Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

Μητσοτάκης για τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα και το ΕΣΥ

 



Κατά την διάρκεια της ομιλίας του εχθές στην Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην μελέτη  Τσιόδρα – Λύτρα επισημαίνοντας : «Τη συγκεκριμένη μελέτη ουδέποτε την πήραμε στα χέρια μας στο Μέγαρο Μαξίμου», επανέλαβε ο πρωθυπουργός. Ωστόσο σημείωσε από τον Φεβρουάριο του 2020 ο ίδιος είχε μιλήσει για τις αδυναμίες στα περιφερειακά νοσοκομεία.

«Από την πρώτη στιγμή επιβολής του πρώτου lockdown γνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μας παρέδωσε στις ΜΕΘ μία κατάσταση τραγική και σπεύσαμε να ενισχύσουμε το ΕΣΥ έτσι ώστε να φτάσουμε σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες να έχουμε σχεδόν διπλασιάσει τον αριθμό των ΜΕΘ» συμπλήρωσε.

«Η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ είναι πράγματι μία λύση ανάγκης. Αλλά αναρωτιέμαι. Είναι κανούργιο πρόβλημα; Επί των ημερών σας κ. Πολάκη το είχατε αντιμετωπίσει;» είπε ο πρωθυπουργός, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα σχολίασε: «Βέβαια τον κ. Κουρουμπλή τον διαγράφετε άνετα, τον κ. Πολάκη όμως όχι».

Στη συνέχεια τόνισε: «Το Φεβρουάριο του 2020 έλεγα «υπάρχει πράγματι ένα ζήτημα στα περιφερειακά νοσοκομεία. Δεν σχεδιάστηκαν ποτέ για να αντιμετωπίσουν μία τέτοια αύξηση. Κάναμε ότι μπορούσαμε για να τα στηρίξουμε. Δεν περίμενα καμία μελέτη κανενός καθηγητή για να ενισχύσω το σύστημα Υγείας και να αυξήσω τον αριθμό των ΜΕΘ. Από την πρώτη στιγμή επιβολής του πρώτου lockdown γνωρίζαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μας παρέδωσε στις ΜΕΘ μία κατάσταση τραγική. Σπεύσαμε να ενισχύσουμε το εθνικό σύστημα υγείας ώστε να έχουμε σχεδόν διπλασιάσει τις ΜΕΘ στις περιφέρειες. Είχαμε λοιπόν εντοπίσει ότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να μην έχουν τα νοσοκομεία μας την πίεση που ειχαν και στις αυξημένες απαιτήσεις, ήταν να επιμείνουμε στον εμβολιασμό. Δεν πετύχαμε γρήγορα εμβολιαστική κάλυψη όπως άλλες χώρες. Να εξηγήσουμε στην ελληνική κοινωνία τι ακριβώς συμβαίνει. Η κυρία Κοττανίδου αναγνωρίζει τα σημαντικά βήματα. Ας σημειωθεί εδώ ότι το πρόβλήμα αναμονής για μία κλίνη ΜΕΘ προϋπήρχε και είναι διαχρονική. Προφανώς οι ασθενείς που είναι σε λίστα αναμονής λαμβάνουν την καλύτερη φροντίδα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αντιμετώπιση γίνεται καλύτερα στο ελεγχόμενο περιβάλλον των ΜΕΘ.

Οντως στην προηγούμενη ομιλία μου δεν χρησιμοποίησα τη σωστή διατύπωση. Επί δικών σας ημερών το είχατε αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό. Για πείτε μου; Σιωπή.

Αναφορά της ΠΟΕΔΗΝ έλεγε 1000 ασθενείς εκτός ΜΕΘ κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Λειτουργούν 540. 150 δεν λειτουργούν λόγο έλλειψης προσωπικού. 1000 ασθενείς κατά έτος χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της μη λειτουργίας αυτών των ΜΕΘ. 5.000 κατ έτος θα μπορούσαν να ζούσαν. Και αυτά χωρίς covid. Σε τι διαφέρει λοιπόν, από αυτά που συμβαίνουν τώρα».

Ο Πολακισμός έχει επηρεάσει όλη την ΚΟ σας. Υπό κανονικές συνθήκες αν είχαμε μία σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση θα έπρεπε να σκύψουμε στην ουσία του προβλήματος. Θα πρέπει επίσης να ήμασταν στοιχειωδώς ειλικρινείς. Στη Σουηδία, κύριε Τσίπρα, στο 1ο κύμα όποιος ήταν άνω των 65 ήταν σε οίκο ευγηρίας, δεν πήγαινε καν στο νοσοκομείο. Αν είχαμε λοιπόν μία σοβαρή αντιπολίτευση θα κοιτούσαμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Οταν μίλησα με θάρρος η λαϊκίστικη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ μας άσκησε κριτική. Δεν μπορούμε να έχουμε ένα νοσοκομείο σε κάθε μικρή πόλη και να υπολειτουργεί. Να ξέρουμε ότι όταν κάποιος καταλήγει σε ένα νοσοκομείο να έχει την καλύτερη αντιμετώπιση».

«Με περίσσιο θράσος είπατε ότι βάλατε πλάτη. 17 πρωτοβουλίες καταψηφίσατε της κυβέρνησης καταψηφίσατε. Πάμε να δούμε λοιπόν πόση πλάτη βάλατε. Καταψηφίσατε την υποχρεωτικότητα υγειονομικών. Καταψηφίσατε τα πρόστιμα για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού. Καταψηφίσατε αυστηρές ποινές στους αντιεμβολιαστές γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο. Να την χαίρεστε κ. Τσίπρα την στήριξη που μας παρείχατε» επεσήμανε επίσης ο Πρωθυπουργός.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου