υπόλοιπα 1,7 δισ. της δόσης των δανείων, θα καθυστερήσει ακόμα μισό μήνα. Η απόφαση για τα λεφτά αυτά, που θα δοθούν για τις επιχειρήσεις που τους τα χρωστάει το ελληνικό δημόσιο, αναβάλλεται για τις 24 Οκτωβρίου, όταν θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ESM (που διοικείται ουσιαστικά από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης που συγκροτούν το Eurοgroup).

Ικανοποιημένος για τα αποτελέσματα εμφανίστηκε και πάλι, όμως, ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος που δήλωσε πως «ήταν πολύ καλό το Eurogroup για την Ελλάδα»  και πως δεν χρειαζόμασταν από τώρα τα 2,8 δισ. επειδή ότι «δεν έχουμε μεγάλες υποχρεώσεις στο άμεσο διάστημα».

Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί καθησυχάζουν πάντως, λέγοντας πως «τα λεφτά θα έρθουν» και πως η ελληνική κυβέρνηση κάνει όσα χρειάζεται. Και ο κύριος Τσακαλώτος παραδέχτηκε όμως πως δεν υπήρχαν διαθέσιμα τα στοιχεία πληρωμών Σεπτεμβρίου, που θα έδειχναν ότι τα πρώτα 1,8 δισ. από τα λεφτά που με το σταγονόμετρο δίνουν στην κυβέρνηση οι δανειστές για να πληρωθούν ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους, έφτασαν πράγματι στους δικαιούχους ιδιώτες, ώστε να έρθουν μετά και τα επόμενα 1,7 δισ. ευρώ.

Το οξύμωρο πάντως είναι ότι ενώ το κριτήριο έγκρισης των 1,7 δισ. ευρώ ήταν να έχουν δοθεί σε δικαιούχους τουλάχιστον 1,44 δισ. ευρώ (το 80% από τα 1,8% της πρώτης υποδόσης που ήρθε τον Ιούνιο) στο προσχέδιο του προϋπολογισμού πριν μια εβδομάδα αναφέρετο ότι δόθηκαν τα 1,43 δισ. από τον Ιούλιο ως τον Αύγουστο.  Δηλαδή η κυβέρνηση έχασε χθες τα 1,7 δισ. για τα μόλις 10 εκατομμύρια ευρώ που δεν έδωσε στους ιδιώτες που τους τα χρωστάει και επειδή δεν είχε στοιχεία να δείξει πόσα έδωσε τον Σεπτέμβριο, για να ξεπεραστεί το όριο που της είχε τεθεί ως προϋπόθεση από τη συμφωνία του Μαΐου.



Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου