Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Στόχος του Τσίπρα η ακυβερνησία στην χώρα συνεχίζει να ψάχνει συνεργούς




"Επιστρατεύει" μέχρι Παπανδρέου και Κουβέλη για τον εκλογικό νόμο

Διαβάζουμε στο capital.gr το ρεπορτάζ της Νίκης Ζορμπά

Σε 72 ώρες, οι αλλαγές που μεθοδεύει η Κυβέρνηση για το νέο εκλογικό νόμο θα είναι πλέον νόμος του Κράτους ( εκτός εξαιρετικά συγκλονιστικού απροόπτου).

Ήτοι, το βράδυ της Πέμπτης οπότε και αναμένεται μετά τον νέο προγραμματισμό να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία, η απλή αναλογική και η ψήφος στα 17, θα υπερψηφιστούν από 197 βουλευτές, κλείνοντας στον ΣΥΡΙΖΑ το "όνειρο" της άμεσης εφαρμογής του ( οι 200 είναι πλέον οριστικό ότι δε συγκεντρώνονται) ανοίγοντας όμως τον δρόμο για εφαρμογή στις μεθεπόμενες εκλογές ( εάν στο μεταξύ η επόμενη κυβέρνηση δεν τον καταργήσει).

Από σήμερα το απόγευμα εισάγεται για συζήτηση στην Ολομέλεια, η οποία θα ολοκληρωθεί μετά από τρεις απογευματινές συνεδριάσεις. Αυτό προφανώς συζητήθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού και του Νίκου Βούτση ο οποίος εθεάθη χθες να μπαίνει στο Μαξίμου ελάχιστα λεπτά μετά την αναχώρηση του P. Moscovisci. 

Παπανδρέου για... αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ

Αυτό, σύμφωνα με μια εκδοχή, αποφασίστηκε για να υπάρξει ... άπλετος χρόνος για συζήτηση και ζύμωση εντός της κοινοβουλευτικής αιθούσης. Στο Μαξίμου άλλωστε δεν κρύβουν ότι σκοπεύουν κατά τη διάρκεια της συζήτησης αυτής να "σφυροκοπήσουν" το ΠΑΣΟΚ (κυρίως) και το Ποτάμι, δευτερευόντως, ανηλεώς. 

Και εάν για τον Σταύρο Θεοδωράκη δε δηλώνουν ιδιαιτέρως απογοητευμένοι ( καθώς ουδέποτε, λένε, είχαν γοητευτεί καθόσον πάντα στα κρίσιμα συντασσόταν με τη Ν.Δ), ουδόλως συμβαίνει το ίδιο με την Φώφη Γεννηματά, στην οποία χρεώνουν grosso modo ότι τους παραπλάνησε διότι είχε δηλώσει ότι θα συνταχθεί με τις αλλαγές που κυοφορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς κατά την τριήμερη συζήτηση αυτή θα υπενθυμίσουν πολλάκις και μετ επιτάσεως ότι το ΠΑΣΟΚ είχε υποβάλει πέρυσι τον Ιούλιο υπό την προεδρία του Ευ. Βενιζέλου, πρόταση νόμου που προέβλεπε αυτά που προτείνει η κυβέρνηση σήμερα και λοιπά που επαναλαμβάνει πλέον επίμονα και μονότονα ως αιτιάσεις στη Χαριλάου Τρικούπη, εδώ και περίπου ένα μήνα οπότε και έχει ξεκινήσει το σχετικό πανηγύρι.
Το πιο αξιοσημείωτο πάντως ( κατά τινές στα όρια της φαρσοκωμωδίας) είναι η η πρόσκληση που απηύθυνε ο πρωθυπουργός στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Φώτη Κουβέλη για συνάντηση στο Μαξίμου, προκειμένου να συζητήσουν επί του νέου εκλογικού νόμου. 

... Και Φώτης για πάσα νόσο

Και εάν με την πρόσκληση σε διάλογο στον Φώτη Κουβέλη ουδείς εκπλήσσεται μετά και την παραδοχή του κ. Τσίπρα ( από την Κίνα) ότι έχει φτάσει πλέον η ώρα της συμπόρευσης, το κάλεσμα στον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, είναι μάλλον έκδηλο ότι μεταξύ άλλων υπηρετεί και σκοπούς δημιουργίας εσωτερικών αναταράξεων στη Χαριλάου Τρικούπη. Παραλλήλως, επιχειρείται να αξιοποιηθεί και επικοινωνιακά μια "πρόβα" συγκρότησης κεντροαριστερού μετώπου με ... ηγήτορα τον Α. Τσίπρα, έστω κι αν ουδείς από τους δύο πολιτικούς με τους οποίους συναντάται σήμερα δεν διαθέτει κοινοβουλευτική παρουσία. ( Κατά το λενινικό: Αυτούς έχουμε μ αυτούς θα κάνουμε επανάσταση). 

Σε άλλα ( σχετικά) νέα, σήμερα συνεδριάζει -εξ αναβολής απο χθες- το καθιερωμένο άτυπο υπουργικό, το οποίο κυριώτατα θα απασχολήσει το θέμα του εκλογικού νόμου και της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Τελικώς, ο Γ. Κατρούγκαλος δεν παρέδωσε χθες το "πόρισμα" της επιτροπής ως αναμενόταν και κατά πάσα πιθανότητα θα το παραδώσει σήμερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του άτυπου υπουργικού. 

Έως και προχθες, κυβερνητικές πηγές διαμήνυαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση για αλλαγές στο νομοσχέδιο του εκλογικού νόμου που βρίσκεται στη Βουλή αποκλείοντας ειδικώς, μείωση του πλαφόν 3%. Κατά άλλες πληροφορίες ωστόσο, δεν αποκλείονται από τον Πρωθυπουργό, ακόμη και "εκπλήξεις" της τελευταίας στιγμής.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου