Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Σεβασμός στην Αγία Σοφία - Να επαναλειτουργήσει η Σχολή της Χάλκης




Την ιστορική και θρησκευτική σημασία της Αγίας Σοφίας αλλά και της Σχολής της Χάλκης, επισημαίνει σε έκθεση του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καλώντας μάλιστα Τούρκους αξιωματούχους να προχωρήσουν στην επαναλειτουργία της δεύτερης.

Oπως αναφέρεται στην έκθεση του υπουργείου για τις θρησκευτικές ελευθερίες, την οποία επικαλείται το mignatiou.com, «Ο Αμερικανός Πρέσβης και ο Γενικός Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη έθεσαν το θέμα της ιστορικής σημασίας της Αγίας Σοφίας και της εξαιρετικής σημασίας, ως συμβόλου ειρηνικής συνύπαρξης και ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ θρησκειών, στις συναντήσεις τους με κυβερνητικούς αξιωματούχους».

Σημειώνεται δε στην έκθεση πως «η τουρκική κυβέρνηση συνέχισε να μην αναγνωρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως ηγέτη των 300 εκατομμυρίων ορθόδοξων χριστιανών στον κόσμο, επιμένοντας στη θέση της ότι δεν υπήρχε καμία νομική υποχρέωση (για να το πράξει). Η θέση της κυβέρνησης παρέμεινε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν ήταν «οικουμενικός», αλλά μόνο ο θρησκευτικός ηγέτης του πληθυσμού της ελληνορθόδοξης μειονότητας της χώρας».

Τέλος, σχετικά με την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης το Στέιτ Ντιπάρτμέντ αναφέρει ότι : «Σε συναντήσεις στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κάλεσε κυβερνητικούς αξιωματούχους της Τουρκίας να ανοίξουν εκ νέου την Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ, σε συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ σχετικά με αυτό το ζήτημα».



Πηγή : kathimerini.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου