Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Ντόρα - Σταικούρας : Σημαντικές αποκλίσεις στην επίτευξη στόχων εκτέλεσης προϋπολογισμού φορέων Γενικής Κυβέρνησης



Η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο Τομεάρχης Οικονομικών, βουλευτής Φθιώτιδας, κ.Χρήστος Σταϊκούρας, αναφορικά με τις σημαντικές αποκλίσεις στην επίτευξη στόχων εκτέλεσης προϋπολογισμού φορέων Γενικής Κυβέρνησης, κατέθεσαν σήμερα ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:

«Σημαντικές αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού τους παρουσιάζουν ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Συγκεκριμένα, για το πρώτο εξάμηνο του 2018, 25 από τους 119 φορείς -ποσοστό 21%- που καταθέτουν στοιχεία παρουσιάζουν απόκλιση άνω του 10% σε σχέση με τον στόχο του εξαμήνου. Μεταξύ αυτών είναι Πανεπιστήμια, το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο ΕΟΤ, ο ΟΑΣΘ, τα ΕΑΣ ΑΕ και το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας. 

Είναι, δε, εξόχως ανησυχητικό το γεγονός ο εκτροχιασμός που παρατηρείται αποδίδεται σε γενικές και ασαφείς αιτίες αναιρώντας έτσι  το νόημα που έχει η παρακολούθηση εκτέλεσης των προϋπολογισμών τους. Με αυτά ως δεδομένα αλλά και λόγω της σημασίας που έχει η πιστή τήρηση του προϋπολογισμού για να αποφευχθεί η εφαρμογή επιπλέον μέτρων λιτότητας, η Νέα Δημοκρατία θέτει πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με τις αποκλίσεις που καταγράφονται: 

1. Ποια είναι αναλυτικά, ανά αποκλίνοντα φορέα, η αιτιολόγηση των παρατηρούμενων αποκλίσεων και ποιες οι παρεμβάσεις/ενέργειες που έχουν αναληφθεί από αυτόν για τη διόρθωσή τους, όπως προβλέπει η νομοθεσία; 

2. Υπάρχουν φορείς που, παρά το γεγονός ότι αποκλίνουν από τη στοχοθεσία, δεν αιτιολογούν επαρκώς τις αποκλίσεις ή/και δεν αναλαμβάνουν την υλοποίηση διορθωτικών παρεμβάσεων; 

3. Ποιες είναι οι ενέργειες του Υπουργείου Οικονομικών για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας σε φορείς που παρουσιάζουν μη επαρκώς αιτιολογημένες αποκλίσεις από τη στοχοθεσία ή/και δεν αναλαμβάνουν την υλοποίηση διορθωτικών παρεμβάσεων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία;» 

Κατεβάστε το πλήρες κείμενο της Ερώτησης εδώ.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου