Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Κατέβηκε η αμερικανική σημαία στο προξενείο της Τσενγκντού


Η αμερικανική σημαία υπεστάλη σήμερα το πρωί από τον ιστό στο κτίριο όπου έδρευε μέχρι τώρα το προξενείο των ΗΠΑ στην Τσενγκντού, τρεις ημέρες αφότου διατάχθηκε το κλείσιμό του από την κυβέρνηση της Κίνας δυσχεραίνοντας περισσότερο τις διπλωματικές σχέσεις Κίνας και ΗΠΑ.

Το περιστατικό κατέγραψαν προκλητικά οι κάμερες της κινεζικής κρατικής τηλεόρασης. 

Το Πεκίνο διέταξε την Παρασκευή το κλείσιμο της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής αυτής σε αντίποινα για το ίδιο μέτρο που έλαβε η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και αφορούσε το κινεζικό γενικό προξενείο στο Χιούστον (Τέξας, νότια). 

Αιτιολογώντας την απόφαση των ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε τότε ότι ελήφθη επειδή η Κίνα «κλέβει» πνευματική ιδιοκτησία. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας απάντησε λέγοντας ότι η κίνηση αυτή των ΗΠΑ βασίστηκε σε «ψέματα κατά της Κίνας».

Ένας άντρας από τη Σιγκαπούρη ομολόγησε ότι δούλευε ως κατάσκοπος στις ΗΠΑ για λογαριασμό της Κίνας. Πρόκειται για το πιο πρόσφατο περιστατικό στις τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Jun Wei Yeo –γνωστός και ως Dickson Yeo- κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε τις πολιτικές του συμβουλές στις ΗΠΑ ως βάση για τη συλλογή πληροφοριών υπέρ της Κίνας, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι των ΗΠΑ. Συνελήφθη όταν ταξίδεψε για τις ΗΠΑ το 2019.

Ο Yeo φέρεται να παραδέχτηκε ότι αναζητούσε Αμερικανούς με υψηλό επίπεδο ασφαλείας και τους έπειθε να γράφουν αναφορές για ψεύτικους πελάτες.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο, είχε προσληφθεί από κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών το 2015.






0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου