Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον καρκίνο

 


Η χώρα μας έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον καρκίνο το οποίο συνάδει απόλυτα με το σχέδιο της Ε.Ε. και εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Δοξιάδης» που στηρίζεται στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία.

Αυτή τη στιγμή τρέχει το πρόγραμμα πρόληψης «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού και ήδη είναι έτοιμα και ξεκινούν τις επόμενες μέρες το πρόγραμμα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και το πρόγραμμα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η σημασία των προληπτικών προγραμμάτων φαίνεται ήδη από τα πρώτα στοιχεία του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά». Όπως επισήμανε χθες ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης -μιλώντας στο συνέδριο του Economist Impact με θέμα «Greece’s agenda to combat cancer»- μετά από 99.000 μαστογραφίες που έχουν γίνει δωρεάν σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές, έχουν βρεθεί 6.113 γυναίκες με ευρήματα σε πρώιμο στάδιο. Και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς πρόκειται για γυναίκες οι οποίες εάν δεν είχαν την πρόσβαση σε αυτήν την προληπτική εξέταση, θα έβρισκαν την ασθένειά τους σε ένα επόμενο στάδιο που θα ήταν πολύ πιο δύσκολη η θεραπεία.

 Σε ό,τι αφορά τη νοσοκομειακή φροντίδα έχουν ήδη γίνει παρεμβάσεις στο Νοσοκομείο Σωτηρία, αναβαθμίζεται το Ογκολογικό Κέντρο «Μαριάννα Βαρδινογιάννη» στο Παίδων, μπαίνουν 4 Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα δημόσια νοσοκομεία και έχει χωροθετηθεί το ογκολογικό της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας εργάζεται με στόχο την πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες και ήδη γίνονται σχετικές συζητήσεις με την φαρμακοβιομηχανία, ώστε οι ασθενείς να έχουν όλα τα νέα φάρμακα που χρειάζονται.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου