Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Αδειάζουν τα ταμεία και αντιμετωπίζουν πρόβλημά ρευστότητας




Η έλλειψη ρευστότητας των ασφαλιστικών οργανισμών θα είναι το τρίτο μέτωπο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, μετά την επιμονή των δανειστών για μειώσεις και στις κύριες συντάξεις, αλλά και την αντίδραση μεγάλων ομάδων ασφαλισμένων όπως οι αγρότες, οι επιστήμονες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αντιδρούν στην αύξηση των εισφορών τους. 

Συγκεκριμένα το ΙΚΑ για έναν ακόμη μήνα θα προχωρήσει στη λήψη δανείου, ως ολιγοήμερη ταμειακή διευκόλυνση, ύψους 210 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες καταβολής των συντάξεων. Πρόκειται για πάγια τακτική που ακολουθείται από το 2012 και μετά. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, τα έσοδα του ΙΚΑ μειώθηκαν τον Ιανουάριο κατά 8% σε σχέση με τον ίδιο μήνα ένα χρόνο πριν. 

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επεξεργάζεται το μαθηματικό τύπο που θα οδηγήσει σε δραστικές μειώσεις στα μερίσματα που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς το ταμείο δεν διαθέτει αποθεματικά και τα έσοδά του κάθε μήνα δεν αρκούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ταμείο υπάρχουν έσοδα της τάξης των 10 εκατ. ευρώ, έναντι αναγκών για την πληρωμή 284.000 μερισμάτων, της τάξης των 36 εκατ. ευρώ. 

Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα για να καταβληθούν τα μερίσματα, χρειάστηκε να χορηγηθεί ολιγοήμερο δάνειο ύψους 12 εκατ. ευρώ, από το ΕΤΕΑ, το οποίο όμως πρέπει τώρα να επιστραφεί. Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι δεν γίνεται να συνεχιστεί ο δανεισμός για την καταβολή των μερισμάτων με αποτέλεσμα να θεωρείται βέβαιη η περικοπή τους στο 1/3 από τα ποσά που καταβάλλονται σήμερα.



Μαυρούλη Αργυρώ
Πηγή : real.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου