Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Εισαγγελία Εφετών: Υποψήφιος παρά την καταδίκη ο Ισίδωρος Ντογιάκος



Ανατροπή σημειώθηκε στην υπόθεση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου, με αποτέλεσμα, παρά την πειθαρχική του καταδίκη, ο κ. Ντογιάκος να μετάσχει στην εκλογική διαδικασία που διενεργείται σήμερα στην Εισαγγελία Εφετών για επιλογή νέου προϊσταμένου.

Μετά την πειθαρχική του καταδίκη πριν από λίγες ημέρες που είχε προκαλέσει  έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, καθώς είχε ως αποτέλεσμα να κηρυχθεί έκπτωτος και επιπλέον να μην μπορεί να μετάσχει ως υποψήφιος κυριολεκτικώς στο «παρά πέντε» στις σημερινές εκλογές  για τις νευραλγικές θέσεις της δικαστικής ιεαρχίας, χθες το σκηνικό άλλαξε άρδην

Τελικώς ο κ. Ντογιάκος θα είναι  υποψήφιος για τη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών παρά την πειθαρχική του καταδίκη για προσβολή της Προέδρου του Αρείου Πάγου. Η συμμετοχή στις εκλογές επικυρώθηκε με έγγραφο, που κοινοποιήθηκε στον ίδιο, κατόπιν ερωτήματος του προς τον Αρειο Πάγο και το υπουργείο Δικαιοσύνης, για το αν μπορεί να είναι ή όχι υποψήφιος, παρά την πειθαρχική καταδίκη και ενόψει του γεγονότος, ότι δεν του έχει επιδοθεί ακόμα η καταδικαστική απόφαση.

Πάντως, σε περίπτωση εκλογής του κ. Ντογιάκου, είναι άγνωστο τί θα γίνει αν στο μεταξύ του κοινοποιηθεί η πειθαρχική καταδίκη.

Σημειωτέον ότι η απόφαση του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου προβλέπει στέρηση μισθού για 40 ημέρες, καθώς κρίθηκε ένοχος πειθαρχικά, διότι σε ανακοίνωση - πρόσκληση για σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών πριν ένα χρόνο είχε  θέσει ως τίτλο «Εξωθεσμική παρέμβαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου», αναφερόμενος σε αμφισβητήσεις από την πλευρά της Προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου της εκλογής του στην Εισαγγελία Εφετών.

Σε πρώτο βαθμό ο κ. Ντογιάκος είχε καταδικαστεί σε απλή επίπληξη, αλλά στη συνέχεια ασκήθηκε έφεση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης με ανακοίνωση του αργά χθες το απόγευμα, αντέκρουσε τις αιτιάσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης που έκαναν λόγο για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και εμμένει στη θέση ότι η Δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα.

«Για πολλοστή φορά, αναφέρει ο υπουργός, επισημαίνω ότι η ελληνική Δικαιοσύνη δεν σπαράσσεται, απονέμεται εύρυθμα και χωρίς παρεμβάσεις από ευσυνείδητους λειτουργούς. Δομικό της πρόβλημα κατά βάση σωρευμένο από το παρελθόν οι καθυστερήσεις».

Μετά την εξέλιξη που σημειώθηκε μία ημέρα πριν την εκλογική αναμέτρηση, ώστε ο κ. Ντογιάκος να είναι τελικώς υποψήφιος κατά την σημερινή εκλογική διαδικασία, τη θέση του προϊσταμένου στην Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας θα διεκδικήσουν ο ίδιος, προϊστάμενος της ως τώρα, και ο εισαγγελέας Αντώνης Λιώγας.

Για το Εφετείο της Αθήνας υποψηφιότητα θέτει ο πρόεδρος εφετών Θεόδωρος Κανελλόπουλος που θεωρείται και φαβορί αλλά και ο πρόεδρος εφετών Γεώργιος Παπανδρέου. Για την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ο νυν προϊστάμενος Ηλίας Ζαγοραίος που όλα δείχνουν ότι θα επανεκλεγεί και η Ολυμπία Κλειτσάκη ενώ για το Πρωτοδικείο της Αθήνας υποψηφιότητα θέτουν συνολικά πέντε δικαστικοί λειτουργοί με επικρατέστερους τον ειδικό ανακριτή Διαφθοράς Κων Σαργιώτη, Ελευθέριο Γεωργίλη και Ιωάννη Παπαϊωάννου, ενώ επίσης υποψηφιότητα θέτουν οι Αικατερίνη Παπαδημητροπούλου και Δημήτριος Σκουτέρης.


ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
Πηγή : kathimerini.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου