Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Τα παιδιά - επαναστάτες κερδίζουν πιο πολλά στην ενήλικη ζωή



Τα παιδιά που δεν ακούν ιδιαίτερα τους δασκάλους και τους γονείς τους και δεν ακολουθούν όλους τους κανόνες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να κερδίζουν πιο υψηλούς μισθούς όταν ενηλικιωθούν. Αυτό ήταν το εύρημα πολυετούς μελέτης.

Η εν λόγω έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Developmental Psychology, πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Λουξεμβούργο, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που “έσπαγαν τους κανόνες” στο σχολείο, κέρδιζαν υψηλότερο μισθό στην επαγγελματική τους καριέρα αργότερα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Marion Spengler από το Πανεπιστήμιο του Tuebingen, ανέλυσαν στοιχεία για 745 άτομα, σε βάθος 40 ετών. Οι συμμετέχοντες, σε ηλικία 12 ετών, το 1968 είχαν αξιολογηθεί στα πλαίσια άλλης μελέτης, στους τομείς της εκπαίδευσης, του IQ και της ζωής τους εντός του σπιτιού, με τη βοήθεια των δασκάλων τους.

Το 2008 μία ξεχωριστή ομάδα ερευνητών εξέτασε τους ίδιους ανθρώπους, πλέον στην ηλικία των 52 ετών, αναλύοντας την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Με βάση τα ευρήματα των μελετών του 1968 και του 2008, η ομάδα της Spengler προχώρησε σε ανάλυση της σχέσης της συμπεριφοράς των άνθρωπων ως παιδιά με την εκπαιδευτική και επαγγελματική τους επιτυχία ως ενήλικες.

Επαναστάτες με... πτυχία

Όσον αφορά το μορφωτικό επίπεδο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι το συμπέρασμά τους είναι πως "ο βαθμός άρνησης απέναντι στην εξουσία των γονιών, το αίσθημα κατωτερότητας και η αξιολόγηση της φιλομάθειας από τους δασκάλους, είναι ισχυρότεροι προγνωστικοί δείκτες του μορφωτικού επιπέδου, σε σχέση με το ύψος του IQ και το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο".

Συγκεκριμένα, τα παιδιά - επαναστάτες ήταν πιθανότερο να είναι πιο μορφωμένοι ενήλικες. “Μία εξήγηση μπορεί να είναι ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα επαναστατικότητας και περιφρόνησης προς την εξουσία έχουν υψηλότερα επίπεδα προθυμίας να διεκδικήσουν τα δικά τους συμφέροντα και στόχους, κάτι που οδηγεί σε ευνοϊκά αποτελέσματα”, γράφουν οι ερευνητές.

Από την άλλη, το υψηλό αίσθημα κατωτερότητας στην παιδική ηλικία, διαπιστώθηκε ότι είναι ισχυρός προγνωστικός δείκτης χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, ενώ όπως προσθέτουν στη μελέτη τους οι ειδικοί, η θετική αξιολόγηση της φιλομάθειας των παιδιών από τους δασκάλους ήταν ένας από τους πιο αξιόπιστους προγνωστικούς δείκτες υψηλής μόρφωσης στο μέλλον.

"Χαιρετίσματα στην εξουσία", με γεμάτες τσέπες

Επιπλέον, όπως σημειώνεται στη νέα μελέτη, όσον αφορά την επαγγελματική επιτυχία, "ένα εύρημα που προκάλεσε έκπληξη ήταν ότι ο ισχυρότερος μη γνωστικός προγνωστικός δείκτης της εξασφάλισης υψηλού εισοδήματος στην επαγγελματική ζωή είναι το σπάσιμο των κανόνων και η περιφρόνηση της εξουσίας στην παιδική ηλικία".

Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που κατά την παιδική τους ηλικία είχαν χαρακτηριστεί ως πεισματάρηδες και παιδιά που "σπάνε τους κανόνες", μη υπακούοντας πάντα στους γονείς και στους δασκάλους τους, ήταν πιο πιθανό να κερδίζουν υψηλότερο εισόδημα και να έχουν μεγαλύτερη επιτυχία στην εργασία τους ως ενήλικες.

Η επαναστατικότητα των παιδιών είναι, ουσιαστικά, ένα διπλά ισχυρό εργαλείο πρόγνωσης μίας καλής επαγγελματικής σταδιοδρομίας, καθώς τα παιδιά - επαναστάτες αποκτούν υψηλότερη μόρφωση όπως προαναφέρθηκε και το επίπεδο μόρφωσης διαπιστώθηκε ότι είναι ένας ακόμα αξιόπιστος προγνωστικός δείκτης υψηλού εισοδήματος στο μέλλον.



Πηγή : pathfinder.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου