Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Για αμηχανία και αβεβαιότητα κάνουν λόγο αστυνομικοί των ΜΑΤ



Με αφορμή τα μέτρα ασφαλείας του Σαββάτου και τα γκράφιτι στις κλούβες

Με αμηχανία, αλλά και απογοήτευση αντιμετώπισαν αστυνομικοί των ΜΑΤ τα όσα συνέβησαν το Σάββατο το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας.

Αμηχανία γιατί ήταν η πρώτη ουσιαστικά φορά που στο σχεδιασμό δεν υπήρξε εμφανής αστυνόμευση ακόμα και στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας στα «λουλουδάδικα», που ο φραγμός δημιουργήθηκε από δυο λεωφορεία (κλούβες) και πιο μπροστά απλά υπήρχε μια κορδέλα.

Οι αστυνομικοί των ΜΑΤ που βρίσκονταν στο συγκεκριμένο σημείο είχαν τοποθετηθεί πίσω από τα λεωφορεία και δεν αντέδρασαν ακόμη και όταν έκοψαν κάποιοι από τους διαδηλωτές την κορδέλα και προσέγγισαν τα λεωφορεία κάνοντας γκράφιτι ενώ κάποιοι έπαιρναν αναμνηστικές φωτογραφίες.

Οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ. λένε ότι αισθάνθηκαν πικρία καθώς τα συγκεκριμένα λεωφορεία τα θεωρούν «σπίτι» τους όπου περνούν πολλές ώρες την ημέρα και όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά «ακόμα και τότε που έγραφαν τα συνθήματα στα λεωφορεία η εντολή που δόθηκε από το Κέντρο Επιχειρήσεων ήταν να μην προβούμε σε καμία ενέργεια».

Παράλληλα εξέφραζαν το ερώτημα: «Χθες ήταν τα λεωφορεία, αύριο θα ζωγραφίσουν τα περιπολικά; Και το πλήρωμα πως θα αντιδράσει; Απλά θα τους κοιτάει;».

Όπως λένε ο σχεδιασμός του αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γιάννη Πανούση - τον οποίο είχαν συναντήσει σε αίθουσες διδασκαλίας - κινούνται σε σωστή κατεύθυνση και ήταν σημαντική η εντολή για απομάκρυνση των στατικών δυνάμεων από τα Εξάρχεια και άλλα σημεία που δεν υπήρχε ουσιαστικά λόγος ύπαρξης τους και το αποτέλεσμα ήταν απλά να καταπονείται το προσωπικό.

Ωστόσο, σημείωναν, πως θα πρέπει να δοθούν  ξεκάθαρες οδηγίες για το πώς και πού θα χρησιμοποιούνται οι αστυνομικοί της ΥΑΤ (Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης) που ουσιαστικά θα απομείνει από την σχεδιαζόμενη κατάργηση της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης.

Για τη χρήση χημικών επισημαίνουν ότι κανένας δεν αμφισβητεί ότι δημιουργούν πρόβλημα, ωστόσο εκφράζουν το ερώτημα τι θα τα αντικαταστήσει δεδομένου ότι δεν μπορούν αλλιώς να αντιμετωπιστούν δύσκολες καταστάσεις.

Η πολύωρη καταπόνηση του προσωπικού των ΜΑΤ και τα περιστατικά τραυματισμών αστυνομικών είχαν οδηγήσει αρκετούς ακόμα και προεκλογικά να αναζητούν τρόπους να πάρουν μετάθεση από τις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Κάτι που συνεχίστηκε και μετεκλογικά λόγω του ασαφέστατου πλαισίου δράσης τους.


Πηγή : tovima.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου