Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Ανετη νίκη Τραμπ στην Ιντιάνα, ο Σάντερς κερδίζει την Κλίντον




Παραιτήθηκε ο Κρουζ από τη διεκδίκηση του χρίσματος

Ο υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για την αμερικανική προεδρία Ντόναλντ Τραμπ, που ηγείται της κούρσας, κέρδισε σημαντική νίκη εναντίον του ανταγωνιστή του Τεντ Κρουζ στην πολιτεία Ιντιάνα την Τρίτη, μια νίκη που φαίνεται να του ανοίγει το δρόμο για μια σχετικά άνετη πορεία προς την εξασφάλιση του χρίσματος του κόμματός του. Στην ίδια πολιτεία, ο Μπέρνι Σάντερς κερδίζει για τους Δημοκρατικούς τη Χίλαρι Κλίντον.

Ο νεοϋορκέζος δισεκατομμυριούχος φαινόταν εξ αρχής ο νικητής των προκριματικών στην πολιτεία, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά μέσα αμέσως μόλις έκλεισαν τα εκλογικά κέντρα. Ο Τραμπ οδεύει προς την εξασφάλιση του 50% και πλέον των ψήφων, αφήνοντας τον Κρουζ, γερουσιαστή από το Τέξας, πολύ πίσω. Ο κυβερνήτης του Οχάιο Τζον Κέισικ ήρθε τρίτος με απόσταση.

Από τους προκριματικούς των Δημοκρατικών και σύμφωνα με τις προβολές των αποτελεσμάτων από το CNN, ο Μπέρνι Σάντερς κερδίζει στην Ιντιάνα τη Χίλαρι Κλίντον. Η νίκη δυναμώνει το γόητρό του αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει σοβαρό ανάχωμα στην πορεία της αντιπάλου του. 

Ο Κρουζ βασιζόταν σε νίκη του για να ανακόψει την πορεία του νεοϋορκέζου επιχειρηματία. Αλλά ο Τραμπ είχε πάρει μεγάλη ώθηση με τις νίκες του σε πέντε βορειοανατολικές πολιτείες πριν από μία εβδομάδα, με αποτέλεσμα την μεγάλη διαφορά από τον Κρουζ.

«Οι σχέσεις με τον δολοφόνο του Τζον Κένεντι...»

«Ο ψεύτης Τεντ Κρουζ έχει συστηματικά επαναλάβει ότι θα κερδίσει και πρέπει να κερδίσει την Ιντιάνα. Αν δεν το κάνει θα πρέπει να παραιτηθεί από την κούρσα για το χρίσμα - να σταματήσει να σπαταλά χρόνο και χρήμα», έγραψε ο Τραμπ σε αναρτήσεις του στο Twitter, πριν από τη νικητήρια ομιλία που αναμενόταν να δώσει στον ουρανοξύστη Τραμπ στην Νέα Υόρκη.

Η ήττα ήταν το επιστέγασμα μιας δύσκολης μέρας για τον Κρουζ στην διάρκεια της οποίας αναγκάστηκε να αναλωθεί σε ανταπαντήσεις με τον Τραμπ. Η οργή του πυροδοτήθηκε όταν ο Τραμπ είπε σε τηλεοπτική παρουσίαση ότι ο πατέρας του βουλευτή, ο κουβανός μετανάστης Ραφαέλ Κρουζ, σχετιζόταν με τον δολοφόνο του Τζον Κένεντι, τον Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ. 

Ο Τραμπ αναφερόταν σε άρθρο του National Enquirer, εφημερίδας ταμπλόιντ που πουλιέται σε σουπερμάρκετ και αρέσκεται σε κουτσομπολιά για διασημότητες και σε περιστατικά με εξωγήινους.

Ο Κέισικ έχει υποσχεθεί να παραμείνει στην κούρσα. «Τα αποψινά αποτελέσματα δεν θα αλλάξουν τα σχέδια της καμπάνιας του κυβερνήτη Κέισικ», δήλωσε ο επικεφαλής της στρατηγικής του Τζον Γουίβερ. «Η στρατηγική μας είναι και συνεχίζει να είναι η απόκτηση του χρίσματος σε ανοιχτό συνέδριο», πρόσθεσε.

Παραιτήθηκε ο Κρουζ από τη διεκδίκηση του χρίσματος

Ο Τεντ Κρουζ, υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές του 2016, παραιτείται από τη συνέχεια της κούρσας των προκριματικών εκλογών του κόμματος.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της καμπάνιας του Τζεφ Ρόε, όπως μετέδωσε ο ιστότοπος Politico μετά από τους προκριματικούς στην Ιντιάνα, ο Κρουζ έβαλε τέλος σε μια από τις καλύτερα οργανωμένες καμπάνιες του 2016.

Μια σειρά από ήττες οδήγησαν τον βουλευτή στην παραίτηση, αφήνοντας πλέον τον Ντόναλντ Τραμπ ως τον μόνο υποψήφιο ικανό να «κλειδώσει» το χρίσμα του κόμματος αυτόματα, συγκεντρώνοντας 1.237 εκλέκτορες.

Ο Κρουζ φαινόταν αρχικά ότι θα έφτανε μέχρι το εθνικό συνέδριο τον Ιούλιο, αλλά μια σειρά από μεγάλες ήττες στις βορειοανατολικές πολιτείες και την Τρίτη στην Ιντιάνα τον έπεισαν ότι δεν έχει κανένα μέλλον στην κούρσα.


Πηγή : tovima.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου