Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Φίλης για υπερταμείο: Συνιστά επισφράγιση ότι η χώρα μας είναι αποικία χρέους



Για άλλη μια φορά ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης εμφανίστηκε σε άλλο μήκος κύματος από αυτό που εκπέμπεται, διατυπώνοντας τον προβληματισμό του για την «επόμενη μέρα» της εξόδου από το μνημόνιο, αφού, όπως είπε, «η αναγκαία υπέρβαση της λιτότητας προϋποθέτει κινήσεις εντός και εκτός Ελλάδας». 

Μάλιστα αναφερθείς στην μείωση των εισοδημάτων που θα υποστούν συνταξιούχοι και μισθωτοί από την περικοπή των συντάξεων (το 2019) και την μείωση του αφορολόγητου (το 2020), είπε ότι υπάρχουν αντίμετρα τα οποία όμως δεν αφορούν αυτούς που θα πληγούν από τα μέτρα αυτά.

«Ο φορολογούμενος και ο συνταξιούχος δεν θα είναι αυτός που θα πάρει από τα αντίμετρα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερθείς στα πλεονάσματα ύψους 3,5% είπε ότι «φεύγουν από την Ελλάδα και πάνε για τον δημόσιο δανεισμό». 

Όσον αφορά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τόνισε ότι «χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρξει πρόγραμμα ανάπτυξης». Επίσης, σχολίασε ότι «χωρίς ρύθμιση του χρέους, όχι παράταση, είναι δύσκολο να υπάρξουν μεγάλες επενδύσεις», ενώ διερωτήθηκε σχετικά με την μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων ποιες αφορά: τις μικρές ή τις μεγάλες επιχειρήσεις. «Πέρυσι ψηφίσαμε τα μέτρα (για συντάξεις και αφορολόγητο) με ένα σκεπτικό. Φέτος αυτό δεν ισχύει. Διαψεύστηκε το ΔΝΤ», είπε ο κ. Φίλης διερωτώμενος πότε θα το συζητήσουμε αυτό, ενώ τάχθηκε υπέρ των μονομερών ενεργειών εφόσον το επιτρέπει η οικονομία μας. 

Σχετικά δε με το Υπερταμείο δήλωσε ότι «συνιστά επισφράγιση ότι η χώρα μας είναι αποικία χρέους. Δεν είναι μια επιλογή που κάνουμε εμείς, μας επιβάλλεται», συστήνοντας: «Πρέπει σε μια πιο σύντομη προοπτική να διεκδικήσουμε την κατάργηση αυτής της αντίληψης». Όπως είπε εξάλλου, «τελούμε υπό μια πολύ δύσκολη πραγματικότητα». «Δεν υπερηφανευόμαστε (για τα μέτρα). Μας επιβλήθηκαν, κάναμε ότι μπορούσαμε για να τα αντισταθμίσουμε», ενώ αναφερθείς στην κατάσταση του Τύπου στην χώρα μας κάλεσε την κυβέρνηση να τον ενισχύσει.


Σταυρόπουλος Λάμπρος
ΤΟ ΒΗΜΑ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου