Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Οι σκοτεινές μπίζνες της Τουρκίας του Ερντογάν


 

Βρισκόμαστε στο 2015. Ο πόλεμος στη Συρία μαίνεται και ο πλανήτης έχει «παγώσει» από τις φρικιαστικές θηριωδίες των τζιχαντιστών όσο ο ISIS επελαύνει. Είναι τότε που ο «άσπονδος φίλος» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, βρίσκεται στο Παρίσι, στο περιθώριο διεθνούς συνόδου για το κλίμα. Όλα τα φώτα έχουν στραφεί επάνω του, καθώς η Τουρκία έχει καταρρίψει ένα ρωσικό μαχητικό.

Ο Πούτιν, τότε, κάνει μια συγκλονιστική καταγγελία. Λέει ότι πληροφορίες της Ρωσίας υποδεικνύουν ότι το πετρέλαιο του Ισλαμικού Κράτους διακινείται μέσω Τουρκίας. Και ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για τις σκοτεινές μπίζνες της Τουρκίας του Ερντογάν. Δισεκατομμύρια δολάρια «μαύρα», λερωμένα με αίμα και φορτωμένα με ανθρώπινο πόνο θα χρηματοδοτήσουν τα νεοθωμανικά, πασπαλισμένα με μεγαλομανία σχέδια του προέδρου της γείτονος.

Ο Ερντογάν θα διαρρήγνυε τα ιμάτιά του, τότε. «Αν αποδειχθεί ότι αγοράζουμε πετρέλαιο από τον ISIS, θα παραιτηθώ», δήλωνε. Όμως δεν παραιτήθηκε όταν τα WikiLeaks έφεραν στο φως χιλιάδες e-mail του γαμπρού του -και αργότερα ΥΠΟΙΚ της Τουρκίας- με την εταιρεία Powertrans. Αυτή που εμπλεκόταν σε υποθέσεις λαθρεμπορίου πετρελαίου από τον ISIS, εισαγωγής πετρελαίου από τον ISIS στην Τουρκία και σε προσπάθειες χειραγώγησης των ΜΜΕ από το καθεστώς Ερντογάν.

Παράλληλα με τις αποκαλύψεις του WikiLeaks ήταν που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και κατηγορίες από πρώην συνεργάτες του τουρκικού καθεστώτος, για εξοπλισμό που διοχετευόταν στην τζιχανιστική οργάνωση Αλ-Νούσρα στη Συρία, η οποία αποτελούσε παρακλάδι της Αλ-Κάιντα στη χώρα. Τότε ήταν που στο φως έρχονταν και άλλες καταγγελίες για μπίζνες της Τουρκίας με το ISIS. Όπως η καταγγελία της νοσηλεύτριας E.G. ότι στην τουρκική Βουλή ότι νοσοκομεία της παραμεθορίου με τη Συρία και το Ιράκ και κυρίως στο Ιντλίμπ περιέθαλπαν τραυματισμένους τζιχαντιστές. Ανάμεσά τους τον ηγέτη του ISIS Muhammet Ali R. Ένα από τα εμπλεκόμενα νοσοκομεία, ελεγχόταν από την ίδια την κόρη του Ερντογάν, Σουνμεγιέ…

Εκείνη την εποχή, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου, η Toyota, θα αναγκαζόταν να χρηματοδοτήσει έρευνα για να διαπιστώσει πως καινούρια ελαφρά φορτηγά κατασκευής της κατέληγαν μαζικά στις εμπόλεμες περιοχές για να χρησιμοποιηθούν από τους τζιχαντιστές. Θα διαπίστωνε ότι δεν μπορούσε να κάνει κάτι για να ανακόψει τις πωλήσεις τους, μιας και μυστηριωδώς, μεγάλοι αριθμοί Toyota που πωλούνταν στα κατεχόμενα της Κύπρου και την Τουρκία, μεταπωλούνταν στο Ισλαμικό Κράτος.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις θα κατήγγειλαν, το ίδιο διάστημα, ότι στην Τουρκία δεν γινόταν μόνο εμπόριο πετρελαίου και αυτοκινήτων με τον ISIS. Αλλά και ανθρώπων. Γυναίκες οι οποίες συλλαμβάνονταν από τους τζιχαντιστές, διοχετεύονταν μέσω της τουρκικής παραμεθορίου σε κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων, με τις τουρκικές Αρχές να κάνουν τα στραβά μάτια. Το εμπόριο ανθρώπων, βέβαια, δεν ήταν καινούρια μπίζνα για την τουρκική μαφία και το τουρκικό κράτος.

Παραπάνω από δέκα χρόνια πριν, Τούρκος δουλέμπορος που «δραστηριοποιείτο» σε διακίνηση μεταναστών, θα ομολογούσε τη συνεργασία των τουρκικών αρχών με τα κυκλώματα. Υποστήριζε ότι η τουρκική Ακτοφυλακή έχει απευθείας εμπλοκή, βοηθώντας τους δουλεμπόρους -με το αζημίωτο- να περνούν τους μετανάστες στα ελληνικά νερά. Πρόκειται για την ίδια «βιομηχανία», για την οποία ο Ερντογάν με κροκοδείλια δάκρυα κατήγγειλε την Ελλάδα από το βήμα του ΟΗΕ, πρόσφατα…

Επιστροφή στην οικογένεια Ερντογάν. Και στον 43χρονο, σήμερα, γιο του Τούρκου προέδρου, Νετζμετίν Μπιλάλ Ερντογάν. Μέτοχος της ναυτιλιακής ΒΜΖ Group, ο Ερντογάν κατηγορήθηκε από την ιταλική Δικαιοσύνη -όταν βρισκόταν στην Ιταλία για το διδακτορικό του- για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αλλά αθωώθηκε. Όμως ο Μπιλάλ έγινε γνωστότερος όταν δημοσιεύθηκε συνομιλία με τον πατέρα του, στην οποία δεχόταν εντολή να «ξεφορτωθεί» δεκάδες εκατομμύρια δολάρια που έκρυβε στο σπίτι, επειδή υπήρχε κίνδυνος λόγω της έρευνας των Αρχών για σκάνδαλο διαφθοράς. Φυσικά, ο Ερντογάν θα κατήγγειλε ότι η συνομιλία ήταν πλαστή και η έρευνα θα σταματούσε.

Όμως για τον γαμπρό του Ερντογάν, θα ξέσπαγε νέο σκάνδαλο, όταν το Der Spiegel θα αποκάλυπτε ότι προσπάθησε να μεταφέρει από λογαριασμό του στο Ντουμπάι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία, χωρίς να δώσει 20% φόρο ως όφειλε. Τότε ήταν που ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, θα κατέθετε στο Κοινοβούλιο έγγραφα που αποδείκνυαν συναλλαγές μεταξύ του στενού οικογενειακού κύκλου του Ερντογάν και της Bellway Limited, μιας εταιρείας offshore στη Νήσο Μαν, μέσω της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank. Για τις συναλλαγές ύψους 15 εκατ. δολαρίων, ο Ερντογάν θα έλεγε ότι ήταν «νόμιμη δουλειά».

Και μιας που αναφέραμε τη Νήσο Μαν: Τον Οκτώβριο του 2008, μέσω της εταιρείας με έδρα τη νήσο, Bumerz Limited μεταβιβάστηκε από τον Αζέρο ολιγάρχη Μουμπαρίζ Μανσίμοφ το τάνκερ Agdash, αξίας 25 εκατ. δολαρίων. Μόνο που το ποσό δεν πληρώθηκε ποτέ. Ήταν δώρο του Μασίμοφ, αφού σύμφωνα με έρευνα έσω τραπεζικού δανεισμού, με το δάνειο να το αποπληρώνει πλήρως ο ίδιος ο Μανσίμοφ, ο οποίος στη συνέχεια κέρδισε αρκετούς κρατικούς διαγωνισμούς στην Τουρκία για «φιλέτα» όπως, για παράδειγμα, η μαρίνα Αλικαρνασσού.

Τα παραπάνω, βέβαια, είναι «ψιλά», μπροστά σε ακόμα μεγαλύτερες μπίζνες. Για παράδειγμα, όσο οι δυτικές Αρχές αναζητούν πώς, μέσω κρυπτονομισμάτων ή σε ρευστό, μετακινούνται δισεκατομμύρια δολάρια από Ρώσους ολιγάρχες για να γλιτώσουν από τις κυρώσεις, τυγχάνει παρόμοια ποσά να εμφανίζονται στις τουρκικές τράπεζες και σε τουρκικές επιχειρήσεις. Από την άλλη, πιο εύκολα εντοπίζονται υπερπολυτελείς θαλαμηγοί και lear jets, τα οποία ανήκουν σε ολιγάρχες του περιβάλλοντος Πούτιν και μετακινήθηκαν στην Τουρκία για να γλιτώσουν την κατάσχεση.

Μόνο σε ό,τι αφορά τα γιοτ, υπολογίζεται ότι σε τουρκικές μαρίνες έχει σταθμεύσει μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων σε ρωσικά συμφέροντα από τις δυτικές κυβερνήσεις, ένας ρωσικών συμφερόντων στόλος αξίας άνω των 2,2 δισεκατ. στερλινών. Υψηλότερη δηλαδή από την αξία των θαλαμηγών που δημεύθηκαν συνολικά από τις δυτικές κυβερνήσεις ως μέρος των κυρώσεων. Οι βρετανικοί Times αναφέρουν ότι ένα στα τέσσερα υπερπολυτελή γιοτ που πιστεύεται ότι ανήκουν σε πάμπλουτους Ρώσους που έχουν υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, δηλαδή τουλάχιστον δέκα σκάφη, βρίσκονται αγκυροβολημένα σε τουρκικά λιμάνια και μαρίνες. Όπως το σκάφος του Αμπράμοβιτς Solaris, που βρίσκεται στην Αλικαρνασσό, ή το Eclipse.

Οι Times γράφουν ότι  οι Ρώσοι ολιγάρχες ελκύονται και από το τουρκικό πρόγραμμα απόκτησης υπηκοότητας έναντι αγοράς ακινήτων ή κρατικών ομολόγων, αν και πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Οκρανία, προτιμούσαν την Κύπρο για την απόκτηση υπηκοότητας.

Η αμερικανική κυβέρνηση, λέει, είναι θορυβημένη από τα στοιχεία που έχει βρει. Στην πραγματικότητα δεν θα έπρεπε. Γιατί οι Αμερικανοί κατάλαβαν, έστω και με καθυστέρηση, ότι η Τουρκία του Ερντογάν είναι ένα πρώτης τάξεως πλυντήριο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Η αρχή έγινε με την εξαγωγή και εισαγωγή του ιρανικού χρυσού αλλά και τη λαθραία διακίνηση ιρανικού πετρελαίου, παρά τις διεθνείς κυρώσεις. Το σύστημα Ερντογάν, ακόμα και ο ίδιος και η οικογένειά του πιάστηκα στα πράσα, στην υπόθεση της τράπεζας «Halk Bank». Αλλά οι μπίζνες συνεχίζονται, με άλλους τρόπους…


Γιώργος Καραγιάννης

newmoney.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου