Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Βρούτσης: Υπουργός Οικονομικών και πρωθυπουργός εξέθεσαν τη χώρα




«Ο υπουργός Οικονομικών και ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξέθεσαν τη χώρα», υποστηρίζει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης αναφερόμενος στην επιστολή Τσακαλώτου.

Μιλώντας για τον «κόφτη» ο Γιάννης Βρούτσης αναφέρει ότι θεσμοθετήθηκε, για πρώτη φορά, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και υπογραμμίζει ότι αυτό που αποτελεί νέο στοιχείο είναι ότι η κυβέρνηση ταυτοποιεί για πρώτη φορά επίσημα την εφαρμογή του «κόφτη» στις συντάξεις. Εκτιμά ότι το 2017 θα λειτουργήσει και άλλος «κόφτης» στις κύριες συντάξεις.

Ερωτηθείς για τη στάση της ΝΔ στο βοήθημα προς τους συνταξιούχους, ο Γιάννης Βρούτσης υποστηρίζει ότι «η ΝΔ είπε ναι στο βοήθημα και όχι στον τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ για τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά λέει ότι « η ΝΔ πέτυχε τη διατήρησή του σε όλες τις διαπραγματεύσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ το παρέδωσε σε “συσκευασία δώρου”».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Γιάννης Βρούτσης στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο εκτιμά ότι «η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Γιάννη Βρούτση στην Ευτυχία Αδηλίνη.

Κύριε Βρούτση, γιατί η επιστολή Τσακαλώτου στους θεσμούς προκάλεσε τέτοια αντίδραση; Επί της ουσίας, ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι «η κυβέρνηση παραμένει συμμορφωμένη με τις δεσμεύσεις του μνημονίου».

«Επί της ουσίας ο υπουργός Οικονομικών αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εξέθεσαν τη χώρα. Δεν πρόκειται για μια απλή επιστολή που επιβεβαιώνει την προσήλωση της κυβέρνησης στους στόχους του μνημονίου, αλλά για μια ταπεινωτική επιστολή, μέσω της οποίας η κυβέρνηση ζητά συγγνώμη επειδή δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα, καθώς και ότι δεν θα επαναλάβει ξανά το ίδιο λάθος. Μάλιστα, απευθύνεται και σε όλους τους υπουργούς οικονομικών του Eurogroup, διαμέσου του προέδρου Ντάισελμπλουμ, ώστε να λάβουν όλοι γνώση για τη δήλωση μετάνοιας της ελληνικής κυβέρνησης. Δυστυχώς, για την Ελλάδα τέτοιες ενέργειες, πλήττουν το κύρος και την αξιοπιστία ολόκληρης της χώρας».

Η δέσμευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την ενεργοποίηση του «κόφτη» σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι, δεν είχε ήδη ληφθεί και απλώς επαναλήφθηκε;

«Σε καμία περίπτωση! Για πρώτη φορά διαμέσου της επιστολής της κυβέρνησης εμφανίζονται δυο νέα στοιχεία, τα οποία μέχρι σήμερα η κυβέρνηση κατηγορηματικά αρνιόταν ότι θα συμβούν. Από τη μια έχουμε τη ρητή δέσμευσή της για πλεόνασμα 3,5% -το 2018- γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε ήδη συμφωνήσει και την ίδια ώρα προκλητικά το αμφισβητούσε λέγοντας συνειδητά ψέματα στον ελληνικό λαό. Από την άλλη ο δημοσιονομικός μηχανισμός του «κόφτη», πράγματι θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτό, όμως, που αποτελεί νέο στοιχείο είναι ότι η κυβέρνηση ταυτοποιεί για πρώτη φορά επίσημα την εφαρμογή του “κόφτη” στις συντάξεις».

Βλέπετε να ενεργοποιείται ο «κόφτης» στις συντάξεις το 2017, με βάση τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα ληφθούν αντισταθμιστικά στον τομέα των δαπανών για συντάξεις αν δεν επιτευχθεί ο στόχος;

«Η αξιολόγηση της επίτευξης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα με βάση και τη δέσμευση της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, όταν θα οριστικοποιηθούν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Τότε θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε στα σίγουρα αν θα επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 0,5%, καθώς και αν θα υπάρχει το απαραίτητο “μαξιλάρι ασφαλείας”, ώστε να μην ενεργοποιηθεί ο “κόφτης” στις συντάξεις. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι για τους στόχους του 2017 και 2018 όπου η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος “σκαρφαλώνει” στο 1,75% και 3,5% αντίστοιχα, η ενεργοποίηση του “κόφτη” στις συντάξεις είναι κάτι παραπάνω από πιθανή».

Ποιες είναι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό καθεστώς το 2017 και τι σημαίνει για τους πολίτες;

«Το 2017 πράγματι θα λειτουργήσει ένας άλλος “κόφτης” στις κύριες συντάξεις. Πρόκειται για τον “κόφτη” του Νόμου “ΣΥΡΙΖΑ-Κατρούγκαλου” (Ν.4387/2016). Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν έδωσε αυτά που υποσχέθηκε στους συνταξιούχους, αντίθετα υιοθέτησε απόλυτα όλες τις προσαρμογές που συντελέστηκαν στο ασφαλιστικό του 1ου και του 2ου μνημονίου και προχώρησε σε νέες άδικες και αχρείαστες μειώσεις με το 3ο μνημόνιο. Υπήρχαν, όμως, και χειρότερα καθώς σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο από 12/5/2016 όλες οι νέες συντάξεις που θα εκδοθούν θα είναι μεσοσταθμικά επιπλέον 25% χαμηλότερες. Ουσιαστικά το νέο σύστημα δημιουργεί συνταξιούχους δυο ταχυτήτων, ενώ ταυτόχρονα επιβάλλει τις μεγαλύτερες μειώσεις που πραγματοποιήθηκαν ποτέ στην απονομή των συντάξεων. Παράλληλα, η έκδοση της υπουργικής εγκυκλίου (α.π.Φ.80000/νηθ.60271/2195-23/12/2016) του υπουργείου Εργασίας για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων επιβεβαιώνει ότι εφεξής οι συντάξεις θα ξεκινούν από 413,07 ευρώ, ενώ όσες είναι στα 1.000 ευρώ θα είναι πλέον μετρημένες στα δάχτυλα. Δυστυχώς, το νέο ασφαλιστικό σύστημα ΣΥΡΙΖΑ ενσωματώνει αδικίες και αντι-ασφαλιστικές αρχές, διαμέσου των νέων συντελεστών αναπλήρωσης, με αποτέλεσμα να αυτοϋπονομεύεται. Δημιουργεί αντικίνητρα στον ασφαλισμένο για την παραμονή του στην εργασία μετά το 25ο έτος, ενώ οι εξοντωτικές εισφορές που επιβάλλονται και η μετατροπή του συστήματος από ασφαλιστικό σε προνοιακό, δημιουργούν τεράστιες ανισότητες και αδικίες, με αποτέλεσμα να αποτελούν ισχυρά κίνητρα για φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή και αδήλωτη εργασία. Γεγονός που θα έχει δραματικές επιπτώσεις στα έσοδα των Ταμείων και κατ’ επέκταση του Κράτους. Το χειρότερο δε, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ “σκοτώνει” την ελπίδα και το όνειρο του Έλληνα να εργαστεί και να δημιουργήσει!»

Με ποιο σκεπτικό, όμως, η ΝΔ είπε «ναι» στον ΦΠΑ στα νησιά και «παρόν» στο βοήθημα στους συνταξιούχους;

«Η Ν.Δ. με τη στάση της είπε ναι στο βοήθημα και όχι στον τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζω ότι η αρχική μας θέση ήταν να ψηφίσουμε, τονίζοντας όμως ότι δεν είμαστε ίδιοι με το ΣΥΡΙΖΑ που δεν ψήφισε τα 500 εκατ. ευρώ (κοινωνικό μέρισμα) για τους αδύναμους, που έδωσε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014. Από την άλλη, προειδοποιήσαμε την κυβέρνηση ότι η συγκεκριμένη ενέργεια θα έπρεπε να είναι σε συνεννόηση με τους εταίρους -όπως προβλέπει η συμφωνία- ώστε να μην κινδυνεύσει το κλείσιμο της αξιολόγησης και να μην μπει η οικονομία σε τροχιά αβεβαιότητας. Το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, κερδήθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή με την είσοδο της Ελλάδος στην τότε ΕΟΚ, ως αντιστάθμισμα της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας και του αυξημένου κόστους ζωής στο βιοτικό επίπεδο των νησιωτών. Σε όλες τις διαπραγματεύσεις η Ν.Δ. πέτυχε τη διατήρηση του. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ το παρέδωσε την επόμενη κιόλας ημέρα σε “συσκευασία δώρου”. Το οικονομικό πλήγμα για τους νησιώτες και τη νησιωτική Ελλάδα είναι τεράστιο. Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είπαν ψέματα και πρόδωσαν τους νησιώτες παραδίδοντας το μοναδικό υπέρ τους ευεργέτημα».

Πιστεύετε ότι θα κλείσει η β΄ αξιολόγηση ή είναι πιο πιθανό το σενάριο των πρόωρων εκλογών;

«Αυτό που πιστεύω είναι ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα, προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία. Το γνωρίζουν πλέον όλοι. Η καρέκλα πάνω απ’ όλα με κάθε τίμημα! Η δεύτερη αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει ήδη από το Νοέμβριο του 2016. Δυστυχώς, ο λαϊκισμός και οι παλινωδίες της κυβέρνησης την κρατούν ακόμη ανοιχτή. Τα capital control συνεχίζονται, στην ποσοτική χαλάρωση (QE) δεν μπήκαμε και η οικονομία εξακολουθεί να συρρικνώνεται και να βρίσκεται σε τέλμα. Λαμβάνοντας υπόψη την παραπάνω κακή εικόνα, το καλύτερο για τον τόπο θα ήταν να προχωρήσουμε άμεσα σε εκλογές. Εκλογές που όποτε και αν γίνουν θα τις κερδίσει η Ν.Δ.!»

Κύριε Βρούτση, εκτιμάτε ότι έρχονται καινούργια μέτρα;

«Δεν είναι θέμα μόνο δικής μου εκτίμησης, αλλά της ίδιας της οικονομικής πραγματικότητας που βιώνουμε. Δηλαδή, των δεσμεύσεων και των δημοσιονομικών στόχων που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση. Ήδη στον προϋπολογισμό του 2017 προβλέπονται 2,5 δις ευρώ νέοι φόροι, καθώς και εξοντωτικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Εκτός από τα παραπάνω, η κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής έχει ανακοινώσει την αναγκαιότητα για λήψη μέτρων ύψους 700 εκατ. ευρώ για το 2018. Επιπλέον, με μια σειρά από έγγραφα που παρουσίασα πρόσφατα (ESM, European Commission), φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνεπώς, η λήψη νέων μέτρων είναι βέβαιη. Αυτό που δεν γνωρίζουμε και που καλείται η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει είναι ποια είναι αυτά τα μέτρα και ποιο το τελικό ύψος τους».

Τι θα κάνει η ΝΔ στην περίπτωση που η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή νέα μέτρα και ζητά αυξημένη πλειοψηφία με 180 ψήφους;

«Πολύ απλά θα τα ψηφίσει μόνη της και θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές! Αρκετά ο ελληνικός λαός πληρώσε το λαϊκισμό και τις παλινωδίες της, την ανικανότητα και τα ψέματά της. Ήδη οι Έλληνες φορολογούμενοι έχουν πληρώσει ακριβά το τίμημα, 9 δις ευρώ μέτρα. Και όλα αυτά επειδή μεσολάβησε η καταστροφική διαπραγμάτευση του 1ου εξαμήνου του 2015. Όμως, ο κόμπος έφτασε στο χτένι για όλους τους Έλληνες, άνεργους, συνταξιούχους, εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Τα ψεύτικα διλήμματα και ο διχασμός που επιδιώκει έγιναν αντιληπτά και δεν πουλάνε πια. Δεν πείθουν κανέναν! Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια δύναμη ευθύνης που θα αναλάβει το τιμόνι της διακυβέρνησης με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και σαφή προσανατολισμό. Μια κυβέρνηση που θα ενώνει και δεν θα διαιρεί τους Έλληνες. Μόνο η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορούν να εγγυηθούν όλα τα προηγούμενα».


Πηγή : mikrometoxos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου