Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Ν.Δ.: «Οχι» σε παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη




Η φράση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «η Νέα Δημοκρατία υπηρετεί τη συνταγματική τάξη, στηρίζει τους δικαστικούς λειτουργούς και δεν θα ανεχθεί παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη» δεν περιορίζεται προφανώς μόνον στους εκπροσώπους του δικαστικού σώματος με τους οποίους συναντήθηκε χθες. Αποτυπώνει και το κεντρικό μήνυμα που επιδιώκει να στείλει η αξιωματική αντιπολίτευση ενόψει της διπλής αναμέτρησης στη Βουλή, για εκλογικό νόμο και εξεταστική επιτροπή σχετικά με το τρίτο μνημόνιο, αλλά και εν αναμονή των προτάσεων της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επιλέξει, σε όλες τις περιπτώσεις, τη μετωπική αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον για εργαλειοποίηση των θεσμών προς εξασφάλιση μικροπολιτικών και μικροκομματικών κερδών, ενώ θα εμφανίσει τη Ν.Δ. ως τον κύριο πόλο διαφύλαξης της πολιτικής ομαλότητας, που διασαλεύεται από την ψήφιση της απλής αναλογικής, αλλά και της συνταγματικής τάξης. Ως προς το δεύτερο, ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή συνάντηση με εκπροσώπους των Ενώσεων Δικαστών και Εισαγγελέων, Δικαστικών Λειτουργών ΣτΕ, Διοικητικών Δικαστών, Εισαγγελέων Ελλάδας, Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Ενωσης Μελών Νομικού Συμβουλίου, έστειλε προς την κυβέρνηση μήνυμα στήριξης της δικαστικής εξουσίας, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς, σε διάρκεια και ένταση, κρίσης στη Δικαιοσύνη».

Στην προσπάθειά του αυτή, πάντως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα κληθεί να αντιμετωπίσει και την επιλογή του πρωθυπουργού να ανεβεί στο κύμα του θυμικού των πολιτών σε ό,τι αφορά τις αλλαγές σε εκλογικό νόμο, εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και δημοψηφίσματα, που, σύμφωνα με κάποιους δημοσκόπους, αποτελούν πλειοψηφικές απόψεις στην κοινή γνώμη. Πέραν της γνωστής αντίθεσης στην απλή αναλογική και της δέσμευσης για κατάργηση της σχετικής διάταξης μόλις η Ν.Δ. αναλάβει την εξουσία, ο κ. Μητσοτάκης έχει τοποθετηθεί εναντίον της άμεσης εκλογής Προέδρου από τους πολίτες, ενώ έχει κριτική διάθεση στο ζήτημα των δημοψηφισμάτων, που ο κ. Τσίπρας επικαλείται ως πανάκεια για τη χάραξη πολιτικής και, δεν αποκλείεται, να χρησιμοποιήσει και στο προσεχές διάστημα.

Στις προτεραιότητες του κ. Μητσοτάκη περιλαμβάνεται και η εμπέδωση της ενότητας στο εσωτερικό του κόμματος, ενόψει και της πολιτικής αντεπίθεσης που σχεδιάζεται από τον Σεπτέμβριο, με την παρουσίαση του «γαλάζιου» κυβερνητικού προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες θέλουν να προγραμματίζεται συνάντηση του προέδρου της Ν.Δ. με τον προκάτοχό του κ. Ευ. Μεϊμαράκη.


Έντυπη Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου