Κυριακή, 26 Ιουνίου 2016

Η Σκωτία απειλεί να μπλοκάρει την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.Την υπόμνηση ότι το κοινοβούλιο της Σκωτίας θα μπορούσε να μπλοκάρει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε η Πρώτη Υπουργός της χώρας Νίκολα Στάρτζον.

Η δήλωση της κεντροαριστερής, εθνικίστριας πολιτικού έρχεται μετά την ψήφο των Σκωτσέζων, σε ποσοστό 62%, για παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το συνολικό αποτέλεσμα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν η νίκη της αποχώρησης με 52%.

Το μανιφέστο του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος της κ. Στάρτζον, ηγετικής δύναμης στο σκωτσέζικο τοπικό κοινοβούλιο και τρίτης δύναμης στη Βουλή των Κοινοτήτων της Μ. Βρετανίας, αναφέρει ότι το κοινοβούλιο της Σκωτίας έχει δικαίωμα να προκηρύξει νέο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο, εάν υπάρξει «κομβική και υλική» αλλαγή των συνθηκών σε σχέση με το 2014, όταν οι Σκωτσέζοι αποφάσισαν την παραμονή τους στο ενιαίο κράτος.

Μιλώντας στο BBC, η Πρώτη Υπουργός της Σκωτίας υπονόησε ότι το τοπικό κοινοβούλιο θα πρέπει να κληθεί να εγκρίνει την έξοδο του κράτους από την Ε.Ε., κάτι που θα το φέρει σε αντίθεση με την κεντρική εξουσία του Λονδίνου.

Η ίδια τόνισε ότι «ασφαλώς» θα υποστήριζε μια κίνηση του σκωτσέζικου κοινοβουλίου που θα απέρριπτε την έξοδο της Σκωτίας και του Ηνωμένου Βασιλείου από την ένωση των 28 χωρών.
«Θα καταλάβω την οργή των υπόλοιπων Βρετανών αν τους εμποδίσουμε να βγουν από την Ε.Ε., αλλά κι εκείνοι θα πρέπει να καταλάβουν τη δική μας, όταν σερνόμαστε εκτός Ε.Ε. ενάντια στη βούλησή μας», είπε η κ. Στάρτζον.


Πηγή : naftemporiki.gr


Αντιδράσεις:

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου