Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023

Η Ρωσία του δικτάτορα Πούτιν γίνεται η πρώτη χώρα που αναγνωρίζει τα κατεχόμενα


 

Η Ρωσία του καταζητούμενου δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν γίνεται η πρώτη χώρα που αναγνωρίζει το κομμάτι της Κύπρου που βρίσκεται υπό κατοχή από τους Τούρκους, ανοίγοντας προξενείο.

Η ρωσική πρεσβεία στην Κύπρο θα αρχίσει σύντομα να παρέχει προξενικές υπηρεσίες "στο βόρειο τμήμα του νησιού", όπως αναφέρονται τα κατεχόμενα σε τηλεγράφημα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων TASS από τη Λευκωσία, το οποίο επικαλείται εκπρόσωπο της πρεσβείας.

"Θα αρχίσουμε να παρέχουμε προξενικές υπηρεσίες στο βόρειο τμήμα της πόλης της Λευκωσίας στο αμέσως προσεχές διάστημα. Η εργασία θα διεξάγεται σε τακτική βάση", δήλωσε ο συνομιλητής του πρακτορείου, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο οποίος σημείωσε ότι "πρόκειται για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων των ρωσικών Αρχών προς τους πολίτες τους που ζουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου".

Σε δεύτερο τηλεγράφημά του από τη Λευκωσία το πρακτορείο TASS μεταφέρει δήλωση του πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μουράτ Ζιάζικοφ, ότι "η απόφαση αυτή, η οποία έχει ωριμάσει εδώ και καιρό, δεν έχει ουδεμία πολιτική χροιά", αλλά κατά τη γνώμη του Ρώσου διπλωμάτη "υπαγορεύεται αποκλειστικά από ανθρωπιστικούς λόγους, από τη φροντίδα για τους Ρώσους συμπατριώτες μας, που ζουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου".

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, όπως αναφέρει το πρακτορείο TASS, περισσότεροι από 50.000 Ρώσοι πολίτες ζουν σήμερα στα κατεχόμενα.

"Υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί, δύο ξεχωριστά κράτη και προφανώς υπάρχουν πολλοί Ρώσοι. Ειδικά μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας, υπήρξαν και αυτοί που έφυγαν. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προσπάθειες για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Υπάρχει μια τέτοια προσπάθεια, αν και δεν είναι σίγουρο. Το πού και πώς θα ανοίξει (σ.σ. το προξενικό γραφείο) δεν είναι ακόμη γνωστό" δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ στο CNN Turk για την απόφαση της Ρωσίας να ανοίξει προξενικό γραφείο στα Κατεχόμενα.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι οι Ρώσοι τηρούσαν μια μικρή απόσταση από τη "Βόρεια Κύπρο", αλλά οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία και ορισμένα εμπάργκο που εφαρμόστηκαν εξαιτίας του πολέμου της Ουκρανίας λειτούργησαν αποτελεσματικά σε αυτή την απόφαση της Μόσχας. "Αυτή τη στιγμή δεν μας αναγνωρίζουν ακόμα, αλλά στο πεδίο υπάρχουν δύο ξεχωριστές κυβερνήσεις και δύο ξεχωριστά κράτη. Αν είναι να υπάρξει λύση στην Κύπρο, αυτή θα είναι με δύο ξεχωριστά κυρίαρχα κράτη" προσέθεσε.

Όπως είπε "τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν γραφεία εδώ. Η "Νότια Κύπρος” και η Ρωσία έχουν καλές σχέσεις και οι δύο έχουν ορθόδοξη πίστη. (Οι Ρώσοι) τήρησαν μια μικρή απόσταση από τη "Βόρεια Κύπρο”, αλλά οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία και ορισμένα εμπάργκο που εφαρμόστηκαν εξαιτίας του πολέμου της Ουκρανίας λειτούργησαν αποτελεσματικά σε αυτή την απόφαση της Ρωσίας".

Γραφείο θα ανοίξει η Ρωσία στα κατεχόμενα για να παρέχει προξενικές υπηρεσίες στους Ρώσους πολίτες, δήλωσε ο "υπεξ" Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι "η Ρωσία ανοίγει προξενείο".

Σύμφωνα με δήλωση του Ταχσίν Ερτουγρούλογλου στην κρατική TRT Haber, "αυτό το ζήτημα υπάρχει εδώ και έναν χρόνο. Η Ρωσία θέλει να ανοίξει ένα γραφείο και να παρέχει προξενικές υπηρεσίες για τους Ρώσους πολίτες που ζουν στην τδβκ. Αυτό συζητείται να είναι ως γραφείο. Αυτό δεν πρέπει να ερμηνευθεί ότι η Ρωσία αναγνώρισε την τδβκ” είπε αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου