Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Νέες δράσεις προληπτικών εξετάσεων και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

 


Κεντρικός πυλώνας είναι το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης», το οποίο ενσωματώνει το υφιστάμενο πρόγραμμα προληπτικών μαστογραφιών «Φώφη Γεννηματά» και επιπρόσθετα περιλαμβάνει πρωτοβουλίες για πρωτογενή δευτερογενή και τριτογενή πρόληψη Ειδικότερα:

  • Σε ό,τι αφορά την πρωτογενή πρόληψη αναπτύσσονται δράσεις που στόχο έχουν:
    • Την καταπολέμηση της παχυσαρκίας στο σύνολο των παιδιών στη χώρα μας (2.002.670 παιδιά από 0 έως 17 ετών) αλλά και στους ενήλικες (7.000.000 άνδρες και γυναίκες)
    • Την αποστιγματοποίηση της περιόδου και δωρεάν διανομή προϊόντων περιόδου στα κορίτσια (πιλοτικά διανομή 13.716.000 προϊόντων σε 200 σχολεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη)
    • Την ενημέρωση όλων των κοριτσιών 12 έως 18 ετών (360.000) αλλά και εκπαίδευση και ενδυνάμωση γονιών, εκπαιδευτικών και συνομηλίκων για τα ζητήματα αυτά. Σχετικές έρευνες δείχνουν πως τουλάχιστον 10.000 κορίτσια απουσιάζουν στη χώρα μας από το σχολείο από λίγες ως πολλές μέρες κάθε μήνα, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας να ανταπεξέλθουν στο κόστος προϊόντων περιόδου, ενώ το 20% των μητέρων δηλώνει ότι αντιμετωπίζει οικονομική αδυναμία λόγω του υψηλού κόστους αγοράς προϊόντων περιόδου.
  • Σε ό,τι αφορά τη δευτερογενή και τριτογενή πρόληψη, αναπτύσσονται δράσεις που εστιάζουν στον έγκαιρο εντοπισμό των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων, όπως:
    • Ο καρκίνος του μαστού με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», στο πλαίσιο του οποίου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 120.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί με ευρήματα 7.697 γυναίκες.
    • Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας (2.432.000 γυναίκες, 30-65 ετών) με πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων που ξεκινά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
    • Ο καρκίνος του παχέος εντέρου με πρόγραμμα  πρόληψης για 3.840.000 άνδρες και γυναίκες 50-69 ετών που ξεκινά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
    • Τα καρδιαγγειακά νοσήματα (5.706.125 άνδρες και γυναίκες 30-70 ετών), με πρόγραμμα που ξεκινά επίσης κατά  το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
    • Ο καρκίνος του δέρματος για άτομα υψηλού κινδύνου όπως οι αλιείς, οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι καθώς και άλλες ομάδες που ασκούν χειρωνακτικά επαγγέλματα, με πρόγραμμα πρόληψης που ήδη υλοποιείται.
    • Σημειώνεται ότι η χώρα μας είναι από τις πρώτες στην Ε.Ε. που θα υλοποιήσει πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα (πιλοτικά σε τουλάχιστον τέσσερα νοσοκομεία) για άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, δηλαδή νυν και πρώην καπνιστές ηλικίας 50-80 ετών που έχουν καπνίσει ένα πακέτο κάθε μέρα για 20 έτη ή δυο πακέτα την ημέρα για 10 έτη.
    • Στα μέσα Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας για τα παιδιά από 6 έως 12 ετών με δωρεάν επίσκεψη σε οδοντίατρους.

Υπογραμμίζεται ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε συνδυασμό με τον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού θα επιτρέπει την ενημέρωση των πολιτών για τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων, την υγιεινή ζωή, τον εμβολιασμό αλλά και την εξατομικευμένη μέριμνα, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά κάθε ασθενούς. Σημειώνεται ότι ήδη σχεδόν 4,9 εκατομμύρια πολίτες έχουν εγγραφεί έως σήμερα στον Προσωπικό Γιατρό και ότι από τον περασμένο Οκτώβριο έχουν γίνει περισσότερες από 8,5 εκατομμύρια επισκέψεις, με 1 εκατομμύριο πολίτες να επισκέπτονται κάθε μήνα τον γιατρό που επέλεξαν.




Αποσυνδέεται το επίδομα Βαριάς Νοητικής Υστέρησης από το ύψος της ορφανικής σύνταξης

 


Μία αδικία δεκαετιών που αφορά στα άτομα με βαριά νοητική υστέρηση διορθώνεται. Οι δικαιούχοι του Προγράμματος Οικονομικής Ενίσχυσης ατόμων με Σοβαρή και Βαριά Νοητική Υστέρηση που λαμβάνουν ορφανική σύνταξη λόγω θανάτου γονέα δικαιούνται πλέον το επίδομα αυτό ανεξάρτητα από το ποσό της σύνταξης ή της οικονομικής ενίσχυσης που ήδη λαμβάνουν. Αφορά στα άτομα με νοητική υστέρηση 80%, με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης ή σύνδρομο down ή αυτισμό, που μέχρι σήμερα στερούνταν το συγκεκριμένο  επίδομα εάν λάμβαναν μηνιαία σύνταξη ανώτερη των 360 ευρώ.

  • Η απόφαση αυτή -όπως σημειώνει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης- έρχεται σε συνέχεια της αύξησης 8% σε 13 αναπηρικά επιδόματα συμπεριλαμβανομένου και του επιδόματος βαριάς νοητικής υστέρησης και ήταν επιβεβλημένη, καθώς αποκαθιστά μια αδικία χρόνων σε βάρος μιας ομάδας ιδιαίτερα ευάλωτων συνανθρώπων μας.
  • Με την υπογραφή της νέας ΚΥΑ περισσότερα από 1.100 άτομα, θα λαμβάνουν στο εξής ανεξαρτήτως του ποσού της ορφανικής σύνταξης, το ειδικό επίδομα, το οποίο από 1ης Μαΐου θα αυξηθεί στα 569 ευρώ το μήνα.

 



ΕΦΚΑ: Τα άλματα που έγιναν στην εξυπηρέτηση ασφαλισμένων και συνταξιούχων


 

Ο ΕΦΚΑ ένας φορέας ταλαιπωρίας του πολίτη εξελίχθηκε ήδη σε παράδειγμα αποτελεσματικής λειτουργίας και ταχείας εξυπηρέτησης. Ο ΕΦΚΑ του 2019 δεν έχει καμία σχέση με τον ΕΦΚΑ του 2023 και το μέλλον θα είναι ακόμα καλύτερο

  • Μέσα σε 27 μήνες εκδόθηκαν 570.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις. Πολίτες που περίμεναν τη σύνταξή τους 3, 5 ή 7 χρόνια πήραν σύνταξη την περίοδο 2021-2022 και τους πρώτους μήνες του 2023.
  • Ο ρυθμός έκδοσης είναι πλέον 1.100 συντάξεις την ημέρα από 500 συντάξεις το 2019. Ο μέσος χρόνος έκδοσης μιας νέας σύνταξης στην Ελλάδα πλέον είναι 60 ημέρες ενώ στη Γερμανία απαιτούνται 74 ημέρες.
  • Με ταχείς ρυθμούς προχωρά πλέον -χάρη στις αυτοματοποιημένες διαδικασίες- η εκκαθάριση του «στοκ» των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ, με τη διαδικασία να αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Καλοκαίρι. Είναι ενδεικτικό ότι εκδόθηκαν 44.000 αποφάσεις επικουρικών συντάξεων το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. Τα εκκρεμή εφάπαξ μειώθηκαν κατά 50% το Μάρτιο και μέσα στον Απρίλιο εκδόθηκαν 6.000 αποφάσεις για εφάπαξ μέσω αυτοματοποίησης.
  • Περίπου 5,6 εκατ. κλήσεις πολιτών έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους 21 μήνες μέσα από το 1555, που υπό το προηγούμενο καθεστώς των κατεβασμένων τηλεφώνων δεν θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν.
  • Ο ΕΦΚΑ πλέον διαθέτει πάνω από 80 ηλεκτρονικές υπηρεσίες (35 εκ των οποίων τέθηκαν σε λειτουργία τα τελευταία 2,5 χρόνια), μέσω των οποίων έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 230 εκατ. συναλλαγές.
  • Δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τα ψηφιακά ΚΕΠΑ και η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, μεταρρυθμίσεις που διευκολύνουν τη ζωή των συνανθρώπων μας με αναπηρία.
  • Δημιουργήθηκε η Εταιρεία Ειδικού Σκοπού για την αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ (400 ακίνητα, αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ).

Οι 7 σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που ήδη βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης:

  1. Ενοποίηση των 88 διαφορετικών βάσεων δεδομένων του ΕΦΚΑ σε ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα που θα επικοινωνεί και με τα συστήματα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), ώστε ο ΕΦΚΑ  να τρέχει με μεγαλύτερη ταχύτητα και με λιγότερη «χαρτούρα». Ο πολίτης θα έχει την δυνατότητα να ελέγχει στον Φορέα, σε τι στάδιο βρίσκεται η σύνταξή του και ποιος είναι υπόλογος για την όποια καθυστέρηση προκύψει. Παράλληλα όμως θα μπορούν και οι υπάλληλοι να κάνουν καλύτερα την δουλειά τους και να έχουν όλοι πρόσβαση στο ίδιο σύστημα και στα ίδια δεδομένα. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο και να ξεκινήσει η υλοποίηση που θα διαρκέσει περίπου 36 μήνες.
  2. Ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου όλων των πολιτών, με την ψηφιοποίηση των ενσήμων και πριν από το 2002. Σε περίπου 36 μήνες από σήμερα, ο πολίτης θα μπορεί να έχει πλήρη εικόνα και πλήρη πρόσβαση στο ασφαλιστικό του βιογραφικό, θα μπορεί δηλαδή να βλέπει ηλεκτρονικά όλα του τα ένσημα και τον χρόνο ασφάλισης. Οι δυο σχετικές συμβάσεις θα πάνε στο Ελεγκτικό Συνέδριο την ερχόμενη εβδομάδα.
  3. Διασύνδεση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ με τον ΕΦΚΑ- Πρόγραμμα «ΑΡΙΑΔΝΗ»:  Οι ελεγκτές του ΕΦΚΑ θα μπορούν- σε πραγματικό χρόνο- να γνωρίζουν το ωράριο, την αμοιβή, την μερική ή την πλήρη απασχόληση κάθε εργαζόμενου. Με αυτόν τον τρόπο θα καταπολεμηθεί στη πηγή η εισφοροδιαφυγή και τα έσοδα του ΕΦΚΑ θα αυξηθούν, με μια ακόμα σημαντική μεταρρύθμιση που έρχεται να πλαισιώσει την εισαγωγή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. Ο ανάδοχος έχει επιλεγεί, η σύμβαση έχει περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο και αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες.
  4. Υλοποίηση 15 νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσα στους επόμενους 15 μήνες που θα συνδυαστεί με σταδιακή κατάργηση 10 συναλλαγών που γίνονται με φυσικό τρόπο στα γκισέ του Φορέα, όπως έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας, και έναρξη/μεταβολή/λήξη ασφάλισης, οι οποίες θα γίνονται εφεξής ηλεκτρονικά.
  5. Επέκταση του θεσμού των υπαλλήλων ροής και υποδοχής -που σήμερα λειτουργεί σε 55 σημεία- και στα 117 φυσικά σημεία εξυπηρέτησης του ΕΦΚΑ σε όλη την Ελλάδα.
  6. Ριζική ανακαίνιση του συνόλου των υποκαταστημάτων του ΕΦΚΑ έως το τέλος του 2024. Ήδη λειτουργούν 3  Πρότυπα Υποκαταστήματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη και το αμέσως επόμενο διάστημα θα λειτουργήσουν άλλα 10.
  7. Ολοκλήρωση της τοποθέτησης στον ΕΦΚΑ των νέων  Γενικών Διευθυντών έως τέλη Μαΐου και 200 περίπου Διευθυντών βαθμιαία έως τα τέλη του έτους. Η ανανέωση αυτή στο στελεχιακό δυναμικό θα συνδυαστεί και με την έλευση 551 νέων υπαλλήλων (μέσω ΑΣΕΠ)  των οποίων οι προσλήψεις έχουν ήδη εγκριθεί, και που σε σημαντικό βαθμό θα εργαστούν στα υποκαταστήματα όπου υπάρχουν κενά.


Μέτρα στήριξης της κοινωνίας

 


Η Κυβέρνησή, στα τέσσερα χρόνια της θητείας της αντιμετώπισε πρωτόγνωρες εξωγενείς προκλήσεις, τις μεγαλύτερες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Την οργανωμένη από την γείτονα απόπειρα εισβολής χιλιάδων μεταναστών στον Έβρο, τις προκλήσεις στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, την πανδημία, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, την παγκόσμια έκρηξη του πληθωρισμού, αλλά και την εισαγόμενη ακρίβεια. 

Παρά τις έκτακτες εξωγενείς αντιξοότητες η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε απόλυτα στις προεκλογικές δεσμεύσεις της,παράγοντας θετικά αποτελέσματα που απεικονίζονται στην ανάπτυξη, την αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, τη δραστική μείωση της ανεργίας, τη βελτίωση των εισοδημάτων, την βελτίωση της καθημερινότητας Ελλήνων πολιτών. Η Ελλάδα του 2023 σε κάθε τομέα, σε κάθε επίπεδο, είναι καλύτερη από την Ελλάδα του 2019.

  • Μείωσε -όπως είχαμε δεσμευτεί- φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Η Κυβέρνησή μας μείωσε κατά 35% τον ΕΝΦΙΑ, μείωσε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή από το 22% στο 9% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, μείωσε  κατά μία εκατοστιαία μονάδα τους άλλους συντελεστές, κατάργησε την εισφορά αλληλεγγύης και παράλληλα μείωσε τις ασφαλιστικές εισφορές κατά περίπου 4%. 
  • Στο ίδιο διάστημα μειώθηκε η  ανεργία από το 17% που την άφησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο 11,4%. Αυξήθηκαν κατά 300 χιλ. οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, που σημαίνει ότι ένας ολόκληρος κόσμος που βρισκόταν στο περιθώριο χωρίς κανένα εισόδημα, εντάχθηκε στην παραγωγική οικονομία, είχε μισθό και εισόδημα.
  • Παράλληλα,  η Κυβέρνηση διέθεσε, στη διάρκεια των κρίσεων αυτών, πάνω από 57 δισ. ευρώ για την στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων, ανέργων και αγροτών, ενώ  προχώρησε ταυτόχρονα στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδας μας με υπερσύγχρονα μέσα, αναβαθμίζοντας την αμυντική και αποτρεπτική ικανότητα της χώρας. Κατάφερε να γίνεται η Ελλάδα πιο ισχυρή, οικονομικά, γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά.

Από το ξεκίνημα της ενεργειακής κρίσης, τη διεθνή έκρηξη των τιμών στα καύσιμα και την ένταση των πληθωριστικών πιέσεων, η Κυβέρνηση -όπως από την αρχή δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- στάθηκε στο πλευρό της κοινωνίας, με έγνοια για τους πιο ευάλωτους, εξαντλώντας, αλλά όχι παραβιάζοντας, τα δημοσιονομικά περιθώρια. 

  • Προχώρησε στην επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, καλύπτοντας από το 80% έως και το 100% -ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους οικιακούς χρήστες- τις αυξήσεις, κάτι που βλέπουν, που είδαν, οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους. Και αυτό με πόρους που προήλθαν κυρίως από την έκτακτη φορολόγηση με ποσοστό 90% των εταιρειών ενέργειας για τα υπερέσοδα μέχρι τον Ιούλιο και πρωτίστως από την εφαρμογή, στη συνέχεια, μηχανισμού άμεσης άντλησης των υπερεσόδων από τους παραγωγούς ενέργειας.
  • Προχώρησε παράλληλα σε έκτακτες ενισχύσεις για τους πιο αδύναμους, αλλά και σε στοχευμένες ενισχύσεις για την κάλυψη μέρους των αυξήσεων, στα καύσιμα, αλλά και στα τρόφιμα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι μια τετραμελής οικογένεια παίρνει τώρα, με την κάρτα αγορών, 52 ευρώ τον μήνα  για την κάλυψη των αυξήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.


Πέντε προτεραιότητες για μια ισχυρή Ελλάδα

 



Από την ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής:

Θα έχουμε την ευκαιρία την επόμενη εβδομάδα να παρουσιάσουμε πολύ πιο αναλυτικά τις σκέψεις μας, τις προτάσεις μας γύρω από το πρόγραμμά μας για την επόμενη τετραετία. Και θα μιλήσουμε για μια Ελλάδα παραγωγική και δίκαιη, μια Ελλάδα πράσινη, μια Ελλάδα σύγχρονη -κλιματικά πράσινη, μην μπλεκόμαστε- σύγχρονη και ψηφιακή. Και πάνω από όλα μια Ελλάδα ισχυρή. Με πέντε, και θα μπούμε σε πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια γύρω από τις πολιτικές μας, αλλά κρατήστε πέντε σαφείς προτεραιότητες. Πέντε πεδία πολιτικής για τα οποία θα μιλήσουμε πολύ περισσότερο στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

  • Πρώτον, όπως είχαμε δεσμευτεί το 2019 ότι θα μειώσουμε τους φόρους για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα, έτσι δεσμευόμαστε και τώρα ότι θα αυξήσουμε τους μισθούς για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα. Το ξέρουμε ότι οι μισθοί στη χώρα μας είναι ακόμα χαμηλοί. Μπορούμε να τους αυξήσουμε σωρευτικά κατά 25% έως το τέλος του 2027, εφόσον ακολουθήσουμε μια ετήσια εθνική ανάπτυξη της τάξης του 3%.
  • Δεύτερη επιδίωξη, όπως σας είπα ήδη, είναι η έμφαση που θα δώσουμε σε αξιοπρεπή δημόσια υγεία, σε πολλά μέτωπα.
    • Από τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε όλες τις Ελληνίδες, σε όλους τους Έλληνες, στην αναβάθμιση των νοσοκομείων, ειδικά των τμημάτων επειγόντων περιστατικών, αλλά και όλων, θα το τονίσω, των 157 κέντρων υγείας στη χώρα. Όλα θα ανακατασκευαστούν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
    • Και βέβαια, η ενίσχυση του θεσμού του Προσωπικού Γιατρού, ο ψηφιακός ιατρικός φάκελος και ναι, περισσότεροι διορισμοί στο ΕΣΥ και καλύτερες απολαβές για τους γιατρούς μας. Με περισσότερα κίνητρα για να μπορούν αυτοί, όπως ήδη έχει νομοθετηθεί και θα εφαρμοστεί στην επόμενη τετραετία - μεγαλύτερη ευελιξία και στους γιατρούς του δημοσίου όταν ολοκληρώνουν την εργασία τους στο δημόσιο  να μπορούν να συμπληρώνουν το εισόδημά τους στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και καλύτερη αξιοποίηση των ιδιωτών γιατρών για να παρέχουν -όποτε αυτό το χρειαζόμαστε- βοήθεια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
  • Τρίτος στόχος, το καλύτερο κράτος, το αποτελεσματικότερο δημόσιο.
    • Στις αρχές Μαρτίου κάναμε τον πρώτο εθνικό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, πανελλήνιας εμβέλειας, παραπάνω από 70.000 συμμετέχοντες.
    • Θα εφαρμόσουμε πια και στην πράξη κάτι το οποίο ισχύει στον δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα και αναφέρομαι στη διετή δοκιμαστική θητεία. Μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι θα γίνονται οι υπάλληλοι, θα είναι η μεγάλη πλειοψηφία των υπαλλήλων, αλλά αφού έχουν αξιολογηθεί πρώτα και η διετής δοκιμαστική θητεία θα γίνει πράξη.
    • Ψηφιακή κάρτα στο δημόσιο, αξιολόγηση για όλους, αλλά αξιολόγηση επιβράβευσης. Έχουμε, ήδη, δοκιμάσει τέτοιους μηχανισμούς. «Πριμ» παραγωγικότητας: θέλουμε οι αποδόσεις των δημοσίων υπαλλήλων να μετρούνται, να αξιολογούνται, να επιβραβεύουμε τους καλύτερους, να έχουν μια καλύτερη και γρηγορότερη διαδρομή μέσα στη Δημόσια Διοίκηση και όσοι έχουν αδυναμίες, αυτές να θεραπεύονται.
    • Και μέχρι το τέλος του 2027 να έχουμε ψηφιοποιήσει όλες τις διαδικασίες στο δημόσιο, 100% ψηφιακό κράτος. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε πράξη αυτές μας τις δεσμεύσεις για την ψηφιοποίηση του κράτους.
  • Τέταρτη προτεραιότητα η στήριξη της νέας γενιάς, με πολλές διαφορετικές δράσεις.
    • Το Πρόγραμμα «Σπίτι μου» έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον δεκάδων χιλιάδων νέων και νέων ζευγαριών. Σε πρώτη φάση δέκα χιλιάδες νέοι και νέα ζευγάρια θα μπορούν να αποκτήσουν το σπίτι τους με ένα δάνειο, με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής. Και έχω δεσμευθεί ότι εφόσον -και πιστεύω ότι αυτό θα γίνει πολύ γρήγορα-  εξαντληθούν οι πόροι για το Πρόγραμμα «Σπίτι μου», θα διπλασιάσουμε το κονδύλι, ώστε άλλες δέκα χιλιάδες νέες και νέοι να μπορούν να αξιοποιήσουν τα ευεργετικά οφέλη αυτού του προγράμματος.
    • Έχουμε όμως κι άλλες δράσεις που ήδη υλοποιούνται. Είχαμε σπίτια από το Πρόγραμμα ESTIA τα οποία τα νοικιάζαμε, τα οποία τα διαθέταμε σε πρόσφυγες. Χίλια από τα σπίτια αυτά θα τα αξιοποιήσουμε για δύσκολες περιπτώσεις μονογονεϊκών οικογενειών, όπου θα καλύπτουμε πλήρως το ενοίκιο, θα παρέχουμε δωρεάν στέγη για τρία χρόνια.
    • Πολιτικές κοινωνικής αντιπαροχής. Έχουμε τόσες δημόσιες εκτάσεις, θα μπορούμε να χτίζουμε με ιδιωτικούς πόρους σύγχρονα διαμερίσματα, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα διατίθεται μόνο σε νέους με ευνοϊκό επιτόκιο.
  • Και όλα αυτά βέβαια, χωρίς να ξεχνάμε την πέμπτη μας προτεραιότητα, που δεν είναι άλλη από τη συνέχιση της εθνικής μας πολιτικής στα θέματα των εξωτερικών σχέσεων, της ασφάλειας και της μετανάστευσης. Η ολοκλήρωση σημαντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων, η νέα φάση της μεταναστευτικής μας πολιτικής, πολιτική που, όπως είπα, ενέκρινε και χθες η Ευρωβουλή ψηφίζοντας ουσιαστικά υπέρ της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


ΕΛΣΤΑΤ: Άνοδος 10,9% στο διαθέσιμο εισόδημα το τέταρτο τρίμηνο του 2022

 



Ανοδικά κατά 10,9% κινήθηκε το διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022, όπως αναφέρουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Την ίδια στιγμή, οι αποταμιεύσεις των πολιτών σημείωσαν πτώση, καθότι ήταν στο -7,1% κατά το 4ο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με -6,8% το 4ο τρίμηνο του 2021.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κατά το 4ο τρίμηνο του 2022, το διαθέσιμο εισόδημα του τομέα των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά (ΜΚΙΕΝ) αυξήθηκε κατά 10,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, από 31,52 δισ. ευρώ σε 34,94 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός για το τρίμηνο Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2022 διαμορφώθηκε στο 8,3% κατά μέσο όρο, κάτι το οποίο συνεπάγεται ότι η άνοδος του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών ήταν της τάξης του 2,6% (10,9-8,3) για το τέτρτο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς.



Στα ύψη η κατανάλωση

Την ίδια στιγμή, η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά, αυξήθηκε κατά 11,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, από 33,7 δισ. ευρώ σε 37,4 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, πλήγμα δέχθηκαν οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών. Όπως καταγράφει η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών και των ΜΚΙΕΝ, που ορίζεται ως η ακαθάριστη αποταμίευση προς το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα, ήταν -7,1% κατά το 4ο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με -6,8% το 4ο τρίμηνο του 2021.



Επενδύσεις

Αύξηση σημείωσαν και οι επενδύσεις. Ειδικότερα, κατά το 4ο τρίμηνο του 2022, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου του τομέα των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών, ανήλθαν στο ποσό των 4,0 δισ. ευρώ.

Το ποσοστό των επενδύσεων του τομέα που ορίζεται ως οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, ήταν 21,5% σε σύγκριση με 21,0% το 4ο τρίμηνο του 2021.

Ο τομέας της Γενικής Κυβέρνησης κατά το 4ο τρίμηνο του 2022 παρουσίασε καθαρή λήψη δανείων 0,4 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2021 που η καθαρή λήψη δανείων ήταν 2,0 δισ. ευρώ.



Οι Ρουβίκωνες τζάμπα μάγκες και κότες με Γεωργούλη, επίθεση όμως στα γραφεία της Μιχαηλίδου

 


Μέρες περιμέναμε μια διαμαρτυρία από την ακροαριστερά που κάνει τους επιλεκτικά επαναστάτες, προκαλώντας τους πολίτες.

Που είναι ο Ρουβίκωνας τόσες ημέρες για Γεωργούλη; 

Κότες οι σύντροφοι, καμία διαμαρτυρία και τους έχει πάρει χαμπάρι ο κόσμος!!!

Οι τζάμπα μάγκες λοιπόν πήραν εντολή να μην διαμαρτυρηθούν για τον σύντροφο Γεωργούλη, και να συνεχίσουν το επιλεκτικό καραγκιοζιλίκι!!!!

Και επειδή είναι ακροαριστεροί Ρουβίκωνες που δεν ντρέπονται την κοινωνία, και στέκονται προσοχή στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκαν στο γραφείο της υποψήφιας βουλευτή στην Α' Πειραιά με τη Νέα Δημοκρατία, Δόμνας Μιχαηλίδου.

Τα μέλη του Ρουβίκωνα έγραψαν συνθήματα με σπρέι στον τοίχο του γραφείου της υποψήφιας βουλευτή στην Α' Πειραιά με τη Νέα Δημοκρατία, κάτι που απέφυγαν να κάνουν στο γραφείο του Γεωργούλη, η στην Κουμουνδούρου, η σε οποιοδήποτε γραφείο των συντρόφων τους του ΣΥΡΙΖΑ.



H ΝΔ, στην ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει: «Η επίθεση του Ρουβίκωνα στο πολιτικό γραφείο της Δόμνας Μιχαηλίδου είναι μια ακόμα φασιστική ενέργεια των θρασύδειλων τραμπούκων. Κανέναν δεν φοβίζουν, κανέναν δεν πτοούν. Η Δημοκρατία μας είναι πολύ πιο ισχυρή από τις επιθέσεις τους».

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δεν φάνηκε να πτοείται και έβγαλε μια φωτογραφία, δείχνοντας το σύνθημα που γράφτηκε στον τοίχο. «Οι φασίστες δεν με φοβίζουν ούτε στον Πειραιά ούτε πουθενά αλλού στην Ελλάδα», έγραψε η κυρία Μιχαηλίδου στην ανάρτησή της.







Έλληνες κομάντος έσωσαν τους Έλληνες και Ξένους στο Σουδάν - Ο Μητσοτάκης στην Ελευσίνα

 



Mε απόλυτη επιτυχία εστέφθη η πρώτη ελληνική επιχείρηση σε σουδανικό έδαφος για την απομάκρυνση αμάχων Ελλήνων και ξένων, την ώρα που η χώρα κλονίζεται από σφοδρές μάχες.

Το ελληνικό C-130 προσγειώθηκε το πρωί στην αεροπορική βάση Ουαντί Σεϊντά, βόρεια του Χαρτούμ έπειτα από μια επιχείρηση που σχεδιάστηκε με κάθε λεπτομέρεια καθώς πραγματοποιήθηκε σε εμπόλεμη ζώνη από έμπειρους Έλληνες κομάντος. 

Λίγο μετά τις 21:00 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας με την δύσκολή αυτή επιχείρηση να έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς και τον πρωθυπουργό να πηγαίνει στην Ελευσίνα να συγχαρεί τους Έλληνες στρατιωτικούς, και να καλωσορίσει τους διασωθέντες.

Στο βίντεο της επιχείρησης, φαίνονται οπλισμένοι κομάντος των Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, να αποβιβάζονται, να ελέγχουν και να ασφαλίζουν την περιοχή γύρω από το αεροσκάφος. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν 12 μέλη του ειδικού τμήματος αλεξιπτωτιστών. Πρόκειται για την ελίτ των κομάντος οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι για τις πιο δύσκολες και ακραίες αποστολές.


Με συντονισμένες κινήσεις, συνόδευσαν στο C-130, τους 39 πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ. Μέσα σε λίγες ώρες, το πλήρωμα της Πολεμικής Αεροπορίας και οι κομάντος του ΓΕΕΘΑ ολοκλήρωσαν με επιτυχία την αποστολή τους και απογειώθηκαν με προορισμό την 112 Πτέρυγα Μάχης της Ελευσίνας όπου και προσγειώθηκαν γύρωσ τις 21:00

Την επιχείρηση εκκένωσης παρακολουθούσαν λεπτό προς λεπτό ο υφυπουργός εθνικής άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Συνολικά, έξι επιχειρήσεις διάσωσης Ελλήνων και ξένων πολιτών έλαβαν χώρα από την περασμένη Κυριακή με τη χρήση μεταγωγικών C-27 και C-130 και τη συμμετοχή του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών.





Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, με την ασφαλή επιστροφή του C-130 από το Χαρτούμ, η επιχείρηση διάσωσης των Ελλήνων συμπολιτών μας οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στον εμφύλιο πόλεμο στο Σουδάν.

Θέλω να συγχαρώ το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, για την άρτια οργάνωση αυτής της σύνθετης αποστολής. Πάντα σε συνδυασμό και με άλλες φίλες χώρες καταφέραμε και επιστρέψαμε πίσω στην πατρίδα όσους συμπολίτες μας ήθελαν να φύγουν από την εμπόλεμη ζώνη, καθώς και έξι -αν δεν κάνω λάθος- τετράποδους φίλους μας οι οποίοι και αυτοί επέστρεψαν μαζί με την οικογένειά τους.

Η Ελληνική Πολιτεία οφείλει ανά πάσα στιγμή να φροντίζει για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, ασχέτως το πού αυτοί βρίσκονται. Και εύχομαι αυτή η μεγάλη περιπέτεια στο Σουδάν να τελειώσει σύντομα, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στις εστίες τους.

Οι Ένοπλές μας Δυνάμεις, για ακόμη μία φορά, μάς έβγαλαν ασπροπρόσωπους και φρόντισαν για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της σύνθετης επιχείρησης».





Επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο Υπερταμείο πίσω στο Ελληνικό Δημόσιο

 


Εκδόθηκαν οι αποφάσεις του ΣτΕ για την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο στο Ελληνικό Δημόσιο, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, τονίζοντας ότι το «νερό παραμένει δημόσιο αγαθό».

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι θεσμοθετήθηκε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) που αναλαμβάνει την εποπτεία και τον έλεγχο όλων των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας.

Με την ΡΑΑΕΥ, οπως τονίστηκε, επιτυγχάνεται η διαφάνεια και η ορθολογικότητα της υδατικής πολιτικής, ενώ αναβαθμίζεται και η θέση των καταναλωτών, μέσω της θέσπισης λογοδοσίας των φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος και διαχείρισης αποβλήτων, καθώς και μέσω του ελέγχου των αναπτυξιακών, επενδυτικών και τιμολογιακών πολιτικών.

Αναμένεται άμεσα η νέα ΚΥΑ σε αντικατάσταση της ΚΥΑ του 2017 που θα εξειδικεύσει το ρυθμιστικό πλαίσιο.

Τα στελέχη της ΕΥΔΑΠ τόνισαν ότι ακόμη ότι η εταιρεία απορρόφησε το κόστος της ενεργειακής κρίσης χωρίς να επιβαρύνει τους καταναλωτές της.



Ναι του Κογκρέσου για F35 και C130 στην Ελλάδα


 

Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και την Λένα Αργύρη 

Ξεκάθαρο µήνυµα ότι το ποιοτικό πλεονέκτημα που έχει αποκτήσει η Ελλάδα μέσω της σταδιακής αναβάθμισης της στρατιωτικής ισχύος της πρέπει να διατηρηθεί, αναμένεται να στείλουν οι ΗΠΑ με μια σειρά από ανακοινώσεις το αμέσως προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ήδη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει εγκρίνει την παροχή δύο μεταγωγικών C-130 στην Ελλάδα, τα οποία θα δοθούν από το πλεόνασμα του αμερικανικού στρατιωτικού υλικού. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζεται να ειδοποιήσει επισήμως το Κογκρέσο για να δρομολογηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, ενώ θα ανακοινωθεί και η συμφωνία αγοράς δύο καινούργιων μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 από τις ΗΠΑ.

Αναλυτική συζήτηση για το ενδεχόμενο επείγουσας παροχής των εν λόγω μεταγωγικών είχε γίνει στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου τον Φεβρουάριο στην Αθήνα, ανάμεσα στη διευθύντρια Περιφερειακής Ασφαλείας και Μεταφοράς Οπλικών Συστημάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Λόρα Κρέσεϊ, τον Ελληνα υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και την υφυπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Σελέστ Γουάλαντερ.

Επιπροσθέτως, αναμένεται αμέσως μετά τις εκλογές στην Τουρκία, και πιο συγκεκριμένα το σύντομο διάστημα που μεσολαβεί έως τις εκλογές στην Ελλάδα, να πέσει και η τελευταία εκ των τεσσάρων υπογραφών που απαιτούνται στο Κογκρέσο, για να ενεργοποιηθεί η επίσημη διαδικασία απόκτησης των αεροσκαφών F-35.

Ως γνωστόν, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ έχει βάλει την υπογραφή του στο σχετικό ανεπίσημο αίτημα, ενώ ακολούθησαν σχετικά γρήγορα από την πλευρά της Βουλής, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων, Μάικ Μακόλ και Γκρέγκορι Μικς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ σύντομα θα υπογράψει και ο Τζιμ Ρις, αντιπρόεδρος της Επιτροπής στη Γερουσία. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η επίσημη ειδοποίηση (υποβολή επίσημου αιτήματος έγκρισης) του Κογκρέσου από την κυβέρνηση, η αποστολή του Letter of Acceptance και οι σχετικές διαπραγματεύσεις με στόχο η Ελλάδα να αρχίσει να παραλαμβάνει τα πρώτα αεροσκάφη 5ης γενιάς το 2028.

Σε μια άλλη, εξαιρετικής σημασίας, εξέλιξη που αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα, η Ελλάδα θα λάβει πρόσθετο πακέτο οικονομικής βοήθειας υπό τη μορφή παροχής δανείου ή δανειακών εγγυήσεων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την αγορά αμερικανικών οπλικών συστημάτων.

Πρόκειται για μέρος του πακέτου που ενέκρινε το Κογκρέσο για τους νατοϊκούς συμμάχους που θέλουν να καλύψουν τις ανάγκες που έχουν προκύψει λόγω των εξυπηρετήσεων προς την Ουκρανία, ανανεώνοντας το στρατιωτικό υλικό τους.

Στο πλαίσιο αυτό επανέρχονται οι συζητήσεις για παροχή στην Ουκρανία των S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη και παράλληλη παραλαβή συστημάτων Patriot από τις ΗΠΑ.

Το συνολικό ποσό που έχει εγκριθεί από το Κογκρέσο ανέρχεται στα 8 δισ. δολάρια και η Ελλάδα με την Πολωνία θα λάβουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλο μέρος του κονδυλίου. Πρόκειται για μια διαδικασία που έχει εφαρμοσθεί μόνον μία φορά στο παρελθόν, προ δεκαετίας, στην περίπτωση του Ιράκ.

Η διαδικασία για τη χορήγηση του δανείου ή των δανειακών εγγυήσεων προβλέπει την υποβολή εκ μέρους του ενδιαφερόμενου συμμάχου πρότασης μέσω του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας της κατά τόπους αμερικανικής πρεσβείας.

Ακολουθεί η προώθηση του αιτήματος από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ η Υπηρεσία Συνεργασίας για θέματα Αμυνας και Ασφάλειας του Πενταγώνου, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, διαπραγματεύεται τους όρους του δανείου. Στο Κογκρέσο γίνεται απλή ειδοποίηση, δεδομένου ότι έχει χορηγηθεί ήδη έγκριση για το συνολικό ποσό, δημιουργείται ξεχωριστά για κάθε χώρα φάκελος Διεθνούς Στρατιωτικής Πώλησης (FMS case) και η διάθεση των κονδυλίων γίνεται μέσω του ειδικού Καταπιστευματικού Ταμείου για τις συγκεκριμένες πωλήσεις.



Βρώμικο σχέδιο Τσίπρα - Ράμμου με απόπειρα παρέμβασης στις εκλογές

 


Για την ιστορία, τον περασμένο Ιανουάριο, όταν το θέμα των υποκλοπών τέθηκε στη Βουλή μετά τη συνάντηση Ράμμου-Τσίπρα στην έδρα της ΑΔΑΕ, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πανεπιστημιακός, Δημήτρης Καιρίδης, είχε αποκαλύψει τη μεθόδευση μεταξύ των δύο ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα κομματικά οφέλη από την –θεωρητικώς– Ανεξάρτητη Αρχή, με δεδομένο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βγήκε από τη συνάντηση κρατώντας φάκελο με στοιχεία της έρευνας που αφορούσαν και σε τρίτα πρόσωπα.

Μεταξύ άλλων, είχε πει ο κ. Καιρίδης: «Μπορεί κάποιος να ζητά από την ΑΔΑΕ πληροφόρηση για τηλέφωνα τρίτου, άλλου και όχι του ιδίου; Προφανώς όχι. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Ο κύριος Τσίπρας δικαιούται να ζητήσει μόνο για το δικό του τηλέφωνο και όχι για τηλέφωνα τρίτων, όπως έκανε με το αίτημά του προς την ΑΔΑΕ. Το παράνομο, το οποίο αντί να το θεωρήσει παράνομο, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ το δέχθηκε».

Στο επίκεντρο της αρνητικής δημοσιότητας πήγε να βρεθεί και πάλι ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Απορρήτων και Επικοινωνιών πρώην ανώτατος δικαστικός Χρήστος Ράμμος, που είναι γνωστές οι σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, άλλωστε με αυτό το κόμμα τοποθετήθηκε σε αυτή την θέση λίγο πριν τις εκλογές του 2019.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σοβαρών ιστοσελίδων και εφημερίδων, ο κ. Ράμμος είχε προγραμματίσει πριν λίγες ημέρες συνεδρίαση της Ολομέλειας της Ανεξάρτητης Αρχής τη λήψη απόφασης για δύο πολύ σημαντικά θέματα: την κλήση σε κατάθεση του διοικητή της ΕΥΠ κ. Θεμιστικλή Δεμίρη, καθώς και την κλήση επικεφαλής κρατικών οργανισμών, που κατά την κρίση του είχαν εμπλακεί στην υπόθεση των υποκλοπών και αυτό μέσα σε χρόνο εκλογών.

Η κλήση του διοικητή της ΕΥΠ θα είχε ως στόχο την παροχή εξηγήσεων σε διάφορα θέματα που ο κ. Ράμμος είχε εστιάσει την προσοχή του, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αυτό ήταν σχέδιο για να ξανά βγει στον αέρα το θέμα των υποκλοπών, ξεκάθαρα όπως φημολογείται με εντολή του αποδεδειγμένα υποκλοπέα όπως κατήγγειλαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που τα παρακολουθούσε παράνομα, Αλέξης Τσίπρας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ράμμος είχε σχεδιάσει την υλοποίηση των προθέσεών του με τη βοήθεια ομάδας συμβούλων – συνεργατών που είχαν τοποθετηθεί στην ΑΔΑΕ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο τελικός στόχος της σχεδιαζόμενης παρέμβασης του κ. Ράμμου ήταν η για πρώτη φορά εφορμογή της διάταξης του Νόμου 3115/2003, η οποία ορίζει ότι «σε περίπτωση παραβάσεως της κείμενης με το απόρρητο των επικοινωνιών ή τους όρους και τις διαδικασίες άρσης αυτού», η Ανεξάρτητη Αρχή «δύναται, με ειδικά αιτιολογημένη απόφασή της και ύστερα από παροχή εξηγήσεων των ενδιαφερομένων, να επιβάλει στο υπαίτιο νομικό ή φυσικό πρόσωπο μία ή περισσότερες από τις παρακάτω κυρώσεις: α. σύσταση για συμμόρφωση σε συγκεκριμένη διάταξη της νομοθεσίας με προειδοποίηση επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση υποτροπής και β. πρόστιμο από 15.000 ευρώ έως 1.500.000 ευρώ».

Του Ράμμου δεν το πέρασε, αφήνοντας στεναχωρημένο τον υποκλοπέα Αλέξη Τσίπρα, αφού το σχέδιο προσέκρουσε στις αντιρρήσεις ορισμένων μελών της Ολομέλειας, τα οποία όχι μόνο εξέφρασαν ανοιχτά τις διαφωνίες τους με το σκεπτικό ότι αυτή η κίνησή του προέδρου θα έχει –σε κάθε περίπτωση– προεκλογικές ερμηνείες, ανεξάρτητα από το πάγιο σκεπτικό ότι η Αρχές οφείλουν να συνεχίζουν το έργο τους υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ακόμα και σε προεκλογικές περιόδους.

Έτσι λοιπόν έπεσε στο κενό έπεσε η ξεκάθαρα ύποπτη απόπειρα παρέμβασης Ράμμου στην προεκλογική διαδικασία. 

Η ίδια η Ολομέλεια της ΑΔΑΕ τον επανέφερε στην τάξη ακυρώνοντας την ημερήσια διάταξη που είχε αναλάβει να εκτελέσει ο ίδιος ο Ράμμος προφανώς κατά εντολή του Αλέξη Τσίπρα που μέσα στον πανικό θα κάνει οτιδήποτε.

Μετά τις αντιδράσεις και επειδή τον πήραν χαμπάρι, ο κ. Ράμμος έστειλε mail προς τα μέλη της Ολομέλειας, με το οποίο γνωστοποιούσε την πρόθεσή του να αποσύρει την επίμαχη θεματολογία από τη συνεδρίαση.