Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Προκλητικό το καθεστώς του ΙΡΑΝ στον ΟΗΕ : «υπάρχει ελευθερία έκφρασης στο Ιράν, αλλά οι σκηνές χάους είναι απαράδεκτες»

 



Χάος επικρατεί στο Ιράν μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί από την Αστυνομία Ηθών, επειδή παραβίασε τον αυστηρά επιβαλλόμενο ισλαμικό κώδικα ενδυμασίας της χώρας.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) περισσότεροι από 35 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων σε διάφορες πόλεις του Ιράν.



Από την έδρα του ΟΗΕ, ο πρόεδρος του καθεστώτος του Ιράν Ιμπραχίμ Ραϊσί επιχείρησε να εμφανίσει ως αδικαιολόγητες τις μαζικές διαδηλώσεις και να αθωώσει την αστυνομία ηθών της Τεχεράνης η οποία βασάνισε μέχρι θανάτου την 22χρονη που έβγαλε τη μαντίλα της, λέγοντας ότι «υπάρχει ελευθερία έκφρασης στο Ιράν, αλλά οι σκηνές χάους είναι απαράδεκτες» .

«Στο Ιράν υπάρχει ελευθερία έκφρασης, αλλά οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες είναι απαράδεκτες και προκαλούν χάος», δήλωσε προκλητικά ο πρόεδρος Ραϊσί από την έδρα του ΟΗΕ αναφερόμενος στις οργισμένες αντιδράσεις για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί.

Ο Ιρανός πρόεδρος υποσχέθηκε πως θα διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου της 22χρονης, σημειώνοντας ότι στην έκθεση του ιατροδικαστή δεν υπάρχουν ενδείξεις κακοποίησης της κοπέλας από την αστυνομία ενώ καταλόγισε «υποκρισία» στη Δύση.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου