Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022

Διεθνής σάλος για «τις ανοησίες» του νέου υπουργού Οικονομικών της Τουρκίς κατά της FED

 


Διεθνή σάλο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας Νουρεντίν Νεμπατί, ο οποίος υποστήριξε δημοσίως μία γνωστή θεωρία συνωμοσίας, σύμφωνα με την οποία η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανήκει σε πέντε πλούσιες οικογένειες.

«Η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών δεν ανήκει στο κοινό. Βρίσκεται στα χέρια πέντε οικογενειών», δήλωσε o Νεμπατί κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CNN Turk.

«Αυτό είναι τρελό και ντροπιαστικό για την Τουρκία. Η Τουρκία χρειάζεται επαγγελματίες σε βασικές θέσεις» σχολίασε στο twitter o Τίμοθι Ας, οικονομολόγος και υπεύθυνος στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management με έδρα το Λονδίνο.

«Πώς μπορεί ο υπουργός Οικονομικών μιας χώρας της G20… να πετάει τέτοια σκουπίδια; Αυτό φέρνει σε δύσκολη θέση την Τουρκία» πρόσθεσε.

Η θεωρία συνωμοσίας υποστηρίζει ότι το κεντρικό τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ επηρεάζεται ή ελέγχεται από μια σειρά παλιών τραπεζικών οικογενειών, όπως οι Rothschild, οι Lehman κ.λπ.

Ο Νεμπατί διορίστηκε τον Δεκέμβριο από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη θέση του υπουργού Οικονομικών μετά την παραίτηση του Λουτφί Ελβάν. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, στηρίζει πλήρως την αμφιλεγόμενη οικονομική στρατηγική των χαμηλών επιτοκίων που πρεσβεύει ο Τούρκος πρόεδρος.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου