Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Ενας στους τρεις ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσει φέτος υψηλότερο ΕΝΦΙΑ



Ένας στους τρεις κατόχους ακίνητης περιουσίας θα κληθεί φέτος να πληρώσει υψηλότερο ΕΝΦΙΑ. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της έως τώρα εκκαθάρισης του φόρου, με τις επιβαρύνσεις να ξεκινούν από το 1 λεπτό και να ξεπερνούν τα 50 ευρώ σε αρκετές περιπτώσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, συνολικά μεγαλύτερο φόρο θα κληθούν να καταβάλουν περίπου 2,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Ειδικότερα:

• Το 21% των φυσικών προσώπων (πάνω από 1,5 εκατομμύρια υπόχρεοι) θα πληρώσει από 1 λεπτό έως 10 ευρώ υψηλότερο ΕΝΦΙΑ.

• Το 5,8% των φυσικών προσώπων (περισσότεροι από 420.000 υπόχρεοι) θα πληρώσει επιπλέον από 10 έως 50 ευρώ μεγαλύτερο φόρο.

• Το 3,8% των πολιτών (πάνω από 270.000 υπόχρεοι) θα κληθεί να καταβάλει ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα είναι υψηλότερος κατά 50 ευρώ και άνω.

Από την άλλη πλευρά, περίπου 4,9 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα πληρώσουν φέτος το ίδιο ποσό ή και ελαφρώς μειωμένο. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, προκύπτει ότι:

• Το 34% των φυσικών προσώπων (πάνω από 2,4 εκατομμύρια υπόχρεοι) θα πληρώσει λιγότερο σε σχέση με πέρυσι.

• Το 35% των φυσικών προσώπων (περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια υπόχρεοι) θα καταβάλει ακριβώς τον ίδιο φόρο με το 2015.

Στόχος, έσοδα 2,65 δισ.

Πέραν αυτών, από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν πως ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για φέτος θα κινηθεί στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος που θα βεβαιωθεί θα πρέπει να κινηθεί στην περιοχή των 3,3 δισ. ευρώ και ο φόρος που θα εισπραχθεί θα πρέπει να είναι της τάξης των 2,65 δισ. ευρώ, τουλάχιστον. Επίσης, από το οικονομικό επιτελείο σημείωναν ότι στον ΕΝΦΙΑ του 2016 υπάρχει «ανακατανομή των βαρών από τις μικρές στις μεγάλες περιουσίες».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η παραπάνω εικόνα για το ποιοι θα έχουν επιβαρύνσεις φέτος από τον ΕΝΦΙΑ και ποιοι όχι προκύπτει μετά τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση πριν από λίγες ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε φέτος να εξαιρέσει από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ τα αγροτεμάχια, ενώ δεν επιβλήθηκαν οι μειώσεις των εκπτώσεων ή η κατάργηση της απαλλαγής σε όσους έχουν τόκους άνω των 300 ευρώ από καταθέσεις. Τα δύο αυτά μέτρα αναμένονταν να αυξήσουν τους βεβαιωμένους φόρους κατά 230 εκατ. ευρώ και είναι σαφές ότι, αν επιβάλλονταν, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα καλούνταν φέτος να πληρώσουν υψηλότερο ΕΝΦΙΑ θα ήταν περισσότεροι.




Έντυπη Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου