Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Business Insider: Τέλος ο μήνας του μέλιτος για τον Τσίπρα



Ο μήνας του μέλιτος τελείωσε για τον Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει άρθρο του Business Insider και εξηγεί:

Η κυβέρνηση χάνει πολιτική στήριξη τόσο εντός όσο και εκτός, οι υπουργοί της παραδέχονται πως δεν θα μπορέσουν να καταβάλουν την επόμενη δόση προς το ΔΝΤ και η αντιπολίτευση φοβάται ότι θα επιβληθούν capital controls τα τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Η χώρα παραμένει εγκλωβισμένη στις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές για την αποδέσμευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ, ωστόσο παρά τα θετικά σημάδια από την Αθήνα, φαίνεται να υπάρχουν ακόμη πολλά σημεία απόκλισης των δύο πλευρών.

Ο Τσίπρας κατάφερε να ανακόψει μια εσωτερική πολιτική πρόκληση από το ίδιο του το κόμμα το σαββατοκύριακο –αλλά μετά βίας.

Μειώνεται η λαϊκή και πολιτική στήριξη

Το Business Insider αναφέρεται σε δύο ιδιαίτερα δυσάρεστες πολιτικές εξελίξεις για τον Αλέξη Τσίπρα την τελευταία εβδομάδα. Την τεράστια μείωση της δημόσιας στήριξης για τη διαπραγματευτική του θέση, με μια δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας στα μέσα Μαΐου να δείχνει πως μετά βίας το 1/3 των πολιτών θεωρεί τώρα πως η διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης είναι η σωστή, έναντι ποσοστού 72% το Φεβρουάριο.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται να ενισχύσουν τη θέση του στρατηγικού αναλυτή της Bank of America Merrill Lynch, Αθανάσιου Βαμβακίδη, ο οποίος υποστηρίζει ότι «η εσωτερική εναντίωση σε έναν συμβιβασμό είναι ο βασικός λόγος για την ανικανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας για την αξιολόγηση του προγράμματος μέχρι τώρα». Η Αριστερή Πλατφόρμα ειδικότερα είναι πρόθυμη για έξοδο από το ευρώ προκειμένου να δοθεί τέλος στη λιτότητα.

Πόσο κοντά είναι μια συμφωνία;

Μιλώντας σε βρετανικό μέσο την Κυριακή, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε πως η Ελλάδα έχει κάνει ήδη τα ¾ του δρόμου και πως οι πιστωτές πρέπει να διανύσουν το τελευταίο τέταρτο.
Δεν μοιράζονται όμως όλοι την ίδια άποψη, σχολιάζει το Business Insider και επικαλείται σημείωμα αναλυτών της Barclays οι οποίοι αναφέρουν πως, ενώ έχει αναγνωριστεί η πρόοδος και από τις δύο πλευρές, υπάρχουν ακόμη σημαντικά ζητήματα που εκκρεμούν –μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και την κοινωνική ασφάλιση. Επίσης, Ελλάδα και πιστωτές πρέπει να συμφωνήσουν στον αναθεωρημένο δημοσιονομικό στόχο και πολιτικές για το 2015.

Ωστόσο, σημειώνει το Business Insider, απομένει πολύ λίγος χρόνος για συμφωνία πάνω σε αυτά τα ζητήματα.

Οι ΥΠΟΙΚ του Eurogroup θα πρέπει να ζητήσουν την έγκριση των εθνικών τους κοινοβουλίων για οποιαδήποτε συμφωνία, την ώρα που οι πολιτικοί στην υπόλοιπη Ευρώπη δείχνουν ολοένα λιγότερο διατεθειμένοι να δείξουν επιείκεια.

Μπορεί να απέχει λιγότερο από δύο εβδομάδες μια χρεοκοπία

Το Business Insider υπενθυμίζει τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών την Κυριακή πως η Ελλάδα δεν έχει ρευστότητα για να καταβάλει την επόμενη δόση προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου.
Επίσης, η Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε ότι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος μπορεί να επιβληθούν έλεγχοι στις κινήσεις των κεφαλαίων.

Είναι τριήμερο και η τελευταία ευκαιρία να γίνει πριν την 5η Ιουνίου, αναφέρει το άρθρο. Προς το παρόν, καταλήγει, τα μόνα σημαντικά πράγματα να προσέξει κανείς είναι οι παραχωρήσεις στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Εάν δεν γίνουν, το σενάριο της χρεοκοπίας μπορεί να απέχει λιγότερο από δύο εβδομάδες.



Πηγή : capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου