Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Για Ιούνιο μετατίθενται οι αποφάσεις για το χρέος, μικρό περιθώριο για ΔΝΤ



Τυχόν μετάθεση των αποφάσεων για το χρέος στενεύει τα χρονικά περιθώρια για πλήρη ένταξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στο Eurogroup του Ιουνίου παραπέμπουν οι εταίροι τις αποφάσεις για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους, εντείνοντας τα ερωτήματα για την δυνατότητα χρηματοδοτικής συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Μνημόνιο.

Στην επίσημη ατζέντα για την ευρω-ομάδα της Πέμπτης σημειώνεται πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης «θα συνεχίσουν τις συζητήσεις για τη στρατηγική» σχετικά με το χρέος, χωρίς να γίνεται κάποια αναφορά σε λήψη αποφάσεων.

Η ατζέντα προβλέπει ακόμα πως το Eurogroup θα αποφασίσει τον Ιούνιο για «όλα τα στοιχεία που θα διασφαλίσουν την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα έως τον Αύγουστο».

Ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε βέβαιος ότι όλες οι αποφάσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, θα ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ανεξάρτητα με το αν θα συμμετάσχει τελικά το ΔΝΤ με χρηματοδότηση ή όχι.

Η μετάθεση των αποφάσεων για το χρέος στενεύει τα χρονικά περιθώρια για πλήρη ένταξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς ο οργανισμός προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι εκκρεμότητες θα πρέπει να διευθετηθούν έως το Eurogroup της Πέμπτης προκειμένου να υπάρχει επαρκής χρόνος για συμμετοχή του στο Μνημόνιο.

Οι κανόνες του ΔΝΤ προβλέπουν ότι δεν μπορεί να εκταμιεύσει χρήματα εάν δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς τουλάχιστον μια αξιολόγηση – που συνήθως ισοδυναμεί με τρεις μήνες. Το πρόγραμμα του Ταμείου, που προβλέπει νέα δάνεια 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκπνέει στο τέλος Αυγούστου, και για την ώρα έχει ενεργοποιηθεί μόνο επί της αρχής.

Σχετικά με το ΔΝΤ, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε «κρίσιμες» μέρες, καθώς τα χρονικά περιθώρια για τη λήψη της απόφασης για την ενεργοποίηση του προγράμματός του με την Ελλάδα είναι στενά.

«Εργαζόμαστε προκειμένου να καταστήσουμε την ενεργοποίηση του προγράμματος εφικτή. Όπως είναι γνωστό αυτό εξαρτάται από τα μέτρα για το χρέος. Θα έχουμε μια πιο ουσιώδη συζήτηση για το χρέος την Πέμπτη και θα δούμε», σημείωσε η πηγή.



Πηγή: skai.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου