Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Αναστέλλεται η λειτουργία των δικαστηρίων


Εντός της ημέρας αναμένεται η έκδοση της προβλεπόμενης κοινής υπουργικής απόφασης για προσωρινή αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων της χώρας, προς αποφυγή κινδύνου εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού. 

Ειδικότερα, σε εκτέλεση της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τα κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κοροναϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του ( Εφημερίδας της Κυβερνήσεως τεύχος Α΄, φ. 44, της 11.3.2020) αναμένεται η έκδοση της κοινής απόφαση των υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης για την πανελλαδική αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων. Η από 11.3.2020 ΠΝΠ στο άρθρο 11 που αφορά στη λειτουργία των δικαστηρίων αναφέρει:

«Άρθρο 11

Προσωρινή αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών

1. Προς τον σκοπό της αποφυγής κινδύνου εμφάνισης ή και διάδοσης κορωνοϊού COVID-19 που ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, μπορεί να επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής, μερικής ή ολι- κής, αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών δικαστηρίων, καθώς και της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών.

2. Το μέτρο της παρ. 1 επιβάλλεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης, καθώς και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στην περίπτωση των στρα- τιωτικών δικαστηρίων, μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Με όμοια απόφαση ορίζεται και κάθε συναφής και αναγκαία πρόβλεψη για τα ζητήμα- τα αναστολής ή παρέκτασης δικονομικών προθεσμιών, αναστολής ή παράτασης παραγραφών, αναστολής διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης και διενέργειας πλειστηριασμών, παροχής προσωρινής δικαστικής προστασίας, καθώς και για όλα τα λοιπά ζητήματα που αφορούν στο καθεστώς προσωρινής αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών της χώρας».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία όλων των δικαστηρίων και όλων των βαθμών, εκτός από:

1) Τα αυτόφωρα που θα λειτουργήσουν κανονικά,

2) Των υποθέσεων εκείνων που οι κατηγορούμενοι συμπληρώνουν το 18 μήνο, με συνέπεια να αποφυλακιστούν και

3) Των υποθέσεων εκείνων που επέρχεται παραγραφή των αδικημάτων.

Το μέτρο της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων δεν καταλαμβάνει τους δικαστικούς υπαλλήλους και τις γραμματείες των δικαστηρίων, που θα λειτουργούν κανονικά, σύμφωνα με το πλαίσιο που έχει διαγράψει το υπουργείο Εσωτερικών.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου