Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

110 χρόνια Παναθηναϊκός: Ο Κεφαλλονίτης ιδρυτής του


110 χρόνια ζωής συμπληρώνει σήμερα 3 Φεβρουαρίου, ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος (ΠΑΟ). Αυτό που δεν ξέρετε είναι ότι ιδρυτής του ήταν ένας Κεφαλλονίτης, ο Γεώργιος Καλαφάτης.

Ο δαιμόνιος Κεφαλλονίτης έδωσε σάρκα και οστά στον «σύλλογο μεγάλο» και το «τριφύλλι» αποτελεί μέχρι σήμερα τρόπο ζωής για εκατομμύρια «αιώνια πιστούς» σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου. Ο ιδρυτής του «τριφυλλιού» άφησε τη τελευταία του πνοή στο Ναυτικό νοσοκομείο Αθηνών σε ηλικία 74 ετών, ωστόσο η εικόνα και η μορφή του παραμένει ζωντανή στη μνήμη όλων των παναθηναϊκών οπαδών μέχρι και σήμερα.

Γεννημένος στα Εξάρχεια στις 17 Μαρτίου 1890, ο Γιώργος Καλαφάτης έμελλε να γίνει ο άνθρωπος ο οποίος θα δημιουργούσε μια από τις κορυφαίες ομάδες στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Ο Καλαφάτης ανήκε σε μια οικογένεια με άλλα πέντε αδέλφια, έναν μεγαλύτερο αδελφό και τέσσερις αδελφές, και παρά τις δυσκολίες της εποχής κατάφερε να σπουδάσει στη «Γυμναστική Σχολή» αλλά και να ακολουθήσει σπουδαία καριέρα στο Πολεμικό Ναυτικό.

Η ζωή του…

Το 1916 ολοκληρώθηκαν οι σπουδές του ιδρυτή του Παναθηναϊκού, όπως αναφέρεται στο βιβλίο «Γιώργος Καλαφάτης, ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού», στη «Γυμναστική Σχολή». Ο ίδιος διορίστηκε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους στο γυμνάσιο Μεσολογγίου αλλά ουδέποτε ακολούθησε αυτή τη διαδρομή.

Τον Φεβρουάριο του 1917 προτίμησε να δεχθεί τη θέση στου διδασκάλου της γυμναστικής στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Παράλληλα, έχει αρχίσει σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίες γίνονταν επί πληρωμή εκείνη την εποχή, τις οποίες και κατάφερε να ολοκληρώσει μπαίνοντας στη συνέχεια στο στράτευμα. Πήρε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους και στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αποστρατεύτηκε με το βαθμό του υποναυάρχου.

Από τον Ιούλιο του 1929 ο Γιώργος Καλαφάτης ήταν πλέον παντρεμένος, με τη σύζυγό του Βασιλική, ζώντας τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του σε ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη. Ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού έφυγε από τη ζωή στις 19 Φεβρουαρίου 1964, στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, από καρδιακή πάθηση.

Ο αθλητισμός και ο Παναθηναϊκός…

Ο Καλαφάτης από τα 15 του είχε ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Ξεκίνησε να ασχολείται στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο, ο οποίος ήταν ο κραταιός της εποχής και ο πλησιέστερος στην περιοχή που ζούσε, ενώ είχε αρχίσει να εκδηλώνει ιδιαίτερη αγάπη για το ποδόσφαιρο. Το γεγονός όμως πως στον σύλλογο των «ολυμπιονικών» δεν έβλεπαν με πολύ καλό μάτι το νέο αυτό άθλημα, τον ανάγκασαν να αποχωρήσει γρήγορα από τους κόλπους του.

Στις 3 Φεβρουαρίου 1908, με τον αδερφό του Αλέξανδρο να του παρέχει απόλυτη στήριξη, σε μια συγκέντρωση που οργάνωσε στο Πολύγωνο, αποφάσισε την ίδρυση ενός νέο σωματείου που θα έχει ως κύριο άθλημά του το ποδόσφαιρο. Αυτό ήταν. Ο Παναθηναϊκό είχε μπει στις ράγες. Έστω και με το όνομα «Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών» ως το 1924 που πήρε την μετέπειτα ονομασία του.

Με τον Καλαφάτη να είναι στην ηγεσία του, ο Παναθηναϊκός άρχισε να πρωτοπορεί σε όλα τα επίπεδα. Ο ίδιος ήταν και αθλητής ως τις αρχές της δεκαετίας του ’20, ενώ ακολούθησε η πορεία του ως διοικητικός παράγοντας του συλλόγου. Ο ίδιος εκπροσώπησε την Ελλάδα σε πολλούς διεθνείς αγώνες ενώ πρωτοστάτησε στη δημιουργία σύγχρονων, για την εποχή, συνθηκών για να παίζεται το ποδόσφαιρο.

Το 1919 κατά την παρουσία του μάλιστα στους Πανσυμμαχικούς Αγώνες στο Παρίσι «γνωρίστηκε» με το μπάσκετ. Με την επιστροφή στου στην Ελλάδα φρόντισε να δημιουργηθεί και το αντίστοιχο τμήμα στον Παναθηναϊκό. Παράλληλα, από τη γαλλική πρωτεύουσα ο Καλαφάτης προμηθεύτηκε αθλητικό υλικό για τον Παναθηναϊκό και έφερε νέες ποδοσφαιρικές στολές για την ομάδα του. Όλη του τη ζωή ουσιαστικά την πέρασε στην υπηρεσία του αθλητισμού και του Παναθηναϊκού, που σήμερα τιμά τη μνήμη του, ενώ μετονόμασε το νέο αθλητικό κέντρο του ποδοσφαιρικού τμήματος σε «Γεώργιος Καλαφάτης», διατηρώντας ζωντανό τον ιδρυτή του συλλόγου, που έδωσε νόημα στη ζωή εκατομμυρίων οπαδών.



Πηγή: leoforos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου