Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Ψάχνουν να βρουν αν υπάρχουν αλλά στελέχη που μπορεί να βρεθούν… εκτεθειμένα



Ανησυχία για τη συνέχεια των αποκαλύψεων, αλλά και τη συνέχεια της υπόθεσης Παπαγγελόπουλου επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραπομπή του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.

Πληροφορίες -οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται από την Κουμουνδούρου- κάνουν λόγο για άτυπη έρευνα που έχει διατάξει ο Αλέξης Τσίπρας για να διαπιστώσει σε ποιο βαθμό ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του είναι εκτεθειμένα σε αποκαλύψεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά και ενδεχόμενες ευθύνες τους σε υποθέσεις που ακόμα δεν έχουν βγει στο προσκήνιο.

Οι ίδιες πληροφορίες όμως κάνουν λόγο για ειλημμένη απόφαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάρει αποστάσεις από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης μετά την απόφαση της πλειοψηφίας για την παραπομπή του.

Το «καμπανάκι» χτύπησε ο ίδιος ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, όταν κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή ανέφερε ως στελέχη για τα οποία θα προκύψουν πράγματα το επόμενο διάστημα τον Μιχάλη Καλογήρου και τον Γιώργο Βασιλειάδη. Στο επιτελείο του κ. Τσίπρα φάνηκε εξαιρετικά περίεργο -κάποιοι έκαναν λόγο για έμμεση απειλή- το γεγονός ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος, την ίδια ώρα που αναδείκνυε ως στόχο των αποκαλύψεων τον ίδιο τον Τσίπρα, έβαζε στο κάδρο -μετά τον εαυτό του- τον Νίκο Παππά και την Ολγα Γεροβασίλη – τους τρεις στενούς συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που στο παρελθόν είχαν διατελέσει σε εξαιρετικά ευαίσθητες θέσεις και σήμερα βρίσκονται στο στενό επιτελείο του κ. Τσίπρα.

Ο Μιχάλης Καλογήρου είχε αντικαταστήσει τον Σταύρο Κοντονή στο υπουργείο Δικαιοσύνης και ήταν προϊστάμενος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ενώ σήμερα είναι διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του κ. Τσίπρα.

Ο Γιώργος Βασιλειάδης ήταν υφυπουργός Αθλητισμού και γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, με το ρεπορτάζ να υποστηρίζει ότι έπαιζε ρόλο «τοποτηρητή» του κ. Παπαγγελόπουλου, ο οποίος είχε -όπως εκμυστηρεύτηκε ο κ. Παππάς στον Σάμπυ Μιωνή στο περίφημο ηχητικό που κανείς δεν έχει διαψεύσει ως τώρα- τη δική του ατζέντα στο υπουργείο, έκανε συναντήσεις με επιχειρηματίες και μεγαλοπαράγοντες δίχως να περνούν από το βιβλίο επισκεπτών του υπουργείου κ.λπ. Κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, αναρωτιούνται αν η αναφορές Μιωνή προς Παππά «Ρώτα τον Γιώργο. Ρώτα τον Γιώργο. Και ο Γιώργος το πιστεύει» ή «Ναι, και όμως! Ο Γιώργος λέει ότι δικές του πληροφορίες λένε ότι οι εισαγγελείς μεταξύ τους που συζητάνε, γιατί κάποιον έχει βάλει εκεί ο Γιώργος, μιλάνε για ισραηλινά conspiracies» αφορούν τον κ. Βασιλειάδη ή κάποιον άλλον Γιώργο, είναι βέβαιοι όμως ότι πρόκειται για στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και της ηγετικής ομάδας του κ. Τσίπρα εκείνη την περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βασιλειάδης είχε -ως γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης- είχε χειριστεί τις λίστες Λαγκάρντ και Φαλτσιανί, η διερεύνηση των οποίων από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ούτε σε μεγάλα «ψάρια» οδήγησε τελικά ούτε σε σημαντικά έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο.

Στον ΣΥΡΙΖΑ «είδαν» την αναφορά των δύο στενών συνεργατών του κ. Τσίπρα ως προειδοποίηση από την πλευρά του κ. Παπαγγελόπουλου, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν έχει κάποιο «διαβολικό αισθητήριο», ούτε βλέπει οράματα αλλά -όπως φέρεται να έκανε και ως υπουργός- έχει… άκρες και ανθρώπους στους διαδρόμους των δικαστηρίων και μπορεί και μαθαίνει τι «παίζει» ή τι πρόκειται να «παίξει».

Είχε προηγηθεί, βεβαίως, η απόφαση του κ. Τσίπρα να αποχωρήσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την ψηφοφορία για την παραπομπή ή μη του κ. Παπαγγελόπουλου, κίνηση που ερμηνεύτηκε με ποικίλους τρόπους. Κάποιοι είπαν ότι ο κ. Τσίπρας φοβήθηκε μήπως έχει διαρροές αν ψήφιζε «όχι» στην παραπομπή, κάποιοι άλλοι ότι με τη στάση της η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ήθελε να νομιμοποιήσει τη διαδικασία αλλά και την επικείμενη απόφαση της πλειοψηφίας.

Υπήρξαν όμως και αυτοί που είδαν στην αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την ψηφοφορία προσπάθεια του κ. Τσίπρα να πάρει αποστάσεις από τον κ. Παπαγγελόπουλο και να στείλει μήνυμα ότι τον στήριξε όσο μπορούσε αλλά από εδώ και στο εξής πορεύεται προς το ειδικό δικαστήριο χωρίς την πολιτική στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πέρα ακόμα και από αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά του να απαλλαχθεί από τον κ. Παπαγγελόπουλο -ο οποίος συνεχίζει να μιλά ως να ταυτίζεται με τον κ. Τσίπρα- θα επιχειρήσει να τον εμφανίσει ως ανήκων στον πολιτικό χώρο της Ν.Δ. και την πολιτική οικογένεια αυτής. Το έκανε ήδη μία φορά με non paper μετά την ψηφοφορία, όταν είχε κάνει λόγο για διαρροές που αφορούν τη «γαλάζια» πολυκατοικία, το έκανε όμως και ο ίδιος ο κ. Παππάς, καθώς όταν πήρε το λόγο στη Βουλή, απευθυνόμενος στα έδρανα της Ν.Δ., είχε πει ότι αυτοί που λένε ότι υπάρχουν και άλλες κασέτες μπορεί να στέλνουν σε εσάς το μήνυμα γιατί υπήρξαν κολλητοί σας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «χρεώσει» πολιτικά τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στη Ν.Δ. -και μάλιστα επί Μητσοτάκη- δεν μπορεί να καταλήξει με επιτυχία, καθώς όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη Ν.Δ. γνωρίζουν τα στοιχειώδη της πολιτικής ανθρωπογεωγραφίας του τόπου.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου