Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Το κράτος παραδόθηκε στο παρακράτος



Στην καρδιά του λεγόμενου «κράτους των Εξαρχείων» εκτυλίχθηκε η επιχείρηση «φιάσκο» του Λιμενικού, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης. Με το κατειλημμένο - «σεσημασμένο» κτίριο στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Ερεσού στα Εξάρχεια, όπου έκαναν έφοδο οι άνδρες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, έχουν συσχετιστεί η άγρια δολοφονία ενός Αιγύπτιου διακινητή ναρκωτικών τον Ιούνιο του 2016, η επιχείρηση εκκένωσης της ΕΛ.ΑΣ. το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου και ένα μυστηριώδες συμβάν με πυροβολισμούς που καταγγέλθηκε το φθινόπωρο του 2018 και αποδόθηκε στις «ναρκομαφίες» της περιοχής.

Το βεβαρημένο ιστορικό του υπό κατάληψη κτίσματος σε συνδυασμό με τις καταθέσεις των στελεχών του Λιμενικού που μετείχαν στην έρευνα της περασμένης Πέμπτης, αξιολογούνται –με αρκετή δυσπιστία– από τους αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, οι οποίοι ανέλαβαν την έρευνα για το πρωτοφανές και μυστηριώδες συμβάν, το οποίο επιτείνει το αίσθημα υποχώρησης του κράτους έναντι των κάθε είδους «μαφιών». 

Ηταν στις αρχές καλοκαιριού του 2016 όταν άγνωστοι είχαν δολοφονήσει στην είσοδο του κτιρίου, στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Ερεσού, έναν Αιγύπτιο διακινητή ναρκωτικών, γνωστό με το ψευδώνυμο «Χαμπίμπι». Ο 36χρονος διακινούσε ναρκωτικά στην πλατεία Εξαρχείων και μερικούς μήνες πριν από τη δολοφονία του είχε έρθει σε βίαιη αντιπαράθεση με ομάδες αναρχικών της περιοχής. Το τελευταίο περιστατικό είχε υπάρξει αφορμή για να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και πορεία αναρχικών στα στενά των Εξαρχείων, κατά τη διάρκεια της οποίας κουκουλοφόροι είχαν κάνει επίδειξη δύναμης υψώνοντας στον αέρα πιστόλια και αυτόματα όπλα που κρατούσαν στα χέρια τους (το σχετικό βίντεο είχε δημοσιευθεί στο Διαδίκτυο). Μερικές ημέρες αργότερα, οι αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας σε συνεννόηση με την τότε ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είχαν πραγματοποιήσει επιχείρηση εκκένωσης του κτιρίου, συλλαμβάνοντας μάλιστα τα τρία άτομα που είχαν βρεθεί στο εσωτερικό του. Μολονότι αρχικά το ακίνητο είχε παραδοθεί στον ιδιοκτήτη του μερικές ημέρες αργότερα άγνωστοι είχαν προχωρήσει στην ανακατάληψή του. Πιο πρόσφατα, τον Σεπτέμβριο του 2018, οι επιβάτες ενός αυτοκινήτου είχαν ανοίξει πυρ στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Ερεσού τραυματίζοντας στο πόδι μια κοπέλα. Το περιστατικό είχε καταγγελθεί από τους ίδιους τους αναρχικούς, που μάλιστα ως απάντηση είχαν την 5η Οκτωβρίου 2018 πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο σημείο. Κείμενο - κάλεσμα που είχε δημοσιευθεί στο Διαδίκτυο ανέφερε: «Μια ακόμα αντικοινωνική - εγκληματική ενέργεια που έρχεται να προστεθεί σε δεκάδες άλλες, όπως ληστείες, ξυλοδαρμοί, δολοφονίες, πυροβολισμοί, απόπειρες βιασμών, ένοπλες απειλές από τις μαφίες και τις συμμορίες που λυμαίνονται την περιοχή».

Είναι στο συγκεκριμένο υπό κατάληψη κτίριο που οι άνδρες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά πραγματοποίησαν έφοδο το βράδυ της Πέμπτης.

Η σύλληψη του Σύρου

Η επιχείρηση έγινε σε συνέχεια της σύλληψης ενός Σύρου, που είχε μόλις επιβιβαστεί σε καράβι της «Blue Star» με προορισμό την Κω, έχοντας στην αποσκευή του 200 γραμμάρια χασίς και μια ζυγαριά ακριβείας. Ο αλλοδαπός προσήχθη και ανακρινόμενος υπέδειξε στους άνδρες του Λιμενικού (για να κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου) ότι είχε προμηθευτεί τα ναρκωτικά από Αιγύπτιο που έμενε στο κτίριο στη Θεμιστοκλέους και Ερεσού. Τα στελέχη της υπηρεσίας κατόπιν συνεννόησης και συνοδεία εισαγγελέα αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν έρευνα στο σπίτι, δίχως ωστόσο να έχουν γνώση του «βεβαρημένου» ιστορικού του και χωρίς να ζητήσουν έγκαιρα τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. ή των Κλιμακίων Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ) του Λιμενικού. Αντ’ αυτού επικοινώνησαν με το Α.Τ. Εξαρχείων και την Αμεση Δράση χωρίς πάντως να εξασφαλίσουν τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα, στελέχη της ΓΑΔΑ και της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής υπογράμμιζαν σε όλους τους τόνους την Παρασκευή ότι δεν ενημερώθηκαν για όσα συνέβαιναν στα Εξάρχεια παρά μόνο όταν ήταν ήδη πολύ αργά.

Ως προς το χρονικό των γεγονότων από τις μαρτυρίες των στελεχών του Λιμενικού που βρέθηκαν στο σημείο προκύπτουν τα εξής: Εξι ή επτά άτομα μπήκαν στο κτίριο και ένας ή δύο έμειναν απέξω σε ρόλο παρατηρητών. Οι πρώτοι εντόπισαν και συνέλαβαν δύο γυναίκες, μια Ελληνοαυστραλή και μια υπήκοο Συρίας, ενώ κατάσχεσαν σακούλες με χασίς, μια ζυγαριά ακριβείας αλλά και ένα πιστόλι Glock. Οσο η έρευνα στο εσωτερικό βρισκόταν σε εξέλιξη, οι αξιωματούχοι που βρίσκονταν απέξω ειδοποίησαν τους συναδέλφους τους ότι έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται άτομα που κινούνταν ύποπτα και έχουν απειλητικές διαθέσεις. Βγαίνοντας, τα στελέχη του Λιμεναρχείου ήρθαν πράγματι αντιμέτωπα με άνδρες που είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους με κουκούλες full face, φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα και είχαν στραμμένα εναντίον τους τουλάχιστον τρία πολεμικά τουφέκια καλάσνικοφ και πιστόλια. Σύμφωνα μάλιστα με λεπτομερείς περιγραφές των ανδρών του Λιμενικού, οι κουκουλοφόροι που μάλιστα φέρονται να χρησιμοποίησαν δύο οχήματα τύπου βαν για να προσεγγίσουν και να διαφύγουν από το σημείο κόλλησαν το πιστόλι στον κρόταφο ενός από αυτούς, αρπάζοντας από τα χέρια του τη μία από τις γυναίκες που είχαν συλληφθεί.

Οι άνδρες του Λιμεναρχείου κατάφεραν να απομακρύνουν από το σημείο τον εισαγγελέα, τη μία από τις δύο κατηγορούμενες και τα κατασχεμένα ναρκωτικά.

Τους μαχαίρωσαν

Δύο από τα στελέχη της ομάδας ωστόσο, εγκλωβίστηκαν στο σημείο και δέχτηκαν χτυπήματα σε διάφορα σημεία του σώματός τους ακόμα και με μαχαίρι. Τους άρπαξαν τα τσαντάκια με τις υπηρεσιακές ταυτότητες και τα όπλα τους και μόνο μετά τη λήξη του περιστατικού μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στο Ναυτικό Νοσοκομείο. Τα παραπάνω έχουν αποτυπωθεί σε ενημερωτικό δελτίο για το συμβάν που συνέταξε το Κεντρικό Λιμεναρχείο και στο οποίο γίνεται συγκεκριμένα αναφορά σε «πληθώρα ανδρών, τουλάχιστον πενήντα, οι οποίοι κρατούσαν τυφέκια τύπου ΑΚ-47 (καλάσνικοφ), πιστόλια διαφόρων διαμετρημάτων και ρόπαλα και τους σημάδευαν με απειλητικές προθέσεις». Για την υπόθεση διετάχθη ΕΔΕ από το Αρχηγείο του Λιμενικού, ενώ στο εσωτερικό του σώματος μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής έδιναν κι έπαιρναν οι συζητήσεις για τις επιχειρησιακές ευθύνες του επικεφαλής της υπηρεσίας.

Στο μικροσκόπιο της Κρατικής Ασφάλειας

Παράλληλη έρευνα για το συμβάν ανετέθη στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ. Οι άνδρες του Λιμενικού που ήσαν παρόντες στην επιχείρηση έδιναν την Παρασκευή κατάθεση στα στελέχη της Ασφάλειας αναφορικά με όσα εκτυλίχθηκαν ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα στα Εξάρχεια. Μάλιστα, από το περιεχόμενο της κατάθεσης του εισαγγελέα και την παράλληλη έρευνα της Αστυνομίας προέκυπτε ότι η ομάδα των Λιμενικών έφτασε στην οδό Ερεσού στις 8.20 μ.μ. και τηλεφώνησε στην ΕΛ.ΑΣ. 18 λεπτά αργότερα και ενώ στο σημείο είχαν ήδη αρχίσει να συγκεντρώνονται άτομα. Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εμφανίζονταν επιφυλακτικά ως προς την ακριβή περιγραφή των γεγονότων από τους άνδρες του Λιμενικού. Ως πιθανότερο μάλιστα σενάριο προέκριναν οι κουκουλοφόροι να ήταν μέλη «ναρκομαφίας», που στο άκουσμα της είδησης ότι γίνεται έρευνα στο υπό κατάληψη κτίριο έσπευσαν πάνοπλοι στο σημείο για να διαφυλάξουν τα ναρκωτικά και να απελευθερώσουν την Ελληνοαυστραλή ύποπτη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου