Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Ανθρώπινο λάθος του σταθμάρχη δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

 


Σε ανθρώπινο λάθος αποδίδεται σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις το τραγικό δυστύχημα με τους 36 νεκρούς στην περιοχή των Τεμπών που προκάλεσε η σφοδρή σύγκρουση της επιβατικής και εμπορικής αμαξοστοιχίας της Hellenic Train αργά χθες το βράδυ.

Αν και είναι νωρίς να φωτιστούν όλες οι πτυχές της πολύνεκρης τραγωδίας, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι οι δύο αμαξοστοιχίες συγκρούστηκαν μετωπικά πιθανώς με μεγάλη ταχύτητα. Ο σταθμάρχης στη Λάρισα όπως φαίνεται, δεν γύρισε τα κλειδιά, μέσω των οποίων ρυθμίζεται μηχανικά η διέλευση των τρένων στις διακλαδώσεις, στέλνοντας στην ίδια γραμμή τα δύο τρένα.

Αν λειτουργούσαν τα φωτοσήματα, οι μηχανοδηγοί θα έβλεπαν τα κόκκινα σήματα και θα σταματούσαν.

Οι πληροφορίες επομένως δίνονται από σταθμάρχη σε σταθμάρχη μέσω ασυρμάτου, οδηγώντας σε καθυστερήσεις και συμβατικές μεθόδους λειτουργίας, που δεν μπορούν να νικήσουν τον ανθρώπινο παράγοντα παρά την μεγάλη εμπειρία των μηχανοδηγών.

Να σημειωθεί ότι προβλήματα στην ηλεκτροδότηση του δικτύου παρουσιάστηκε από χθες το απόγευμα καθώς ένα καλώδιο κόπηκε στον Παλαιοφάρσαλο, προκαλώντας καθυστερήσεις στα δρομολόγια.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου