Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Ο Πούτιν με ενεργό ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου θα πάει στην Τουρκία με πρόσκληση Ερντογάν

 



17 Μαρτίου 2023, το Τμήμα Προδικασίας 2 του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για δύο πρόσωπα σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία: τον δικτάτορα Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν και την Μαρία Αλεκσέγεβνα Λβόβα-Μπέλοβα, επίτροπο της ρωσικής προεδρίας για τα δικαιώματα των παιδιών στη Ρωσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΠΔ, ο δικτάτορας Πούτιν  «θεωρείται υπεύθυνος για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία», πρόσθεσε το Δικαστήριο. «Τα εγκλήματα φέρεται να διαπράχθηκαν σε κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη τουλάχιστον από τις 24 Φεβρουαρίου 2022», συνέχισε το ΔΠΔ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι ο κ. Πούτιν είναι προσωπικά υπεύθυνος για τα προαναφερθέντα εγκλήματα».

Παρόλα αυτά, ο δικτάτορας με το θράσος του δικτάτορα ταξιδεύει αλλά μόνο σε κράτη που έχουν ηγέτες δικτάτορες όπως ο Κιμ Γιονγκ Ούν ξέροντας ότι προστατεύετε. Το ανησυχητικό είναι ότι ο Τούρκος Ερντογάν που ηγείται χώρας του ΝΑΤΟ κάλεσε τον δικτάτορα να επισκευτεί την χώρα του με ενεργό ένταλμα σύλληψης.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Milliyet, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «γίνονται προετοιμασίες για επαφές υψηλού επιπέδου», οι οποίες θα πραγματοποιηθούν «σύμφωνα με το πρόγραμμα των δύο ηγετών».

Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία προγραμματιζόταν αρχικά για τις 12 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα ωστόσο με το πρακτορείο Reuters, η επίσκεψη αναπρογραμματίστηκε προκειμένου να πραγματοποιηθεί στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου.

Είχε προηγηθεί σειρά γεγονότων που ψύχραναν τις ρωσοτουρκικές σχέσεις, όπως η έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η θετική εισήγηση στις ΗΠΑ για το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-16, καθώς και η δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ ότι αν η Τουρκία αποποιηθεί των ρωσικών πυραύλων S-400 θα μπορούσε να επανέλθει στο πρόγραμμα των αεροσκαφών F-35.

Τη Δευτέρα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο και συνεχάρη για την επανεκλογή του στην προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Σημειώνεται εότι ο Ερντογάν είναι ένας απο τους μετρημένους στα δάχτυλα ηγέτες που συνεχάρη τον δικτάτορα αφού αυτοί που ευχήθηκαν ήταν καθεστωτικοί ηγέτες και μόνο.

Είχε προηγηθεί συνομιλία των δύο ηγετών και στις 26 Φεβρουαρίου, κατά την οποία ο Ρώσος πρόεδρος ευχήθηκε στον Ερντογάν του για τα γενέθλιά του.

Εάν πραγματοποιηθεί η επίσκεψη Πούτιν στις 23 Απριλίου, θα είναι η πρώτη φορά που ο Ρώσος δικτάτορας και με ενεργό ένταλμα σύλληψης από το ΔΠΔ, θα βρεθεί στην Τουρκία μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου