Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

FAZ: Αρχή του τέλους οι ευρωεκλογές για τον Τσίπρα;



Οι διπλές εκλογές στην Ελλάδα (αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές) και οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ απασχολούν τη γερμανική εφημερίδα FAZ. Που διερωτάται αν οι ευρωεκλογές θα είναι η αρχή του τέλους για τον Αλέξη Τσίπρα.

Θα είναι δύσκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ να καλύψει τη μεγάλη διαφορά με τη ΝΔ στις βουλευτικές, εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, εκτιμά η FAZ.

Κατά τον συντάκτη του άρθρου, η διπλή εκλογική αναμέτρηση της 26ης Μαΐου μπορεί να αποτελέσει την αρχή του τέλους για τον Αλέξη Τσίπρα, εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις.

«Από τις αρχές του 2016 σε όλες τις δημοσκοπήσεις το κόμμα του βρίσκεται πίσω από τη ΝΔ και μάλιστα μέχρι και 10%.  Από την άλλη πλευρά κατάφερε ο Τσίπρας με θαυμαστή δεξιοτεχνία να προστατεύσει το ΣΥΡΙΖΑ από την κονιορτοποίηση. Παρά το γεγονός ότι δεν τήρησε την βασική υπόσχεσή του που τον έφερε το 2015 στην εξουσία, να απελευθερώσει δηλαδή την Ελλάδα από τη δουλεία του χρέους, δεν το εγκατέλειψαν μαζικά οι οπαδοί του. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντικατέστησε το επί δεκαετίες κυρίαρχο ΠΑΣΟΚ ως ηγετική δύναμη».

Στο άρθρο υπάρχουν και δηλώσεις του Αλέξη Ρουτζούνη από την Kapa Research, ο οποίος υποστηρίζει ότι τελευταία λόγω των μέτρων, έχει αυξηθεί κάπως η δημοτικότητά του πρωθυπουργού. «Παρόλα αυτά η διαφορά που χωρίζει το κόμμα του από τη ΝΔ δεν φαίνεται να μπορεί να ξεπεραστεί μέχρι τις βουλευτικές εκλογές» υποστηρίζει ο Γερμανός αρθρογράφος.

«Το παραδέχονται στο παρασκήνιο ακόμη και πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνο τουλάχιστον που θα προσπαθήσουν τώρα είναι να μειώσουν τη διαφορά με την ελπίδα ο Μητσοτάκης να μην συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία για να τον δυσκολέψουν στην αναζήτηση κυβερνητικών εταίρων. Οι εκλογές στις 26 Μαΐου θα αποτελέσουν σημαντική ένδειξη, για το εάν αυτό το εγχείρημα έχει πιθανότητες επιτυχίας. Σε περίπτωση καθαρής νίκης της ΝΔ σε αυτές τις εκλογές, θα μπορεί το κόμμα να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία πιθανότατα και στις βουλευτικές. Σε περίπτωση που η ΝΔ νικήσει τον ΣΥΡΙΖΑ  με αξιοσέβαστη διαφορά, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως να μπορεί κάπως να καλύψει τη διαφορά τους επόμενους μήνες», σημειώνει.


Πηγή: Deutsche Welle


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου