Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Κυριάκος προς Τσίπρα: Θα σας γίνουν μπούμερανγκ τα θεσμικά τερτίπια με τον εκλογικό νόμο



«Η εμπιστοσύνη κερδίζεται μόνο αν οι πολιτικοί μιλήσουν τη γλώσσα της αλήθειας αντί να καταφεύγουν σε δήθεν θεσμικές παρεμβάσεις που μόνο σκοπό έχουν τη διαχείριση της επερχόμενης εκλογικής ήττας», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στο συνέδριο του Economist

Eμμεσο, πλην σαφές προειδοποιητικό μήνυμα προς την κυβερνητική ηγεσία ότι τα θεσμικά τερτίπια με τον εκλογικό νόμο θα γίνουν μπούμερανγκ έστειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση που θα έχει το απόγευμα (στις 18.00) στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.    

«Οι μεγάλες θεσμικές παραβάσεις απαιτούν μία σοβαρή προϋπόθεση: Να μην γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης για την επίτευξη εφήμερων κομματικών κερδών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα του συνεδρίου του Economist. 

«Σε όσους επιχειρήσουν να πράξουν ακριβώς αυτό θα έδινα μια συμβουλή: Η κοινωνία είναι πολύ υποψιασμένη και μπορεί να διαγνώσει αμέσως τα πραγματικά κίνητρα πίσω από τέτοιες πρωτοβουλίες», είπε αμέσως μετά ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος έκανε ακόμη πιο συγκεκριμένη την προειδοποίησή του προς την κυβέρνηση, συμπληρώνοντας:

«Εξάλλου, το πιο σημαντικό στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι η αποκατάσταση σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Και η εμπιστοσύνη κερδίζεται μόνο αν οι πολιτικοί μιλήσουν τη γλώσσα της αλήθειας αντί να καταφεύγουν σε δήθεν θεσμικές παρεμβάσεις που μόνο σκοπό έχουν τη διαχείριση της επερχόμενης εκλογικής ήττας».

Με αυτή ακριβώς την προσέγγιση, κατά πληροφορίες, θα περάσει ο κ. Μητσοτάκης το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου. Και, όπως αναφέρουν πηγές από τη Συγγρού, θα επαναλάβει προς τον κ. Τσίπρα τη διαφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, καθώς θεωρεί ότι δεν ο πολιτικά κατάλληλος χρόνος για να ανοίξει ένα τέτοιο ζήτημα. 

Πεποίθηση άλλωστε της γαλάζιας ηγεσίας είναι ότι, όπως καταγράφεται σε όλες οι δημοσκοπήσεις οι συσχετισμοί δυνάμεων στην κοινωνία έχουν αλλάξει και όποτε και αν γίνουν οι εκλογές θα τις κερδίσει η ΝΔ. Γι΄ αυτό υποστηρίζουν ότι οι φημολογούμενες αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση έχουν ως μοναδικό στόχο να στερήσουν την αυτοδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις προσεχείς κάλπες.

Ο κ. Μητσοτάκης θα ξεκαθαρίσει στον κ. Τσίπρα ότι το κόμμα του τάσσεται κατά των αλλαγών του εκλογικού συστήματος που οδηγούν σε ακυβερνησία και θα καταψηφίσει τις κυβερνητικές προτάσεις, με εξαίρεση, ίσως, την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών. Στοίχημα, πάντως, για την αξιωματική αντιπολίτευση αποτελεί να μην απομονωθεί από τα άλλα κόμματα και να επιβεβαιωθεί η εκτίμηση που κάνουν πολλά στελέχη της ότι δεν θα επιτευχθεί πλειοψηφία των 200 βουλευτών για να ισχύουν στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση οι όποιες αλλαγές προωθήσει, εν τέλει η κυβέρνηση. 

Σε αντίθεση, ωστόσο, με τον εκλογικό νόμο που δεν θέλει να αλλάξει, ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιμείνει ότι μπορεί με γρήγορους ρυθμούς η παρούσα Βουλή να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διαδικασίες ώστε η επόμενη να είναι Αναθεωρητική και να ολοκληρώσει με τη νέα πλειοψηφία που θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός τις αλλαγές στο Σύνταγμα που όλοι θεωρούν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν.




Γρηγόρης Τζιοβάρας
Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου