Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016
Καμμένος: Δεδομένο ότι κάποιες χώρες θα κλείσουν τα σύνορά τους
«Δεν θα υπάρχουν κοινές περιπολίες στο Αιγαίο» ξεκαθάρισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Τι είπε για την συντριβή του ελικοπτέρου στην Κίναρο.
«Θεωρώ δεδομένο ότι θα κλείσουν τα σύνορά τους κάποιες γειτονικές χώρες» δήλωσε ο Πάνος Καμμένος, προσθέτοντας πως «αν δεν παίρναμε το μέτρο που πήραμε με το ΝΑΤΟ, θα κινδυνεύαμε να έχουμε τεράστια ροή από την μεριά της Τουρκίας».
Η συμφωνία για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δεν αλλάζει τίποτα στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, σε συνέντευξή του στο STAR.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν κατηγορηματικός ότι «δεν θα υπάρχουν κοινές περιπολίες τουρκικών και ελληνικών πλοίων». «Τα ελληνικά πλοία και τα ελληνικά αεροσκάφη θα επιχειρούν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τα τουρκικά πλοία και τα τουρκικά αεροσκάφη εντός τουρκικών υδάτων», συμπλήρωσε.
Ο υπουργός δήλωσε πως πρέπει να γίνει σαφές ότι «οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ θα γίνονται ανατολικά των ελληνικών νησιών μέχρι την Μικρά Ασία».
Ο κ. Καμμένος διευκρίνισε «είναι μία συμφωνία η οποία αφορά τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ που ενεργούν στη Μεσόγειο και οι οποίες βρίσκονται με rotation κάτω από τη στρατιωτική διοίκηση όλων των χωρών – μελών». «Στη διοίκηση αυτή υπάρχει μόνιμα Έλληνας αξιωματικός ο οποίος, ανά πάσα στιγμή όπως προβλέπεται από το ΝΑΤΟ, μπορεί να θέσει βέτο για οποιαδήποτε επιχείρηση ή μέρος της επιχείρησης» εξήγησε.
Για την διαφορά των 6 και των 10 ναυτικών μιλίων στον εναέριο χώρο, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι η δύναμη θα επιχειρεί ανατολικά των ελληνικών νησιών και στα παράλια της Μικράς Ασίας, όπου δεν υπάρχει κανένα σημείο στο οποίο να υπάρχει αμφισβήτηση από μέρους του ΝΑΤΟ. «Εάν μου λέγατε ότι οι επιχειρήσεις θα γίνονταν στη Σκύρο ή στην Αμοργό, τότε θα μπορούσε να υπάρχει θέμα», σημείωσε και τόνισε πως μπορεί οι Τούρκοι να θεωρούν ότι υπάρχουν γκρίζες ζώνες, ωστόσο έχουν περιοριστεί στα δικά τους ύδατα.
Εξάλλου με αφορμή το μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη ο κ. Καμμένος σχολίασε ότι οι τουρκικές προκλήσεις δεν θα σταματήσουν με τη δράση της νατοϊκής αρμάδας. Θα συνεχιστούν, όπως και θα συνεχιστούν οι ελληνικές αναχαιτίσεις όσο διασφαλίζουμε ασκούμε την εθνική κυριαρχία.
Όσον αφορά στην τουρκική ΝΟΤΑΜ στην Κίναρο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σχολίασε: «Η Κίναρος αποτελεί ένα από τα 16 ελληνικά νησιά που προσπαθεί η Τουρκία να δημιουργήσει θέματα» και τόνισε πως όταν σημειώθηκε η τραγωδία με το ελικόπτερο, η Ελλάδα εξέδωσε σήμα για έρευνα και διάσωση και λίγη ώρα αργότερα η Τουρκία έστειλε άλλη ΝΟΤΑΜ. «Εμείς δεν συμφωνήσαμε τη λήξη της τουρκικής προκλητικότητας. Αυτή θα συνεχίσει», ανέφερε ο κ. Καμμένος.
Αν τολμήσει κανείς να αμφισβητήσει την εθνική κυριαρχία θα υπάρξει απάντηση, κατέστησε σαφές ο υπουργός και αναφορικά με τα αίτια του δυστυχήματος είπε οτι
- Στην περιοχή διεξαγωγης της άσκησης δεν υπήρχαν ξένα πλοία
- Τα ελικόπτερα αυτού του τύπου - το 1981 - δεν επιδέχονται παρεμβολών στα όργανά τους, ωστόσο παρέπεμψε στο πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής, η οποία θα εξακριβώσει τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος.Το υπουργείο θα επανεξετάσει το θέμα της πτώσης του ελικοπτέρου στα Ίμια για να μάθουν οι συγγενείς την αλήθεια, τόνισε, και το ίδιο θα γίνει και με τους συγγενείς των θυμάτων του πρόσφατου δυστυχήματος.
Ο κ. Καμμένος απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας μας σε περίπτωση διεξαγωγής επιχειρήσεων στη Λιβύη. Το θέμα των διευκολύνσεων στη βάση του ΝΑΤΟ το επεξεργαζόμαστε και ενεργούμε αναλόγως, είπε.
Για την αλλαγή του σχεδίου πτήσης για τη μετάβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν, ο κ. Καμμένος παρατήρησε επιπλέον ότι δεν χρειάσθηκε να ανεφοδιαστεί στη Ρόδο, καθώς τα καύσιμα έφθαναν για την απόσταση από την Αίγυπτο στο Ιράν.
Για το μεταναστευτικό
Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας κατέστησε σαφές ότι είναι αντίθετος σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο εγκατάστασης προσφύγων στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης. Επίσης ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν θα αναλάβει τη σίτιση των μεταναστών με απευθείας ανάθεση. Θα υπάρξουν μόνο διαγωνισμοί σε τοπικό επίπεδο για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και σε ευρύτερο επίπεδο, στη βάση των στάνταρντς που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για τη συγκυβέρνηση
"Αυτό το ζευγάρι δεν χωρίζει εύκολα", σχολίασε ο υπουργός, αναφερόμενος στη συνεργασία του με την κυβέρνηση.
"Με τον πρωθυπουργό έχουμε μια φιλική, πολύ βαθιά σχέση. Είμαστε δύο άνθρωποι που πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα στο σάπιο σύστημα της μεταπολίτευσης. Μέσα από δημοκρατικό διάλογο συνεργαζόμαστε, και βρίσκουμε μια κοινή συνισταμένη", εξήγησε ο υπουργός.
Επίσης εκτίμησε ότι η τελική λύση - η ολοκλήρωση της αξιολόγησης - θα έχει επιτευχθεί μέχρι το Πάσχα των Καθολικών και θα είναι πολύ καλύτερη από αυτή που πιστεύουν κάποιοι που αντιπολιτεύονται, καθώς θα δώσει ώθηση στη χώρα.
Όσον αφορά στη στάση του στο θέμα του ασφαλιστικού, παρέπεμψε στο τελικό στάδιο και εκτίμησε ότι θα υπάρχει λύση στο θέμα του χρέους.
Επίσης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα πώλησης του ορυκτού πλούτου, κάτι που έκανε ο κ. Σαμαράς όπως είπε, αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό.
Τέλος, ερωτηθείς για την προοπτική της χώρας, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με αφορμή σενάρια περί του ενδεχόμενου εκλογών, σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας κλπ, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι θα υπάρξει οικονομική και πολιτική σταθερότητα και ανάπτυξη.
Πηγή : antenna.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου